Meer gesprekken over eerlijke voorwaarden

 

‘Wie volgt?’ Die vraag stelde ik aan het einde van deze blog, waarin ik uitleg hoe het tijdschrift Vrij Nederland zijn voorwaarden voor freelancers samen met mij eerlijker maakte. En er is inmiddels een antwoord op die vraag!

 

‘Bijgaand de (concept)voorwaarden voor onze freelancers. Ik ben benieuwd naar je mening.’ Hoogleraar journalistiek en media Bart Brouwers had niet lang nodig om te reageren op mijn Twitter-oproep, waarin ik uitgeverijen en omroepen vroeg met me in gesprek te gaan over hun freelancevoorwaarden.

 

Nadat Vrij Nederland in november bij me aanklopte met de vraag of ik de voorwaarden van het blad wilde beoordelen op eerlijkheid (met een prima resultaat), riep ik andere mediapartijen op hetzelfde te doen. Pro bono.

 

Brouwers stuurde me de voorwaarden van zijn journalistieke platform Innovation Origins na twee dagen al toe. De feedback op de voorwaarden (waarvan de analyse op deze site nog volgt) was gering, omdat ze al heel erg fair zijn. Alleen op het gebied van auteursrecht had ik een kleine inhoudelijke opmerking.

 

Nieuw gesprek in het nieuwe jaar
Slechts een paar dagen na de mail van Brouwers, volgde een tweede interessante mail. Tijdschriftuitgever New Skool Media kondigde daarin aan dat het zijn freelancevoorwaarden binnenkort zou gaan vernieuwen. De belofte is dat er inhoudelijk weinig verandert. De nieuwe voorwaarden zijn volgens New Skool Media vooral bedoeld omdat niet alle afspraken helder vastgelegd waren.

 

Pluspuntje voor New Skool Media dat ze freelancers eerst waarschuwen dat er nieuwe voorwaarden aankomen, en ze niet meteen over de schutting gooien. Een dergelijke aankondiging kan ook een prima moment zijn om de nieuwe freelancevoorwaarden eens te bekijken, om te zien of er punten zijn waarop ze eerlijker kunnen. En dat is ook precies wat ik heb voorgesteld aan New Skool Media.

 

Op dat voorstel werd positief gereageerd, ook al gaf New Skool Media in zijn aankondiging aan dat er geen uitzonderingen gemaakt worden op de voorwaarden. In het begin van het nieuwe jaar (wanner precies is nog niet bekend) ga ik samen met New Skool Media om de tafel om de voorwaarden te bekijken.

 

Het is een vrijblijvend gesprek, dus of er iets uitkomt is nog afwachten. Maar dat een uitgeverij van het formaat van New Skool Media in ieder geval het gesprek wil aangaan is al heel erg mooi. Later meer.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -