◘ FD Mediagroep

 

Om wie gaat het hier?
FD Mediagroep (FDMG), de uitgever van Het Financieele Dagblad. FD Mediagroep is tevens eigenaar van BNR Nieuwsradio, Company.info, Energeia, ESB, Fondsnieuws en Pensioen Pro.

 

Gelden deze voorwaarden ook voor al die bedrijven?
Deze freelancevoorwaarden gelden voor Het Financieele Dagblad (FD). En voor alle huidige en toekomstige ondernemingen die aan het FD verbonden zijn. Energeia, ESB en FD/IP Nederland worden met naam in de voorwaarden genoemd. Maar eigenlijk gelden de voorwaarden dus voor alles wat verbonden is aan het FD.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2022.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alles wat je maakt voor Het Financieele Dagblad en de aan Het Financieele Dagblad verbonden bedrijven. Denk aan tekst, foto’s, videobeelden, illustraties en geluidsmateriaal.

 

Wat mag FD Mediagroep daarmee doen?
Uitgeven! D’uh! Zowel op papier als online. FD Mediagroep mag je werk daarnaast niet alleen publiceren in de titel waar je het voor hebt gemaakt, maar ook in andere titels die het uitgeeft. In Nederland én in het buitenland. Voorwaarde is wel dat je werk in dezelfde context wordt gebruikt.

 

Hoelang mag FD Mediagroep mijn werk opnieuw gebruiken?
In principe voor altijd. Want dat staat in de voorwaarden. Maar daar staat ook in dat hergebruik alleen ‘binnen een redelijke termijn na de eerste publicatie’ mag plaatsvinden. FD Mediagroep is dus niet van plan jouw werk over tien jaar nog eens opnieuw tevoorschijn te halen.

 

Mag FD Mediagroep nog meer dingen met mijn werk doen?
Ja! Ze mogen het bewaren in een eigen archief, maar ook laten opnemen in externe databanken of knipseldiensten. FD Mediagroep mag je werk daarnaast ook doorverkopen aan andere partijen. Dat doen ze middels een zogenoemde ‘sublicentie’.

 

Krijg ik daar dan ook extra geld voor?
Nee, in principe niet. Maar mocht FD Mediagroep een compleet nieuwe manier verzinnen om geld te verdienen met je werk (iets wat nog niet bestaat op het moment dat je je werk inlevert en dé redding van de journalistiek blijkt te zijn), dan kan het zijn dat je daar een extra vergoeding voor krijgt.

 

Blijft mijn auteursrecht wel van mij? Er zijn uitgeverijen die dat zichzelf toe-eigenen…
FD Mediagroep schrijft nadrukkelijk in zijn voorwaarden dat je auteursrecht van jou blijft.

 

De bijdrage die ik heb gemaakt voor FD Mediagroep is zó tof, dat ik hem graag op mijn eigen site wil zetten. Mag dat?
Ja. En FD Mediagroep is hier veel vrijer in dan veel andere uitgeverijen (pluspuntje!). Zo mag je je werk al de dag ná publicatie op je eigen site zetten. En dat is redelijk uniek in dit wereldje!

 

Cool! Mag ik lezers dan ook geld vragen om het te lezen?
Ja, dat mag!

 

En het verkopen aan andere titels?
Dat… mag dan weer niet. Tenminste niet al na één dag. FD Mediagroep hanteert een exclusiviteitsperiode van 14 dagen. Dat betekent dat je tot twee weken na publicatie moet wachten voordat je je werk aan een andere partij verkoopt.

 

Na het voorgaande gelezen te hebben is het misschien een domme vraag, maar mag ik van FD Mediagroep ook voor andere media werken?
Nee, dat is geen domme vraag. En ja, dat mag! Maar… niet als daardoor een rechtstreeks conflict kan ontstaan met de belangen van FD Mediagroep. In de voorwaarden wordt geen voorbeeld gegeven van zo’n conflict. Maar je kunt je vast voorstellen dat de uitgeverij het niet tof vindt als een artikel dat jij voor Het Financieele Dagblad schrijft dezelfde dag óók in De Financiële Telegraaf verschijnt. Dat staat overigens niet in de voorwaarden van 2022, maar wel in de opdrachtbevestiging die je als freelancer krijgt.

 

Geldt dat ook als ik expert ben op een bepaald gebied en speciaal daarvoor wordt binnengehaald door FD Mediagroep?
Wanneer je met FD Mediagroep afspreekt dat je regelmatig over één specifiek onderwerp schrijft, mag je niet voor directe concurrenten van FD Mediagroep over datzelfde onderwerp schrijven.

 

Het werk dat ik heb geleverd ligt al maanden op de plank bij FD Mediagroep. En ik wil graag dat mensen het zien!
Als je werk drie maanden of langer bij FD Mediagroep op de plank ligt, dan mag je er zelf weer de boer mee op. FD Mediagroep kan dan niet gaan piepen als je het werk aan iemand anders verkoopt die het eerder plaatst.

 

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en zonder vooraf afspraken te maken een artikel naar FD Mediagroep gestuurd. Maar ik krijg maar geen reactie. Wat nu?
Als je niet binnen twee weken een reactie krijgt, mag je ervan uitgaan dat FD Mediagroep geen interesse heeft in je ongetwijfeld fantastische werk.

 

Mag FD Mediagroep eigenlijk dingen veranderen in mijn werk?
Ja. En daarover hoeft FD Mediagroep niet met je te overleggen. Wacht, niet meteen gaan steigeren! Het gaat hier alleen om eindredactie en het kopij-klaar maken van je werk. Inkorten valt daar overigens ook onder.

 

Wanneer krijg ik eigenlijk betaald van FD Mediagroep?
Een betaaltermijn wordt niet genoemd in de voorwaarden. Maar ervaring  leert dat je een maand na het indienen van je factuur je geld krijgt.

 

Krijg ik kosten die ik voor mijn bijdrage moet maken ook vergoed?
Ja. Die kun je declareren. Maar alleen als de redactie die kosten vooraf goedkeurt.

 

Ik was even bang dat ik zonder werk zou komen te zitten en heb daarom ‘ja’ gezegd op alles. Mag ik een klusje voor de FD Mediagroep door iemand anders laten uitvoeren?
Daar zijn ze bij de FD Mediagroep niet zo happig op. In principe moet je een klus persoonlijk uitvoeren.

 

Ik voel een maar aankomen…
Goed aangevoeld. Je mág inderdaad vervanging inschakelen. Maar dat mag alleen in overleg met FD Mediagroep. Je blijft er ook zelf verantwoordelijk voor dat de klus goed afgerond wordt. FD Mediagroep wil ook dat de redactie mee mag bepalen wie je als vervanger inschakelt. Je vervanger moet daarnaast akkoord gaan met dezelfde voorwaarden als jij hebt gedaan.

 

FD Mediagroep heeft me gevraagd beeld mee te sturen bij mijn artikel en ik heb dat gewoon van internet geplukt. Nu is de maker van het beeld boos op me. 
Da’s dom van je. En verder ook helemaal jouw probleem. Door de voorwaarden van FD Mediagroep te tekenen beloof je dat alles wat je levert door jou zelf gemaakt is. Of dat je toestemming hebt het werk aan FD Mediagroep te overhandigen (voorbeeld: je neefje is handig met grafiekjes maken en vindt het prima dat je zijn grafiekje meestuurt met je tekst). Als er gedonder komt doordat jij het auteursrecht van iemand anders schendt, dan is eventuele schade die daardoor ontstaat voor jou.

 

Ook als het auteursrecht van iemand anders geschonden is door een fout van FD Mediagroep?
Nee, in dat geval handelt FD Mediagroep de schade af.

 

Een beetje ondernemer heeft zijn eigen leveringsvoorwaarden. En de mijne botsen met de freelancevoorwaarden van FD Mediagroep. Wat nu?
FD Mediagroep wijst in zijn freelancevoorwaarden eventuele voorwaarden die jij hanteert af. Die gelden dus niet, vindt FD Mediagroep.

 

Valt er eigenlijk te onderhandelen over deze voorwaarden?
In principe wel. Maar als je afwijkende afspraken maakt gelden die alleen als je ze schriftelijk hebt laten vastleggen.

 

Je hoort weleens dat uitgeverijen hun freelancevoorwaarden ineens eenzijdig aanpassen. Doet FD Mediagroep dat ook?
FD Mediagroep mag zijn voorwaarden op ieder gewenst moment wijzigen en hoeft daarover niet met jou te overleggen. Maar dat mag niet als de aanpassingen de positie van jou als maker flink verslechteren. Heel anders dus dan bijvoorbeeld DPG Media (voorheen De Persgroep), dat gewoon voorwaarden op de schop nemen en ze nadat ze zijn ingegaan bij freelancers over de schutting smijt.

 

Staan er verder nog dingen in deze voorwaarden die ik moet weten?
Wat vooral opvalt is wat er niét in staat. FD Mediagroep rept in zijn voorwaarden met geen woord over schijnzelfstandigheid. De uitgeverij benadrukt nergens dat jij freelancer bent en dus niet in dienst bent. Die bepalingen hoeven er trouwens ook niet in te staan. Dat het zo opvalt dat ze er niet in staan komt doordat veel andere uitgeverijen wél heel bang zijn voor schijnzelfstandigheid en daar nogal krampachtig over doen.

 

Nog meer van zulke positieve dingen?
Ja. Hoewel FD Mediagroep vindt dat jij er zelf verantwoordelijk voor bent dat je op de juiste manier bent verzekerd, kiest de uitgeverij ervoor in sommige gevallen de premies van jouw verzekeringen voor je te betalen! Dat geldt voor verzekeringen die je specifiek moet afsluiten voor een klus voor FD Mediagroep.

 

Heb je daar een voorbeeld van?
Stuurt Het Financieele Dagblad je naar een oorlogsgebied (die kans is klein, aangezien het een financiële krant is, maar je weet maar nooit), dan betaalt FD Mediagroep in overleg de premies voor eventuele verzekeringen die je daarvoor moet afsluiten.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
FD Mediagroep heeft zijn raamovereenkomst helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -