Drie jaren om trots op te zijn
Toen Freelancevoorwaarden.nl van start ging, telde de website analyses van de voorwaarden van zeven journalistieke opdrachtgevers. Exact drie jaar later zijn dat er zeventig! En er zijn gaandeweg nog een hele hoop andere dingen gebeurd.
Een rijtje namen van zeven uitgeverijen die journalistieke producten maken. Meer stond er niet op Freelancevoorwaarden.nl toen deze website op 28 september 2018 live ging. In de drie maanden daarvoor ploegde ik de inkoopvoorwaarden door van Audax Publishing, De Persgroep, Hearst Magazines, New Skool Media (update november 2022: New Skool Media heet inmiddels Roularta Media Nederland), Pijper Media, Reshift Digital en Sanoma. En tikte daar lollige, informatieve stukjes over.
Van zeven naar zeventig
Fast forward drie jaar en Freelancevoorwaarden.nl is een nogal, eh, uit de kluiten gewassen project. Deze website telt inmiddels zeventig analyses, er is een kennisbank met achtergrondverhalen over onder andere betaaltermijnen, omgaan met wanbetalers, opkomen voor je auteursrecht en uitleg over juridische termen én een blog waarin je kunt lezen over freelancers die op hun strepen zijn gaan staan en journalisten die meer geld verdienen met hun auteursrecht.
Freelancevoorwaarden.nl geeft workshops aan talloze universiteiten en hogescholen, schakelt zo nu en dan juristen in om feitelijke checks uit te voeren en helpt freelancers die juridische hulp nodig hebben die te vinden. Maar nog altijd draait deze website om diezelfde centrale vraag: “Wat staat er nou écht in die juridische stukken van journalistieke opdrachtgevers?”
Het meest trots…
De forse groei die Freelancevoorwaarden.nl in de eerste drie jaar van zijn bestaan heeft meegemaakt, is inmiddels aan het afzwakken. Niet zo gek ook: toen ik deze website begon waren er nog zóveel opdrachtgevers waar ik de voorwaarden van kon beschrijven, dat ik met name in 2019 bijna wekelijks iets nieuws had om te posten. En hoewel er naar mijn telling nog zeker 35 opdrachtgevers ontbreken (waaronder deze vijftien), is het logisch dat de vaart er op een gegeven moment wat uitgaat.
Kortom: er is nog genoeg te doen, maar ook een hoop om trots op te zijn. Waar ik het meest trots op ben, zijn berichten van freelancers die niet meer blind voorwaarden van opdrachtgevers tekenen. Mensen die door mijn hobbyproject eens in de kleine lettertjes van hun opdrachtovereenkomsten doken en die niet over zich heen lieten lopen toen een opdrachtgever ‘bijzondere’ nieuwe eisen ging stellen. En ik ben trots op berichten over opdrachtgevers die proberen als freelancer te denken, die (na overleg) bepaalde passages uit hun juridische documenten schrappen of proberen hun voorwaarden eerlijker te maken.
Samen sta je sterk
Dat alles was niet gelukt zonder hulp van een heleboel anderen. Met name de hulp van De Coöperatie is onmisbaar geweest. De Coöperatie hielp onder bij de technische ontwikkeling, het implementeren van een donatiemodel, het opzetten van een succesvolle crowdfunding, het genereren van naamsbekendheid en het zoeken naar fondsen.
Het Lira Auteursfonds Reprorecht gaf twee keer een financiële bijdrage, waarmee deze site versneld kon groeien. En Vereniging Veronica trok de knip voor de ontwikkeling van een workshop. Journalistenvakblad Villamedia was vaste publicatiepartner, de NVJ en de Auteursbond waren (en zijn) onmisbaar wat betreft het opkomen voor freelancers en juristen Sebastiaan Brommersma en Charlotte Meindersma hielpen het soms lastige oerwoud aan juridische regels doorkruisen.
Drie geslaagde jaren
Maar het belangrijkst voor deze website waren de afgelopen jaren de freelancers zelf. Op een paar uitzonderingen na zijn de juridische documenten die ik voor deze website doorploegde allemaal door hen toegestuurd. Dankzij die input kon Freelancevoorwaarden.nl de afgelopen jaren een kleine 20.000 unieke bezoekers bedienen (wat mij betreft een nette score als je bedenkt dat Nederland 6800 freelance journalisten telt).
Als ook maar één procent van die bezoekers door deze website beter voor zichzelf is gaan opkomen, dan waren het drie zeer geslaagde jaren.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!