Blog

Hoe gaat het met Freelancevoorwaarden.nl? Hoe kun jij mij helpen? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Dat en andere zaken die ik noemenswaardig vind lees je op dit blog.

 


◘ AcquiMedia kiest eerlijke voorwaarden

Uitgeverij AcquiMedia werkt het liefst op basis van vertrouwen met haar freelancers. Maar ook in dat geval is het belangrijk om algemene voorwaarden te hebben. Uitgever Henk van der Brugge koos voor de eerlijke freelancevoorwaarden van Freelancevoorwaarden.nl. Waarom? Dat lees je hier!

 


◘ Een beetje winst bij DPG Media

Vlak voordat DPG Media zijn nieuwe algemene voorwaarden aan freelancers verstuurde, vroeg de uitgeverij deze site commentaar te geven op die voorwaarden. En dat leidde tot een (klein) beetje winst voor freelancers. Wat precies? Dat lees je hier!

 


◘ Drie jaren om trots op te zijn

Toen Freelancevoorwaarden.nl van start ging, telde de website analyses van de voorwaarden van zeven journalistieke opdrachtgevers. Exact drie jaar later zijn dat er zeventig! En er zijn gaandeweg nog een hele hoop andere dingen gebeurd. Wat? Dat lees je hier!

 


◘ Hierom wil je je auteursrecht behouden

Mag je een artikel dat je voor een krant schreef, anderhalf jaar later doorverkopen aan een tijdschrift? Die vraag stelde een freelance journalist onlangs aan deze website. En van het antwoord werd hij blij. Waarom hij daar blij van werd? Dat lees je hier!

 


◘ Het bewijs dat samen optrekken werkt

Freelancers van Hearst kregen in maart 2021 nieuwe voorwaarden van hun opdrachtgever. En daar stonden een hele hoop dingen passages in waar de freelancers helemaal niet zo blij mee waren. Hun oplossing: ze verenigden zich en trokken aan de bel. Met succes! Welk succes? Dat lees je hier!

 


◘ Help deze site groeien!

Het uiteindelijke doel van deze site is de freelancevoorwaarden van alle journalistieke uitgeverijen en omroepen van Nederland op één plek verzamelen. En hoewel de homepage een aardige lijst aan media telt, zijn dat ze nog lang niet allemaal. Maar daar kun jíj iets aan doen! Wat precies? Dat lees je hier!

 


◘ Deze freelancer stond op zijn strepen

Veel omroepen en uitgeverijen willen werk van freelancers kunnen aanpassen. Maar wanneer gaat dat aanpassen te ver? En kun je daar dan nog iets tegen doen? Freelance journalist Menno van den Bos kwam voor zichzelf op. Of hij succes had lees je hier!

 


◘ New Skool Media past voorwaarden aan

New Skool Media heeft enkele passages in zijn inkoopvoorwaarden gewijzigd na gesprekken met Freelancevoorwaarden.nl en de NVJ. Zo mogen freelancers nu ook zelf optreden tegen schendingen van hun auteursrecht en krijgen ze extra ruimte om hun werk elders te verkopen. En meer. Wat precies? Dat lees je hier!

 


◘ Als opdrachtgever denken als freelancer

Welke rechten op het werk van je freelancers heb je als opdrachtgever nodig en welke niet? En hoe kun je werken voor hen prettiger maken, zonder dat je jezelf daarmee tekort doet? Die vraag stelde Mila-Marie Bleeksma van Listen&Learn zichzelf. Wat ze vervolgens deed lees je hier!

 


◘ Extra steun van Lira Auteursfonds

Het Lira Auteursfonds steunt Freelancevoorwaarden.nl in 2020 opnieuw met een financiële bijdrage. Nadat het fonds in 2019 al 18.000 euro subsidie beschikbaar stelde, komt daar nu eenmalig 7.500 euro bij. Meer weten over waarvoor Freelancevoorwaarden.nl deze subsidie gaat gebruiken? Klik hier!

 


◘ In de media

Met enige regelmaat geef ik in de media antwoord op vragen rondom inkoopvoorwaarden van omroepen en uitgeverijen. In dit overzicht plaats ik de betere verhalen waarin ik commentaar geef (of waarin deze website wordt genoemd). Klik hier!

 


◘ Workshops over algemene voorwaarden

Freelancevoorwaarden.nl ontvangt 5.000 euro subsidie van de Vereniging Veronica voor het ontwikkelen en geven van workshops over inkoopvoorwaarden en aanvullende activiteiten. Meer informatie? Klik hier!

 


◘ Ontwikkelingen om blij van te worden

Van voorwaarden die de freelancer centraal stellen en boven verwachting snelle groei, tot toekomstplannen en op handen zijnde gesprekken. Er is veel om blij over te zijn. Wat precies? Dat lees je hier!

 


◘ Gesprekken over eerlijke voorwaarden

‘Wie volgt?’ Die vraag stelde ik aan het einde van mijn vorige blog, waarin ik uitleg hoe het tijdschrift Vrij Nederland zijn voorwaarden voor freelancers samen met mij eerlijker maakte. En er is inmiddels een antwoord op die vraag! Dat antwoord lees je hier!

 


◘ Voorwaarden Vrij Nederland worden fair

Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts stelde nieuwe voorwaarden voor zijn freelancers op. Maar voordat hij deze liet ingaan, legde hij ze voor aan Freelancevoorwaarden.nl. Met daarbij de vraag of de voorwaarden eerlijk genoeg waren naar freelancers toe. Of ze dat waren lees je hier!

 


◘ Op naar eerlijke freelancevoorwaarden!

De crowdfundcampagne die Freelancevoorwaarden.nl hield om geld op te halen voor eerlijke freelancevoorwaarden heeft binnen één week zijn doelbedrag opgehaald. Die eerlijke voorwaarden gaan er komen! Wanneer? Je leest het hier!

 


◘ Jarig! De balans na het eerste jaar

Freelancevoorwaarden.nl bestaat 1 jaar. Tijd om de balans eens op te maken. Want in dat eerste jaar is er een hoop veranderd. En in de nabije toekomst komen er nog mooie dingen aan. Waaronder: crowdfunding, zodat ik freelancevoorwaarden kan opstellen die eerlijk zijn voor zowel uitgeverijen/omroepen als freelances. Meer weten? Je leest het hier!

 


◘ En dat is 25!

Freelancevoorwaarden.nl is in de eerste negen maanden van zijn bestaan enorm gegroeid. En die groei gaat nog wel even door. Van deze partijen kun je de komende voorwaarden verwachten op deze site. Je leest het hier!