Blog en analyse

Welke betaaltermijnen hanteren uitgevers en omroepen? Welke uitgevers en omroepen verkopen werk van freelancers door aan derden? En welke uitgevers en omroepen eisen je auteursrecht op? Zomaar wat voorbeelden van analyses waar Freelancevoorwaarden.nl zich in gaat vastbijten. De resultaten daarvan vind je in dit blog, evenals persoonlijke en praktische verhalen over auteursrecht.

 

◘ Op naar eerlijke freelancevoorwaarden!

De crowdfundcampagne die Freelancevoorwaarden.nl hield om geld op te halen voor eerlijke freelancevoorwaarden heeft binnen één week zijn doelbedrag opgehaald. Die eerlijke voorwaarden gaan er komen! Wanneer? Je leest het hier!

 


◘ Jarig! De balans na het eerste jaar

Freelancevoorwaarden.nl bestaat 1 jaar. Tijd om de balans eens op te maken. Want in dat eerste jaar is er een hoop veranderd. En in de nabije toekomst komen er nog mooie dingen aan. Waaronder: crowdfunding, zodat ik freelancevoorwaarden kan opstellen die eerlijk zijn voor zowel uitgeverijen/omroepen als freelances. Meer weten? Je leest het hier!

 


◘ Hoe zit dat nou met rechten op je werk?

Wat mogen opdrachtgevers wel en niet doen met je werk? Welke rechten kunnen ze van je opeisen? En welke niet? En in hoeverre valt er te onderhandelen over dat soort dingen? Je leest het hier!

 


◘ Wat betekenen die juridische termen?

De freelancevoorwaarden van uitgeverijen en omroepen zijn vaak lijvige, juridische documenten die bol staan van termen die je niet iedere dag tegenkomt. In samenwerking met de NVJ maakte ik een korte video, waarin ik de belangrijkste van die termen uitleg. Je bekijkt hem hier!

 


◘ Zo onderhandel je scherper

Onderhandelen over de voorwaarden van uitgeverijen en omroepen kan prima. Op papier, althans. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Ondernemende freelancers geven tips. Je leest ze hier!

 


◘ Een extra factuur voor wanbetalers

Iedereen die te laat is met het betalen van zijn huur, zorgverzekeringspremie of creditcardrekeningen krijgt een extra factuur voor te late betaling. Omdat haar klanten haar óók stelselmatig te laat betalen, besloot de Amerikaanse freelance journalist Wudan Yan hen extra kosten in rekening te brengen. Of dat wat heeft uitgehaald lees je hier!

 


◘ En dat is 25!

Freelancevoorwaarden.nl is in de eerste negen maanden van zijn bestaan enorm gegroeid. En die groei gaat nog wel even door. Van deze partijen kun je de komende voorwaarden verwachten op deze site. Je leest het hier!

 


◘ Wie betaalt er snel? (En wie niet?)

Freelance (foto)journalisten in Nederland verdienen gemiddeld 24.300 euro per jaar. Voor freelancers met een dusdanig laag inkomen is het een must dat facturen snel worden betaald. Maar gebeurt dat ook? Hoelang moet je als freelancer op je geld wachten? Je leest het hier!

 


◘ Freelancers met goede ideeën gezocht!

Over inkoopvoorwaarden van uitgeverijen en omroepen valt stiekem best veel te vertellen. Wie had dat ooit gedacht? (Nou, eh, ik!) Freelancevoorwaarden.nl groeit dan ook als kool. En om die groei bij te benen, kan ik wel wat hulp gebruiken! Van jou! Lees hier hoe je kunt helpen!

 


◘ Wie verkoopt jouw werk aan anderen door?

Schrijf je een artikel voor een krant van DPG Media, dan kun je dat artikel zomaar terugzien in een andere krant. En video-beelden die je maakt voor de NOS kunnen ook in het buitenland op tv verschijnen. Maar wat krijg je daar nou voor terug? Je leest het in deze analyse!

 


◘ Help deze site groeien!

Het uiteindelijke doel van deze site is de freelancevoorwaarden van alle journalistieke uitgeverijen en omroepen van Nederland op één plek verzamelen. En hoewel de homepage een aardige lijst aan media telt, zijn dat ze nog lang niet allemaal. Maar daar kun jíj iets aan doen! Wat precies? Dat lees je hier!