◘ Blendle
Om wie gaat het hier?
Blendle BV, een digitale kiosk die abonnementhouders dagelijks een selectie artikelen uit talloze kranten en tijdschriften voorschotelt, op basis van hun voorkeuren en leesgedrag. Daarnaast laat Blendle gebruikers door digitale versies van kranten en tijdschriften bladeren en is het mogelijk om losse krantenartikelen te kopen die buiten de door Blendle gemaakte selectie vallen.
Bestaat Blendle nog dan? Het was toch overgenomen?
Dat klopt. Blendle werd in 2020 overgenomen door het Franse Cafeyn. Maar het bedrijf opereert nog steeds onder zijn eigen naam en huurt ook nog steeds freelancers in.
Maar bij een kiosk werken normaal toch geen journalisten?
Bij de kiosk die je op het treinstation tegenkomt niet nee, studenten en enige bijbeunende freelancers daargelaten. Maar Blendle is op papier een uitgeverij (het staat immers zo ingeschreven bij de Kamer van Koophandel). Blendle maakt daarnaast zelf ook journalistieke content, onder andere in de vorm van nieuwsbrieven en audioversies van artikelen.
Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2019.
Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor al het werk dat jij op freelancebasis voor Blendle verricht. Dat kan redactiewerk zijn, maar bijvoorbeeld ook het inspreken van een voice-over.
Wat mag Blendle allemaal met mijn werk doen?
Het korte antwoord: alles wat Blendle wil. De kiosk eist namelijk alle intellectuele eigendomsrechten en auteursrechten op werk van freelancers op. Werk dat jij levert, wordt dus eigendom van de kiosk. Blendle mag daardoor zelf bepalen wat het allemaal met je werk doet en is ook de énige die iets met je werk mag doen. De kiosk mag je werk ook aanpassen of hergebruiken.
De enige? Dus ik mag mijn werk niet nog elders publiceren?
Nee. Maar als jij als freelancer ingehuurd wordt om nieuwsbrieven te schrijven, is de kans sowieso klein dat je de korte stukjes die je schrijft nog elders zou kunnen verkopen. En een voice-over waarin je een artikel uit een krant voorleest voor Blendle, kun je ook moeilijk weer aan een ander medium verkopen.
Als ik een klus aanneem bij Blendle, kom ik dan in loondienst bij de kiosk?
Blendle heeft journalisten in dienst, maar als jij een losse klus aanneemt doe je dat op basis van een freelance-overeenkomst. En dan ben je dus niet in loondienst. De voorwaarden van Blendle benadrukken dat.
Ah, jammer. Ik ben dat freelancen eigenlijk best zat…
Dan snap ik dat je baalt dat je niet in loondienst komt. Maar daar staat wél weer tegenover dat je zelf mag bepalen hoe je je werk doet.
Ja? Ben ik daar helemaal vrij in?
Ja! Nou ja, binnen bepaalde kaders. Je werkt niet onder toezicht van Blendle. Maar als je voor een klus samen moet werken met anderen, moet je ongetwijfeld wel het een en ander met die anderen afstemmen. En als je je werkzaamheden op kantoor bij Blendle moet uitvoeren, is het handig als je je naar de werktijden van de kiosk schikt.
Ben ik via Blendle verzekerd voor zaken als ziekte of arbeidsongeschiktheid?
Nee. Dat hoor je als freelancer zelf te regelen. Hetzelfde geldt voor een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is een verzekering die schade vergoedt die je veroorzaakt tijdens je werk. Dat zijn hele logische dingen, maar Blendle benadrukt in zijn voorwaarden dat je zélf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de juiste verzekeringen.
Hoelang doet Blendle erover om facturen te betalen?
31 dagen na ontvangst van je factuur.
Kan ik ook kosten die ik voor mijn klus moet maken in rekening brengen?
Daarover staat niets in de voorwaarden. En ook over de vergoeding van reiskosten wordt niets gezegd. Wat er wel in staat? Dat als jij hulpmiddelen van Blendle nodig hebt om je klus uit te kunnen voeren, dat Blendle de kosten van die hulpmiddelen aan jou mag doorrekenen.
Mag ik van Blendle ook voor andere opdrachtgevers werken?
Ja.
Ik heb het te druk. Kan ik mijn klus ook doorschuiven naar een andere freelancer?
Daarover staat niets in de voorwaarden vermeld. Wat er wel in staat is dat je het onmiddellijk moet laten weten als je een klus niet tijdig kunt afronden.
Ik heb eigenlijk geen zin meer om voor Blendle te werken. Heb ik een opzegtermijn?
Nee. Je kunt per direct stoppen. En als Blendle je niet meer als freelancer wil inhuren, kan de kiosk de samenwerking per direct opzeggen.
Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden. Wat gebeurt er als die botsen met de voorwaarden van Blendle?
Anders dan veel andere uitgeverijen wijst Blendle jouw voorwaarden niet van de hand. Dat betekent in theorie dat de voorwaarden die het eerst aan de andere partij zijn gestuurd geldig zijn (als jij jouw voorwaarden eerst aan Blendle stuurt, gelden dus jouw voorwaarden). Al kan de praktijk natuurlijk verschillen van de theorie.
Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
In de voorwaarden staat dat wijzigingen van de voorwaarden alleen geldig zijn als ze schriftelijk zijn vastgelegd. Dat wijst er dus op dat er wat te onderhandelen valt.
Staat er verder nog iets in deze voorwaarden dat ik moet weten?
Blendle heeft een nogal uitgebreide geheimhoudingsverklaring die je moet ondertekenen. De kiosk wil dat je informatie die je tijdens je werk opdoet over Blendle of zijn klanten, als vertrouwelijk behandelt en voor jezelf houdt. Ook na afloop van je klus. Lekt er toch via jou vertrouwelijke informatie uit, dan ben je verplicht dat zo snel mogelijk te melden. Dat ben je ook verplicht als de computer waarmee jij die vertrouwelijke informatie kunt bekijken, getroffen wordt door een virus of malware.
Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.
Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Blendle heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.
Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!