Jarig! De balans na het eerste jaar

 

Freelancevoorwaarden.nl bestaat vandaag exact 1 jaar. Tenminste, als je deze blog op 28 september 2019 leest. Tijd om de balans eens op te maken. Want in dat eerste jaar is er een hoop veranderd. En in de nabije toekomst komen er nog mooie dingen aan.

 

Op de dag dat Freelancevoorwaarden.nl officieel live ging op 28 september 2018 was de site nog klein. De site bevatte de inkoopvoorwaarden van zeven uitgeverijen, waaronder De Persgroep (nu DPG Media), Sanoma en Pijper Media. Inmiddels staat de teller op 28. Wat betekent dat er het afgelopen jaar gemiddeld iedere 2 tot 3 weken een nieuwe analyse is bijgekomen.

 

Nieuwe samenwerkingen
Maar er is nog meer veranderd. Met Freelancevoorwaarden.nl ben ik samenwerkingen aangegaan met de NVJ en de Auteursbond. De samenwerking met de NVJ leidde onlangs onder andere tot deze video, waarin ik een aantal veel voorkomende juridische termen uitleg die voorkomen in inkoopvoorwaarden. De vruchten van de samenwerking met de Auteursbond verschijnen over een tijdje op deze site.

 

De samenwerking waar ik het meest trots op ben, is die met De Coöperatie, een samenwerkingsverband van een paar honderd freelance journalisten. De Coöperatie hielp me met het aanvragen met subsidie bij het Lira Auteursfonds Reprorecht (die we ook hebben gekregen).

 

Die subsidie maakte het mogelijk de site verder te ontwikkelen, onder andere met een betere mobiele versie, een zoekfunctie en een donatie-optie. De subsidie maakte het ook mogelijk incidenteel andere journalisten een bijdrage te laten leveren. Tegen een tarief dat (iets) hoger ligt dan bij de meeste uitgeverijen in de markt.

 

Andere veranderingen: Freelancevoorwaarden.nl richt zich niet alleen meer op uitgeverijen maar ook op de inkoopvoorwaarden van omroepen, ik schrijf zo nu en dan bredere analyses waarin ik voorwaarden met elkaar vergelijk (die verschijnen ook op Villamedia.nl), ik houd een blog bij en ik ben gaan bijhouden hoeveel bezoekers deze site trekt (dat zijn er tussen de 500 en 700 per maand). En er staat nog meer mooie dingen op stapel voor volgend jaar. Maar daarover later meer.

 

Ik ga verder!
Hoewel Freelancevoorwaarden.nl de hobby is ontstegen, beleef ik er nog altijd net zoveel plezier aan. Daarom stoom ik nog even door. Het komende jaar komen er nog analyses van de voorwaarden van talloze uitgeverijen en omroepen bij (ik heb as we speak nog de voorwaarden van tien partijen liggen om te analyseren).

 

Maar ik ga ook meer doen. Het wordt namelijk hoog tijd voor freelancevoorwaarden die voor iedereen eerlijk zijn. Daarom start ik samen met De Coöperatie een crowdfundcampagne. Het geld dat we ophalen ga ik steken in het opstellen van voorwaarden waar niet alleen uitgeverijen en omroepen, maar ook de freelancer blij van wordt. Die voorwaarden wil ik, als ze klaar zijn, ook laten controleren door juristen. Zodat ze goed dichtgetimmerd zijn.

 

Gaan zulke eerlijke voorwaarden meteen voor verandering zorgen? Natuurlijk niet. Maar ze geven freelancers hopelijk houvast tijdens hun onderhandelingen. Als je voor ogen hebt wat voor alle partijen eerlijk is, is het makkelijker om in de voorwaarden van je klant clausules aan te wijzen die dat niét zijn. Wil je een van de eersten zijn die bijdraagt aan de campagne? Je vindt de donatiemodule hieronder.

 

Met dank aan jou!
Tot slot in deze update een bedankje, aan alle journalisten die dit eerste jaar inkoopvoorwaarden van uitgeverijen en omroepen aan me gestuurd hebben. Het duurt soms even voordat ik aan alles toekom (de twee meest recente, BCM Media en MPG Holding hebben bijna een jaar op de plank gelegen omdat grotere uitgeverijen en omroepen te vaak voorrang kregen), maar ik verwerk ze allemaal.

 

Aan alle journalisten die voorwaarden toestuurden, maar ook aan de donateurs en bezoekers van deze site: bedankt! Zonder jullie zou Freelancevoorwaarden.nl niet zo’n succes zijn. En had ik geen hele toffe hobby gehad!

 
Crowdfunding

Voor éérlijke voorwaarden voor freelancers en hun opdrachtgevers

Omroepen en uitgeverijen eigenen zich flink wat rechten van freelancers toe in hun voorwaarden. Dat zette mij aan het denken: hoe zouden voorwaarden eruit zien die voor iedereen eerlijk zijn?

Die eerlijke voorwaarden wil ik gaan maken. Zodat jij ze kunt gebruiken tijdens onderhandelingen. Maar eerlijke voorwaarden maken kost tijd. En ook geld. De voorwaarden moeten namelijk wel door een jurist worden gecheckt. Vandaar deze crowdfundcampagne.

Via deze module kun je financieel bijdragen aan mijn project. Zodat ik die eerlijke voorwaarden binnenkort ook echt kan gaan maken. Ieder bedrag, groot en klein, is welkom. Help je mee?
Wat we nodig hebben:
€ 2.650,00 / € 2.500,00