◘ De Persgroep

 

Om wie gaat het hier?
De Persgroep, uitgever van het Algemeen Dagblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant en diverse regionale kranten (BN DeStem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC, Tubantia). Daarnaast geeft De Persgroep diverse websites uit, waaronder DeOndernemer.nl en Tweakers.net.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
30 januari 2018.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Tekst, beeld en geluid, waaronder foto’s, illustraties en video’s.

 

Wat mag De Persgroep daar mee doen?
De Persgroep krijgt een licentie op je werk. Onder die licentie mag De Persgroep je werk opnemen in de titel waar je voor werkt, maar ook in alle andere Nederlandse én buitenlandse titels die onder De Persgroep vallen. Dat geldt voor print, maar ook voor online.

 

Waar mogen ze mijn werk gebruiken?
In alle denkbare media, ook als dat medium in kwestie nu nog helemaal niet bestaat. Je artikel of foto zou in de toekomst dus een hologram kunnen zijn.

 

Krijg ik ook extra geld voor dat hergebruik?
Haha. Nee.

 

Echt niet? 

Wanneer je stuk wordt doorgeplaatst krijg je geen extra geld. Maar De Persgroep heeft een paar jaar voor het Algemeen Dagblad en de regionale kranten wél de woordprijzen iets opgehoogd. Om eventuele doorplaatsing af te kopen.

 

Hoe lang mag De Persgroep mijn werk gebruiken?
Voor onbepaalde tijd. En zo vaak als de uitgeverij dat wil.

 

Mag ik er dan zelf nog wat mee doen?
Ja hoor. Het blijft jouw werk. Al is er wel een exclusiviteitsperiode waarin je even niets met je werk mag doen.

 

En die is?
Tot zeven dagen na publicatie. De Persgroep kan je per bijdrage vragen daar iets voor te ondertekenen, al komt dat in de praktijk nauwelijks voor. Als je met je werk een minister ten val kan brengen zullen ze misschien nog wel om een krabbel komen zeuren uit angst dat je anders naar de concurrent stapt.

 

Mag ik er tijdens die exclusiviteitsperiode dan zelf nog wel iets mee doen?
Tijdens de exclusiviteitsperiode mag je je werk gebruiken voor reclamedoeleinden en opnemen in een compilatie van je eigen werk. Al wil De Persgroep wel dat je dat eerst even met ze overlegt.

 

Valt er te onderhandelen over de duur van die exclusiviteitsperiode?
Ja, dat kan. Al moet je dan wel kunnen aantonen dat je in je belangen geschaad wordt en dat is in de praktijk moeilijk.

 

Mijn stuk ligt nu al maanden op de plank. Kan ik er iets mee of moet ik wachten?
Wanneer je stuk wel door de redactie is geaccepteerd maar na drie maanden nog steeds niet is gepubliceerd, mag je er de boer mee op. Heb je zelf een stuk gemaakt en ingestuurd (zonder dat je daarom gevraagd werd), dan geldt een periode van vier weken.

 

De Persgroep heeft mijn werk doorverkocht aan een andere partij. Mag dat?
Ja, De Persgroep mag je werk doorverkopen aan andere partijen die het openbaar willen maken, zowel in Nederland als in het buitenland. De uitgeverij mag ook een sublicentie over je werk geven aan knipseldiensten en externe databanken, en mag het gebruiken voor reclame- en promotiedoeleinden.

 

Zijn er op dit vlak nog andere regels voor het gebruik van mijn foto’s?
Ja. Beeld mag alleen aan derden worden verkocht in combinatie met redactionele tekst.

 

Ik heb werk geleverd, maar krijg niet betaald omdat De Persgroep het niet wil plaatsen.
Vervelend voor je. De Persgroep geeft in haar voorwaarden aan niet te betalen als ze een bijdrage niet accepteren. Dat kan gebeuren wanneer ze je stuk niet goed genoeg vinden, maar ook bij gebrek aan ruimte in de krant krijg je vaak alleen het aantal gepubliceerde woorden betaald en niet het aantal geleverde. Ook niet als je precies het aantal afgesproken woorden hebt geleverd en slechts de helft wordt geplaatst vanwege ruimtegebrek.

 

Hoe werkt dat dan?
De Persgroep gebruikt een geautomatiseerd facturatiesysteem. Dat systeem telt hoeveel woorden en foto’s van jouw hand in de krant zijn verschenen en berekent hoeveel geld je daarvoor hoort te krijgen. Je krijgt vervolgens een door De Persgroep opgemaakte factuur, waar je je eigen factuurnummer boven kan zetten. Klopt die factuur niet, dan kun je dat aangeven en krijg je eventuele ontbrekende bedragen de maand erna betaald. Op deze website vind je meer over die facturatiesysteem.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn klus. Krijg ik die vergoed?
Ja, mits ze redelijk zijn. Je krijgt gemaakte kosten doorgaans een maand nadat je ze declareert betaald.

 

Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?
Alleen als je dat eerst afstemt met De Persgroep. Je blijft wel persoonlijk aansprakelijk.

 

De redactie heeft zomaar dingen in mijn stuk gewijzigd. Mag dat?
Ja, dat mag. En de redactie hoeft je daar niet over op de hoogte te stellen. Dat beperkt zich in de praktijk vooral tot eindredactie.

 

Oei, er is iemand boos op me om mijn artikel of foto. Kan ik hulp krijgen van De Persgroep?
Alle aansprakelijkheid ligt bij jou als maker, ook als je bijvoorbeeld beelden hebt meegestuurd van internet die niét rechtenvrij zijn of onder creative commons vallen. Als het probleem echter veroorzaakt is door De Persgroep, dan is de uitgeverij verantwoordelijk. Wanneer de eindredactie bijvoorbeeld een knoepert van een fout in je stuk zet, ben jij bij een eventuele rechtszaak niet de pineut.

 

Shit, de Belastingdienst vindt dat ik geen freelancer ben maar schijnzelfstandige en komt met een dikke aanslag. Betaalt De Persgroep mee? 
Nee. En De Persgroep houdt zich het recht voor eventuele schade die ze zelf lijdt op jou te verhalen. Voor zover de wet dat toestaat.

 

Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?
In principe wel, maar De Persgroep wil niet dat je voor een directe concurrent over dezelfde onderwerpen schrijft. Je kan volgens de voorwaarden dus niet een nieuwsverhaal over een in een weiland neergestort vliegtuig maken voor het Algemeen Dagblad en vervolgens een soortgelijk verhaal aan De Telegraaf verkopen. In principe mag het dus, maar eigenlijk ook weer niet.

 

Ja doei, daar komt allemaal mooi niets van in! Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen.
Je eigen leveringsvoorwaarden worden overruled door de voorwaarden van De Persgroep. Dat mag De Persgroep van de wet overigens gewoon eisen. Je mag in principe alles afspreken in zulke voorwaarden, behalve als het in strijd is met de wet.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Ja hoor. Klik hier om ze zelf te lezen op de website van De Persgroep.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.