Ontwikkelingen om blij van te worden
Van voorwaarden die de freelancer centraal stellen en boven verwachting snelle groei, tot toekomstplannen en op handen zijnde gesprekken. Er is veel om blij over te zijn.
Over het algemeen kun je wel stellen dat freelance (foto)journalisten in de voorwaarden van omroepen en uitgeverijen aan het kortste eind trekken. Maar zo heel af en toe krijg ik voorwaarden onder ogen die best netjes zijn.
Die van De Correspondent bijvoorbeeld, dat bij doorverkoop van je werk de volledige winst aan jou geeft. Of die van journalistenvakblad Villamedia, dat eigenlijk bijzonder weinig vastlegt en je de facto veel vrijheid geeft over je eigen werk. En over de nieuwe voorwaarden van Vrij Nederland, waar Freelancevoorwaarden.nl bij adviseerde, schreef ik eerder al lovende woorden.
Verfrissende eerlijkheid
Nog zo’n fijn voorbeeld zijn de voorwaarden van Innovation Origins (IO). De van origine Eindhovense start-up vroeg enkele maanden geleden aan Freelancevoorwaarden.nl zijn conceptvoorwaarden eens te bekijken en daarop te schieten. En hoewel er wel één punt van kritiek was (technisch verhaal: IO wilde dat makers hun auteursrecht met de start-up zouden delen, terwijl een licentie op het werk geven logischer is), tellen de voorwaarden van Innovation Origins een hoop moois.
Wat dan? Nou, Innovation Origins besteedt 75 procent van zijn omzet aan zijn makers. De start-up moedigt je daarnaast aan je verhalen elders te publiceren, zoekt naar nieuwe manieren om geld te verdienen met je werk en laat je meedelen in de winst én probeert facturen binnen twee weken te betalen. Als de liquide middelen dat toestaan, het is en blijft een start-up. Maar alleen al de eerlijkheid daarover is verfrissend.
Van 18 naar 38
Nog iets om blij van te worden: Freelancevoorwaarden.nl groeit sneller dan gepland. Toen deze website in mei 2019 bekend maakte een subsidie te ontvangen van Stichting Lira Reprorecht, telde de website de voorwaarden van achttien mediapartijen. Eind januari 2020 zijn dat er 38. Precies het aantal waar Freelancevoorwaarden.nl volgens de subsidie-afspraak met Lira naartoe zou groeien. Alleen dan een kwart jaar eerder dan gepland.
Dat betekent niet dat Freelancevoorwaarden.nl nu klaar is. De komende tijd komt er nog een hoop nieuws bij. De stapel met voorwaarden van mediapartijen is ondanks het harde werk de laatste maanden alleen maar gegroeid.
‘John de Mol-week’
In februari mag je onder andere analyses verwachten van de voorwaarden van Blink Uitgevers en de Universiteit Leiden (die allebei al heel lang op de stapel lagen). En in maart komt deze website met een ‘John de Mol-week’, waarin analyses van de voorwaarden van Mood for Magazines (LINDA.), Talpa TV en Talpa Radio online komen. En als het een beetje meezit komt ook het ANP daar nog bij.
Wat er verder nog op stapel staat? Dat zijn de voorwaarden van Bindinc, Blendle Audio, EO, Human Factor, Nemo Kennislink, Omroep Max, Omroep West, RTV Drenthe, de Technische Universiteit Delft, Vakbladen.com, VICE en Warner Blazzhofski Dahl. Genoeg te doen dus. Maar ook na het verwerken van deze voorwaarden is de lijst nog lang niet compleet. Blijf dus vooral voorwaarden mailen die je nog niet op deze site ziet staan.
Meer toekomstplannen
Wat ook nog staat te gebeuren is het eerder aangekondigde gesprek met uitgeverij New Skool Media. De uitgeverij staat welwillend over een vrijblijvend en hopelijk constructief gesprek, waarin Freelancevoorwaarden.nl zal proberen de voorwaarden van New Skool Media eerlijker te maken voor freelancers (de NVJ heeft inmiddels ook zo’n gesprek gehad). De uitgeverij heeft daar zelf al een voorsprong op genomen. De onlangs opgerekte betaaltermijn is na kritiek van deze website, de NVJ, freelancers en redacties weer teruggezet op 30 dagen.
Het gesprek met New Skool Media volgt medio februari. In de nabije toekomst volgen er nog enkele aankondigingen wat nieuwe projecten en samenwerkingen betreft. Maar die zijn nu nog niet fit to print. Zodra ze dat wel zijn, lees je er op dit blog alles over. Mocht je in de tussentijd nog een zakcentje overhebben en dat willen doneren, dan kan dat zoals vanouds hieronder.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!