Over deze site

Wat is Freelancevoorwaarden.nl?

Freelancevoorwaarden.nl is een gids voor freelance journalisten die snel willen zien welke inkoopvoorwaarden uitgevers en andere mediabedrijven hanteren. Zulke voorwaarden staan vaak vol juridisch en wollig taalgebruik. Freelancevoorwaarden.nl spit de voorwaarden door en vertaalt ze naar normaal Nederlands.

 

Voor wie is deze website?

Voor alle freelance journalisten – van starters tot ‘oude rotten’ – die snel duidelijkheid willen over de inkoopvoorwaarden van uitgevers.

 

Waarom deze gids? 

Omdat ik denk dat hij nodig is. Ik krijg bijna wekelijks vragen van collega-freelancers die willen weten welke rechten ze afdragen aan uitgevers en welke niet. Met deze gids probeer ik al die vragen te beantwoorden.

 

Op wat voor vragen geef je dan antwoord?

Een hoop. Maar je moet onder andere denken aan vragen over auteursrecht, exclusiviteit, onderhandelingsmogelijkheden, vergoeding van gemaakte kosten en juridische aansprakelijkheid.

 

Kun je je antwoorden niet gewoon copy-pasten bij alle uitgevers?

De inkoopvoorwaarden van uitgevers hebben vaak veel overeenkomsten. Maar er zijn ook veel verschillen. Zo geven sommige uitgevers je een vergoeding wanneer ze je naam verkeerd hebben geschreven bij je werk, maar veel anderen niet. Andere uitgevers vinden dan weer dat je niet voor andere media mag werken, alleen betaald krijgt voor het aantal woorden dat daadwerkelijk gepubliceerde is (ook als je jezelf gewoon aan de afgesproken artikellengte hebt gehouden) of dat ze je werk mogen doorverkopen aan derden. Er is genoeg onderscheid om per uitgever een pagina te maken.

 

En hoe weet jij hier dan zoveel vanaf?

Vooropgesteld: ik ben geen jurist. Wel ben ik al ruim dertien jaar freelance journalist en heb ik in die tijd voor meer dan honderd verschillende media gewerkt (serieus, ik heb ze laatst geteld!). Daarnaast geef ik gastlessen over journalistiek ondernemerschap aan de Fontys Hogeschool Journalistiek, de School voor Journalistiek in Utrecht, de Postacademische Deeltijdopleiding Journalistiek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Met deze site kan ik mijn studenten ook een beetje op weg helpen.

 

Geef nou maar eerlijk toe: je bent deze site alleen begonnen om uitgevers te zieken!

Nee hoor. Het doel van deze site is om de communicatie tussen freelancers en uitgevers te verbeteren. Ik hoop dat uitgevers er net zo veel aan hebben als freelancers zelf.

 

Waarom staat mediabedrijf X hier niet bij?

Grote kans dat ik de voorwaarden van bedrijf X dan nog niet heb kunnen opsnorren. Je mag ze me altijd mailen (graag zelfs!) en dan ga ik ze nalopen. Een kleine disclaimer: Ik maak en onderhoud deze site in mijn vrije tijd (heb je dat ooit als freelancer?), dus het kan soms even duren voordat ik een gaatje heb.

 

Waarom is deze site zo lelijk?

Omdat ik het zo simpel mogelijk wilde houden. Hippe visuals, infographics, video’s en andere mooiigheden leiden af van de inhoud. Het viel overigens nog niet mee om een WordPress-theme te vinden dat zo basic was als deze. Mocht je deze WordPress-theme ook willen gebruiken, hij heet Less en is gratis te downloaden.

 

Je logootje vind ik wel tof. Wie heeft dat gemaakt?

Dat is ontworpen door freelance designer (en goede vriend) Sjors Vervoort. Hij is goed. Huur hem in!

 

‘Ik ben het niet eens met de inkoopvoorwaarden van een mediabedrijf. Wat kan ik doen?’

Kijk op deze pagina. Alvast een waarschuwing vooraf: in Nederland mag je vrijwel alles afspreken in dergelijke voorwaarden, als het maar niet tegen de wet is. Veel van de zaken waar jij en ik jeuk van krijgen (‘Wij als uitgevers bepalen eenzijdig dat we het werk van freelancers mogen doorverkopen aan andere partijen’ – om maar een voorbeeld te noemen), mogen dus wél. Hoe oneerlijk het ook voelt.

 

Wat verdien je nou met een site zoals deze?

Vooralsnog niets. Freelancevoorwaarden.nl is begonnen als hobby-project. Wil je me toch wat toestoppen omdat je mijn werk op deze website waardeert? Dan kan dat op deze pagina.

 

Hoezo heb je geen subsidie aangevraagd hiervoor?

Omdat het dan te veel op werk gaat lijken. Wanneer je ergens subsidie voor krijgt worden er ook dingen van je verwacht. En zoals gezegd is dit écht een hobbyproject voor me.

 

En tot slot…

Wil je wat kwijt? Heb ik een foutje gemaakt? Heb je het gevoel dat ik iets belangrijks niet noem dat wél in inkoopvoorwaarden staat? Of heb je voorwaarden van mediabedrijven die ik hier nog niet heb staan? Stuur me dan vooral een mailtje.