◘ BDUmedia

 

Om wie gaat het hier?
BDUmedia, uitgever van tientallen (!) lokale media, waaronder Barneveldse Krant, Het Kontakt, Houtens Nieuws, Leusder Krant en Veenendaalse Krant. Daarnaast geeft BDUmedia met zusterbedrijf BDUvakmedia ruim dertig vakmedia uit, waaronder Hoveniersvak, KlusVisie, Nederland Logistiek en ZuivelZicht.

 

Dat is nogal. Heb je geen volledig overzicht van alle titels van BDUmedia?
Het internet to the rescue. Een volledig overzicht van alle lokale uitgaven van BDUmedia vind je hier. En het lijstje met vakmedia staat hier.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
Helaas staat er geen datum in de voorwaarden.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Artikelen, foto’s en video’s.

 

Ik ben eindredacteur en draai freelance diensten bij BDUmedia. Gelden de voorwaarden ook voor mij?
Ja. Ze gelden ook voor eindredacteuren. En voor cartoonisten, columnisten, journalisten, fotografen, illustratoren, vormgevers en vertalers.

 

Wat mag BDUmedia doen met het werk dat ik als freelancer aanlever?

Moeilijke-term-alert! BDUmedia mag je werk ‘mediumonafhankelijk publiceren’. Dat betekent dat de uitgeverij je werk op papier en online mag gebruiken. Maar óók dat werk dat je voor De Puttenaer hebt gemaakt opnieuw gebruikt mag worden in het Witte Weekblad, CTR Hollands Kroon en iedere andere titel die BDUmedia uitgeeft.

 

Mag ik de artikelen, foto’s of video’s die ik voor BDUmedia maak nog ergens anders publiceren of aan een andere klant verkopen?
NEIN!

 

Maar als freelancer ligt het auteursrecht op mijn werk toch bij mij? Dan mag ik toch zelf bepalen of ik dat nog een keer verkoop?
Dat is in principe waar. Maar BDUmedia stelt in zijn voorwaarden dat jij je auteursrecht aan de uitgeverij overdraagt. Dat kan officieel alleen met een akte. Maar de overdracht kan ook geregeld worden in een opdrachtovereenkomst.

 

Hoelang doet BDUmedia erover om mijn factuur te betalen?
Zo’n 3,5 week. Als jij je factuur braaf voor de derde van de maand indient, dan krijg je je geld rond de 28e op je rekening. Je factureert maandelijks. Heb jij in juli artikelen of foto’s geleverd? Dan stuur je je factuur voor al die stukken in één keer. Op of vóór 3 augustus. 

 

BDUmedia heeft per direct geen werk meer voor me. En dat terwijl ik iedere week twee dagen standaard op de redactie werk. Kan dat zomaar?
In principe is een klant niet verplicht je in te huren. Maar BDUmedia schrijft zelf in zijn voorwaarden dat jullie een opzegtermijn van drie maanden hebben als jullie afscheid van elkaar willen nemen. Daar kun je de uitgeverij dus aan houden. Maar…

 

Maar?
In de voorwaarden staat ook dat BDUmedia niet verplicht is je werk te geven. Dus of het iets uithaalt om naar de rechter te stappen als de uitgeverij je ineens geen klussen meer geeft valt te betwijfelen.

 

Staat er ook nog iets over schijnzelfstandigheid in deze voorwaarden?
Zeker. BDUmedia wil jou niet als loonslaaf. Of beter gezegd: de uitgeverij wil niet dat de Belastingdienst oordeelt dat jij verkapt in dienst bent. Daarom staat in de voorwaarden nadrukkelijk dat je geen arbeidsovereenkomst hebt met de uitgeverij.

 

Wat is er zo erg aan zo’n verkapt dienstverband?
Wanneer een bedrijf een zzp’er inhuurt hoef het daarvoor geen premies voor sociale verzekeringen te betalen. Dat moet een bedrijf wel als iemand in loondienst is. Als de Belastingdienst van mening is dat jij in de praktijk geen ondernemer bent en eigenlijk in loondienst werkt bij BDUmedia, dan moet de uitgeverij allerlei naheffingen betalen. En boetes. En daar heeft BDUmedia geen zin in.

 

Mag ik van BDUmedia ook voor andere media werken?
Dat mag.

 

Staan er verder nog dingen in deze voorwaarden die ik moet weten?
Je moet je werk doen volgens de journalistieke principes. Goed dat ze dat erin hebben gezet, want als het er niet in had gestaan had je natuurlijk meteen je journalistieke principes overboord gezet…

 

Sommige uitgeverijen stellen hun voorwaarden boven die van freelancers. Doet BDUmedia dat ook?
Nee. Daarover staat althans niets in de voorwaarden. Jouw eigen leveringsvoorwaarden gelden dus gewoon. Als je die tenminste hebt. Heb je ze niet? Dan kun je het voorbeeld van beroepsvereniging NVJ gebruiken.

 

Kan ik over deze voorwaarden onderhandelen?
Er staat in de voorwaarden niet dat het niét kan. Gewoon proberen dus. Wie niet waagt, wie niet wint. Nee heb je, ja kun je krijgen. Een brutaal mens heeft de halve wereld. En meer van dat soort clichés.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
BDUmedia heeft zijn raamovereenkomst helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -