◘ DPG Media

 

Om wie gaat het hier?
DPG Media (voorheen De Persgroep), uitgever van het Algemeen Dagblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant en diverse regionale kranten (BN DeStem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC, Tubantia). Daarnaast geeft DPG Media diverse websites uit, waaronder DeOndernemer.nl en Tweakers.net.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
13 september 2019.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Tekst, beeld en geluid, waaronder foto’s, illustraties en video’s.

 

Wat mag DPG Media daar mee doen?
DPG Media krijgt een licentie op je werk. Onder die licentie mag DPG Media je werk opnemen in de titel waar je voor werkt, maar ook in alle andere Nederlandse én buitenlandse titels die onder DPG Media vallen. Dat geldt voor print, maar ook voor online.

 

Waar mogen ze mijn werk gebruiken?
In alle denkbare media, ook als dat medium in kwestie nu nog helemaal niet bestaat. Je artikel of foto zou in de toekomst dus een hologram kunnen zijn.

 

Krijg ik ook extra geld voor dat hergebruik?
Haha. Nee.

 

Echt niet? 

Wanneer je stuk wordt doorgeplaatst krijg je geen extra geld. Maar DPG Media heeft een paar jaar geleden voor het Algemeen Dagblad en de regionale kranten wél de woordprijzen iets opgehoogd. Om eventuele doorplaatsing af te kopen.

 

Hoelang mag DPG Media mijn werk gebruiken?
Voor onbepaalde tijd. En zo vaak als de uitgeverij dat wil.

 

Mag ik er dan zelf nog wat mee doen?
Ja hoor. Het blijft jouw werk. Al is er wel een exclusiviteitsperiode waarin je even niets met je werk mag doen.

 

En die is?
Tot zeven dagen na publicatie. DPG Media kan je per bijdrage vragen daar iets voor te ondertekenen, al komt dat in de praktijk nauwelijks voor. Als je met je werk een minister ten val kan brengen zullen ze misschien nog wel om een krabbel komen zeuren uit angst dat je anders naar de concurrent stapt.

 

Mag ik er tijdens die exclusiviteitsperiode dan zelf nog wel iets mee doen?
Tijdens de exclusiviteitsperiode mag je je werk gebruiken voor reclamedoeleinden en opnemen in een compilatie van je eigen werk. Al wil DPG Media wel dat je dat eerst even met ze overlegt.

 

Valt er te onderhandelen over de duur van die exclusiviteitsperiode?
Ja, dat kan. Al moet je dan wel kunnen aantonen dat je in je belangen geschaad wordt en dat is in de praktijk moeilijk.

 

Mijn stuk ligt nu al maanden op de plank. Kan ik er iets mee of moet ik wachten?
Wanneer je stuk wel door de redactie is geaccepteerd maar na drie maanden nog steeds niet is gepubliceerd, mag je er de boer mee op. Heb je zelf een stuk gemaakt en ingestuurd (zonder dat je daarom gevraagd werd), dan geldt een periode van vier weken.

 

DPG Media heeft mijn werk doorverkocht aan een andere partij. Mag dat?
Ja, DPG Media mag je werk doorverkopen aan andere partijen die het openbaar willen maken, zowel in Nederland als in het buitenland. De uitgeverij mag ook een sublicentie over je werk geven aan knipseldiensten en externe databanken, en mag het gebruiken voor reclame- en promotiedoeleinden.

 

Zijn er op dit vlak nog andere regels voor het gebruik van mijn foto’s?
Ja. Beeld mag alleen aan derden worden verkocht in combinatie met redactionele tekst.

 

Ik heb werk geleverd, maar krijg niet betaald omdat DPG Media het niet wil plaatsen.
Vervelend voor je. DPG Media geeft in haar voorwaarden aan niet te betalen als ze een bijdrage niet accepteren. Dat kan gebeuren wanneer ze je stuk niet goed genoeg vinden, maar ook bij gebrek aan ruimte in de krant krijg je vaak alleen het aantal gepubliceerde woorden betaald en niet het aantal geleverde. Ook niet als je precies het aantal afgesproken woorden hebt geleverd en slechts de helft wordt geplaatst vanwege ruimtegebrek.

 

Hoe werkt dat dan?
DPG Media gebruikt een geautomatiseerd facturatiesysteem. Dat systeem telt hoeveel woorden en foto’s van jouw hand in de krant zijn verschenen en berekent hoeveel geld je daarvoor hoort te krijgen. Je krijgt vervolgens een door DPG Media opgemaakte factuur, waar je je eigen factuurnummer boven kan zetten. Klopt die factuur niet, dan kun je dat aangeven en krijg je eventuele ontbrekende bedragen de maand erna betaald. Op deze website vind je meer over dit facturatiesysteem.

 

En wanneer krijg ik dan daadwerkelijk mijn geld?
In de maand ná de maand waarin je werk voor het eerst is gepubliceerd. Stel: je publiceert iets op 1 februari, dan krijg je daarvoor in maart betaald. De betaling vindt meestal halverwege de maand plaats. Je wacht dus nooit langer dan 45 dagen. En vaak korter, want een verhaal dat je op 28 februari publiceert, krijg je ook half maart uitbetaald.

 

Ik werk voor een huis-aan-huiskrant van DPG Media. Werkt factureren daar hetzelfde?
Nee. (Foto)journalisten bij de huis-aan-huisbladen moeten in een online systeem zélf bij ieder artikel of bij iedere foto aangeven welk bedrag ze daarvoor horen te krijgen. De berekening daarvoor moet je zelf maken. Aan het eind van de rit draait het systeem automatisch een factuur uit.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn klus. Krijg ik die vergoed?
Ja, mits ze redelijk zijn. Je krijgt gemaakte kosten doorgaans een maand nadat je ze declareert betaald.

 

Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?
Alleen als je dat eerst afstemt met DPG Media. Je blijft wel persoonlijk aansprakelijk.

 

De redactie heeft zomaar dingen in mijn stuk gewijzigd. Mag dat?
Ja, dat mag. En de redactie hoeft je daar niet over op de hoogte te stellen. Dat beperkt zich in de praktijk vooral tot eindredactie.

 

Oei, er is iemand boos op me om mijn artikel of foto. Kan ik hulp krijgen van DPG Media?
Alle aansprakelijkheid ligt bij jou als maker, ook als je bijvoorbeeld beelden hebt meegestuurd van internet die niét rechtenvrij zijn of onder creative commons vallen. Als het probleem echter veroorzaakt is door DPG Media, dan is de uitgeverij verantwoordelijk. Wanneer de eindredactie bijvoorbeeld een knoepert van een fout in je stuk zet, ben jij bij een eventuele rechtszaak niet de pineut.

 

Shit, de Belastingdienst vindt dat ik geen freelancer ben maar schijnzelfstandige en komt met een dikke aanslag. Betaalt DPG Media mee? 
Nee. En DPG Media houdt zich het recht voor eventuele schade die ze zelf lijdt op jou te verhalen. Voor zover de wet dat toestaat.

 

Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?
In principe wel, maar DPG Media wil niet dat je voor een directe concurrent over dezelfde onderwerpen schrijft. Je kan volgens de voorwaarden dus niet een nieuwsverhaal over een in een weiland neergestort vliegtuig maken voor het Algemeen Dagblad en vervolgens een soortgelijk verhaal aan De Telegraaf verkopen. In principe mag het dus, maar eigenlijk ook weer niet.

 

Doet de uitgeverij ook zo streng als ik voor twee kranten van DPG Media wil werken? Ik zit twee dagen per week op de redactie bij het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad heeft me ook gevraagd in te vallen…
Dat gaat problemen geven. In principe zou DPG Media hier waarschijnlijk geen problemen mee hebben (er staat ook niets over in de voorwaarden), ware het niet dat er een kans is dat de Belastingdienst DPG Media in zijn geheel als één opdrachtgever ziet. Als je twee dagen in de week bij het Brabants Dagblad invalt én twee dagen in de week bij het Eindhovens Dagblad, dan werk je dus eigenlijk vier dagen in de week voor DPG Media. De kans is erg aanwezig dat de Belastingdienst dat als verkapt dienstverband ziet. Met naheffingen en boetes tot gevolg.

 

Ja doei, daar komt allemaal mooi niets van in! Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen.
Je eigen leveringsvoorwaarden worden overruled door de voorwaarden van DPG Media. Dat mag DPG Media van de wet overigens gewoon eisen. Je mag in principe alles afspreken in zulke voorwaarden, behalve als het in strijd is met de wet.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Ja hoor. Klik hier om ze zelf te lezen op de website van DPG Media.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -