Kennisbank

Welke betaaltermijnen hanteren uitgevers en omroepen? Wie verkoopt werk van freelancers door aan derden? En hoe zien éérlijke freelancevoorwaarden er eigenlijk uit? Zomaar wat voorbeelden van onderwerpen waar Freelancevoorwaarden.nl zich in vastbijt.

 


◘ Data-analyse: op zoek naar het normaal

Hoe normaal is het om werk van freelance (foto)journalisten door te verkopen aan andere partijen? Wat gebeurt er als een freelancer een schadeclaim aan zijn broek krijgt? En is het overdragen of afstand doen van rechten gangbaar? Deze analyse van de voorwaarden van zeventig opdrachtgevers geeft antwoord!

 


◘ Je bek opentrekken loont (soms)

Succesvol onderhandelen is er als freelance journalist in veel gevallen niet bij. Maar dat wil niet zeggen dat je over je heen moet laten lopen. Op je strepen staan loont vaak. Maar niet altijd.

 


◘ Opdrachtgevers aan het woord

Freelancers mopperen wat af over de voorwaarden van hun opdrachtgevers. Maar wat is het verhaal van uitgeverijen en omroepen zelf? Waarom zijn hun voorwaarden zoals ze zijn? In dit artikel geven ze tekst en uitleg!

 


◘ Videoworkshop: spijker je kennis bij

Wil je leren hoe je de inkoopvoorwaarden van uitgeverijen en omroepen het beste leest en waar ruimte zit tot onderhandeling? Ik leer het je met de workshop Freelancevoorwaarden ontwarren. In deze gratis videoworkshop geeft ik je alvast een voorproefje!

 


◘ Het opdrachtgevers-smoezenboek

‘Diverse mensen zijn via ons doorgestroomd naar de krant’ en ‘het is toch gaaf als je later kunt zeggen dat je er al vanaf het begin bij was?’ Het regent smoezen bij (potentiële) klanten die freelancers willen strikken voor gratis werk. Welke smoezen je nog meer kunt verwachten, lees je hier!

 


◘ Waarom omroepen auteursrecht opeisen

Waar de meeste journalistieke uitgeverijen alleen een licentie op werk van freelancers vragen, willen omroepen doorgaans dat freelancers al hun intellectuele eigendomsrechten aan hen overdragen. Waarom dat is? Alfredo dos Santos Gil, jurist bij de NPO, legt het hier uit!

 


◘ Gratis geld voor freelancers

Wanneer je werkt als freelancer en bedrijven of instanties een kopietje van jouw werk maken, heb je recht op een vergoeding. In dat soort (en andere) situaties int een collectieve beheersorganisatie het geld waar je recht op hebt. Hoe dat werkt lees je hier. In stripvorm!

 


◘ De eerlijke freelancevoorwaarden

Omroepen en uitgeverijen eigenen zich flink wat rechten van freelancers toe in hun voorwaarden. En dat is vaak niet eens allemaal nodig. Freelancevoorwaarden.nl maakte daarom zijn eigen voorwaarden, die eerlijk zijn voor alle betrokken partijen. Wat er in die eerlijke freelancevoorwaarden staat? Dat lees je hier!

 


◘ Naar de rechter voor een hoger tarief

Freelance journalist Britt van Uem ging niet akkoord met de in haar ogen te lage vergoeding die DPG Media haar betaalde voor haar werk. Ze daagde de uitgeverij voor de rechter. En won. Toch weet ze niet of ze anderen zou aanraden hetzelfde te doen. Waarom? Je leest het hier!

 


◘ Aansprakelijkheid bij een rechtszaak

De voorwaarden van uitgeverijen en omroepen bevatten vaak een clausule die jou aansprakelijk stelt voor geleden schade als gevolg van je werk. Betekent dit dat je als freelancer alleen binnen de lijntjes mag kleuren? En ben je ook nog aansprakelijk als de redactie jouw werk aanpast? Je leest het hier!

 


◘ Hoe zit dat nou met rechten op je werk?

Wat mogen opdrachtgevers wel en niet doen met je werk? Welke rechten kunnen ze van je opeisen? En welke niet? En in hoeverre valt er te onderhandelen over dat soort dingen? Je leest het hier!

 


◘ Wat betekenen die juridische termen?

De freelancevoorwaarden van uitgeverijen en omroepen zijn vaak lijvige, juridische documenten die bol staan van termen die je niet iedere dag tegenkomt. In samenwerking met de NVJ maakte ik een korte video, waarin ik de belangrijkste van die termen uitleg. Je bekijkt hem hier!

 


◘ Zo onderhandel je scherper

Onderhandelen over de voorwaarden van uitgeverijen en omroepen kan prima. Op papier, althans. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Ondernemende freelancers geven tips. Je leest ze hier!

 


◘ Een extra factuur voor wanbetalers

Iedereen die te laat is met het betalen van zijn huur, zorgverzekeringspremie of creditcardrekeningen krijgt een extra factuur voor te late betaling. Omdat haar klanten haar óók stelselmatig te laat betalen, besloot de Amerikaanse freelance journalist Wudan Yan hen extra kosten in rekening te brengen. Of dat wat heeft uitgehaald lees je hier!

 


◘ Hengelen naar jatwerk

Freelance journalist Nick Kivits is jatwerk op internet spuugzat. Sinds een paar jaar speurt hij actief naar websites die zonder toestemming zijn artikelen kopiëren. De schadeclaims die hij verstuurt, leveren een aardige aanvulling op de omzet op. Maar… een verdienmodel is het niet. Je leest het hier!

 


◘ Wie betaalt er snel? (En wie niet?)

Freelance (foto)journalisten in Nederland verdienen gemiddeld 24.300 euro per jaar. Voor freelancers met een dusdanig laag inkomen is het een must dat facturen snel worden betaald. Maar gebeurt dat ook? Hoelang moet je als freelancer op je geld wachten? Je leest het hier!

 


◘ Wie verkoopt jouw werk aan anderen door?

Schrijf je een artikel voor een krant van DPG Media, dan kun je dat artikel zomaar terugzien in een andere krant. En video-beelden die je maakt voor de NOS kunnen ook in het buitenland op tv verschijnen. Maar wat krijg je daar nou voor terug? Je leest het in deze analyse!