Op naar eerlijke freelancevoorwaarden!

 

De crowdfundcampagne die Freelancevoorwaarden.nl hield om geld op te halen voor eerlijke freelancevoorwaarden heeft binnen één week zijn doelbedrag opgehaald. Die eerlijke voorwaarden gaan er komen! Wanneer? Dat en meer lees je in hieronder.

 

Overweldigend. Dat is het enige woord dat ik kan bedenken om de steun voor mijn crowdfundcampagne te omschrijven. Op 28 september – op de eerste verjaardag van Freelancevoorwaarden.nl – begon ik geld in te zamelen zodat ik freelancevoorwaarden kan gaan opstellen die eerlijk zijn voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Zeven dagen later was het doelbedrag binnen. Met dank aan jullie!

 

In totaal doneerden 88 mensen een bedrag aan mijn campagne. Het overgrote deel van hen is freelance journalist. Een enkeling komt van buiten het vak. De gemiddelde bijdrage bedroeg 28,64 euro. Het populairste bedrag om te doneren was 10 euro (dat werd negentien keer gestort), gevolgd door 25 euro (achttien donateurs). De hoogste bijdrage bedroeg 250 euro. Het gekste bedrag: 104 euro. Maar dat was dan ook meteen de laatste donatie die nodig was om het doelbedrag te halen.

 

Hoe ga je nu verder?
Het gedoneerde geld ga ik gebruiken om freelancevoorwaarden op te stellen die eerlijk zijn voor iedereen zowel freelancers als opdrachtgevers. De huidige voorwaarden die freelancers in de media voorgeschoteld krijgen zijn vaak vooral opgesteld in het voordeel van de uitgeverijen en omroepen. Dat kan en moet eerlijker.

 

Maar dat wil niet zeggen dat de voorwaarden die ik ga opstellen op alle punten blind op de hand van freelancers zijn. Het idee is dat freelancers de voorwaarden kunnen gebruiken tijdens hun onderhandelingen. Hoe realistischer de eisen in deze voorwaarden, hoe groter de kans dat opdrachtgevers tijdens onderhandelingen met je wensen akkoord gaan. En dat is natuurlijk het doel.

 

Hoe gaan die eerlijke voorwaarden eruit zien?
De eerlijke voorwaarden die ik wil gaan opstellen worden juridisch van aard, net als de voorwaarden die freelancers nu vaak van hun opdrachtgevers krijgen. Dat maakt ze niet heel erg leesbaar voor degenen die weinig kaas hebben gegeten van juridische teksten. Maar voor de geldigheid van de voorwaarden is dat belangrijk. Het juridisch document ga ik laten checken door een jurist. Zodat je er zeker van kan zijn dat het klopt.

 

Maar ja… je moet natuurlijk óók snel kunnen zien wat er nou in staat. Daarom komt er ook een uitleg bij de voorwaarden, in de stijl die je van deze site gewend bent. Al blijven vragen natuurlijk altijd welkom.

 

Wanneer zijn de eerlijke freelancevoorwaarden klaar?
Wanneer ik de eerlijke freelancevoorwaarden klaar heb weet ik nog niet. Het gaat best een klus zijn en ik moet ook nog op zoek naar een jurist (al heb ik wel al iemand op het oog). En mijn werk en het maken van analyses van voorwaarden loopt natuurlijk ook nog door. Het streven is om de voorwaarden in januari klaar te hebben.

 

Voor die tijd heb ik nog iets anders tofs voor je. Freelancevoorwaarden.nl houdt op 15 november samen met De Coöperatie een evenement over freelancevoorwaarden. Gedurende deze middag leer je waarom opkomen voor je rechten zo belangrijk is en houden we een forum waarin we gaan zoeken naar manieren waarop freelancevoorwaarden eerlijker kunnen. De bijeenkomst is toegankelijk voor leden van De Coöperatie, maar donateurs aan mijn crowdfundcampagne krijgen ook een uitnodiging.

 

In de tussentijd hoor ik graag van je aan welke dingen in voorwaarden je je als freelancer het meest stoort. Mijn crowdfunding blijft ook nog een tijdje open staan, ook al is het doel al bereikt. Zodat iedereen die alsnog wil doneren dat kan doen (doneren kan hieronder). Tot slot wil ik alle donateurs bedanken voor hun bijdrage. Dat de eerlijke freelancevoorwaarden er komen is aan júllie te danken!

 

Wat we nodig hebben:
€ 3.150,00 / € 2.500,00
[paytium_emails id=”1240″]