◘ Springer Media

 

Om wie gaat het hier?
Springer Media BV, uitgever van media voor professionals in de gezondheidszorg. De uitgeverij maakt onderdeel uit van het veel grotere, internationaal opererende Springer Nature. Springer Media opereert ook onder de naam Bohn Stafleu van Loghem (BSL) en geeft de titels Huisarts en Wetenschap, NTvG (het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde), Nursing, Skipr, TandartsPraktijk Compleet, Zorgvisie en Zorg + Welzijn uit.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2019.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Deze voorwaarden gelden voor artikelen en beeld. Als je andersoortige media maakt voor Springer Media (zoals een podcast), dan krijg je daar een aparte briefing voor.

 

Wat mag Springer Media daar mee doen?
In eerste instantie natuurlijk publiceren in de titel waar je het werk voor levert. Maar Springer Media eist ook het recht op om je werk opnieuw uit te geven in alle mogelijke vormen. Dat kan bijvoorbeeld online zijn of in digitale archieven, in nieuwsbrieven en op sociale media. De uitgeverij mag je werk ook gebruiken voor reclame- en promotiedoeleinden. Springer Media mag je artikelen of foto’s ook bewerken als de uitgeverij dat nodig vindt.

 

Ah, een beetje het standaard riedeltje dus?
Niet helemaal. Veel uitgeverijen willen je werk namelijk ook opnieuw mogen gebruiken in andere titels die ze uitgeven. Springer Media gebruikt je werk in principe alleen in de titel waar je het voor maakt. Als Springer Media je werk toch in een andere titel wil gebruiken, dan vraagt de uitgeverij je daar toestemming voor. Die toestemming kun je alleen weigeren als je daar hele goede redenen voor hebt.

 

De redactie vraagt me om foto’s mee te sturen bij mijn artikel. Ik kan dan wel gewoon iets van internet plukken, toch?
Doe maar niet. Op de meeste foto’s die je online vindt zit auteursrecht. Als je dat schendt, kan je dat aardig wat geld kosten. Mocht je de foto’s toch gewoon van internet plukken en daardoor een schadeclaim aan je broek krijgen, dan betaalt Springer Media niet mee.

 

Een bevriende fotograaf heeft me toestemming gegeven om zijn foto bij mijn artikel te laten publiceren. Wat mag Springer Media met die foto doen?
Hetzelfde als met jouw tekst. Foto’s en andere beelden die jij meestuurt vallen ook onder de voorwaarden van Springer Media. Behalve als je schriftelijk aangeeft dat het beeld niet opnieuw gebruikt mag worden.

 

Als Springer Media mijn werk opnieuw gebruikt, krijg ik daar dan extra geld voor?
Dat ligt aan de manier waarop de uitgeverij het opnieuw wil gebruiken. Als je werk binnen de titel blijft (stel: je levert een verhaal aan Zorgvisie en dat komt ook in de nieuwsbrief en op de website), dan krijg je niets extra’s. Maar als Springer Media je werk in een andere titel wil gebruiken, dan krijg je daar wel geld voor.

 

Mag ik werk dat ik aan Springer Media lever ook nog aan andere klanten verkopen?
Ja, dat mag. Maar wel pas nadat de exclusiviteitstermijn is verlopen. Tijdens die termijn is Springer Media de enige die het werk dat je hebt geleverd mag gebruiken.

 

Hoelang is die exclusiviteitstermijn?
Zes maanden.

 

En daarna mag ik er alles mee doen wat ik wil?
In principe wel. Maar als je je werk opnieuw wil publiceren in de vormgeving van Springer Media (stel: je wil een pdf van je werk op je site zetten), dan kan het zijn dat je de uitgeverij daar een vergoeding voor moet betalen.

 

Echt? Wat flauw!
Nou ja, op vormgeving rust ook auteursrecht. Dus het is niet helemaal netjes als je dat zomaar schendt.

 

Hoelang doet Springer Media erover om mijn factuur te betalen?
Daarover staat niets in de voorwaarden.

 

Als ik kosten maak voor mijn klus, mag ik die dan declareren?
Ook daarover zegt Springer Media niets in zijn voorwaarden. In een opdrachtbevestiging van een van de individuele titels wordt een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer genoemd.

 

Mmm. Springer Media vindt het werk dat ik heb geleverd niet goed genoeg en gaat het niet publiceren. Krijg ik nu wel betaald?
Nee. Als je ervan overtuigd bent dat je gewoon goed werk hebt geleverd, dan kun je het proberen ergens anders te verkopen. Het gebruiksrecht van je werk blijft dan van jou.

 

En wat als de redactie mijn werk wél goedkeurt, maar niet plaatst? Krijg ik dan ook niets?
Jawel. In zo’n geval is Springer Media verplicht je gewoon te betalen.

 

Zijn er nog meer dingen die ik over deze voorwaarden moet weten?
Nee, ze zijn echt heel beknopt en duidelijk. Nou ja, met uitzondering van de belangrijkste zin (waarin staat wat Springer Media met je werk mag doen). Die zin is maar liefst 74 woorden lang.

 

Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
Er staat nergens in deze voorwaarden dat dat niét kan… Gewoon proberen dus!

 

Sommige uitgeverijen en omroepen wijzen de leveringsvoorwaarden van freelancers van de hand. Doet Springer Media dat ook?
Nee. Dus jouw leveringsvoorwaarden gelden gewoon. Mochten jouw voorwaarden en die van Springer Media met elkaar botsen, overleg dan even met de uitgeverij. Grote kans dat je er gewoon samen uitkomt. Zo niet, dan zal een van jullie zich over zijn trots heen moeten zetten.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Springer Media heeft zijn freelancevoorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -