◘ GS Magenta

 

Om wie gaat het hier?
GS Magenta BV, de uitgeverij achter het bijtende weblog GeenStijl. Sinds de zomer van 2020 geeft GS Magenta ook een eigen nieuwssite uit: NieuwNieuws. De nieuwssite ‘vertaalt de toon en tijdsgeest van het internet naar mobile first, snackable content’, die lezers ‘zowel informeert als vermaakt’ (zo omschrijft de uitgeverij het althans zelf). Voor NieuwNieuws werkt GS Magenta veel met freelancers.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2020.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alle journalistieke bijdragen die je levert aan een van de titels van GS Magenta. Dat kunnen artikelen zijn, maar ook cartoons, columns, foto’s en illustraties. De voorwaarden gelden ook voor freelance eindredacteuren, vormgevers en vertalers.

 

Wat mag GS Magenta allemaal doen met werk dat ik heb geleverd?
Het publiceren op de website waar je het voor maakt (in de meeste gevallen is dat NieuwNieuws). Het werk dat je levert mag ook gebruikt worden binnen andere uitingen van GS Magenta.

 

Hoe zit het met het auteursrecht op mijn werk? Blijft dat van mij of draag ik dat over aan de uitgeverij?
Heel duidelijk zijn de voorwaarden van GS Magenta daar niet over (ze zijn sowieso wat rommelig). De uitgeverij schrijft wel dat het werk dat jij levert door de Auteurswet wordt beschermd. Daaruit kun je afleiden dat het auteursrecht op je werk van jou blijft en dat je het dus ook elders mag publiceren.

 

Verkoopt GS Magenta mijn werk ook door aan andere partijen?
Nope. De voorwaarden zeggen daar in ieder geval niets over.

 

Als ik deze voorwaarden onderteken, kom ik dan bij GS Magenta in dienst?
Nee. De voorwaarden benadrukken meerdere malen dat je werkt als zelfstandige. Dat betekent ook dat er op papier geen machtsverhouding is. Je bent dus vrij om te bepalen hoe je je werk doet. Sterker nog: de voorwaarden moedigen je aan om op eigen houtje bijdragen in te dienen, zonder dat je daar specifiek om wordt gevraagd.

 

Dus dan kan ik ook zoveel leveren als ik zelf wil? Kassa!
GS Magenta zal in de praktijk vast op de rem trappen als je tientallen stukken per dag uit je mouw schudt. En zelfs als dat niet zo is, doe je er goed aan om niet alvast een nieuwe auto uit te gaan zoeken.

 

Hoezo niet? Betaalt GS Magenta zo weinig?
Het uurtarief zal vast per freelancer (kunnen) verschillen. Maar het minimumtarief wat GS Magenta betaalt, behoort tot de laagste tarieven in de journalistieke markt. Dat heeft er vast mee te maken dat met name NieuwNieuws relatief klein is.

 

Maar rijk word je er dus niet van?
Nope. Maar als je rijk wilde worden had je ook niet de journalistiek in moeten gaan…

 

Als ik kosten moet maken voor mijn klus voor GS Magenta, krijg ik die dan vergoed?
Daar zeggen de voorwaarden niets over. Ze zeggen ook niets over het wel of niet vergoeden van reiskosten.

 

Hoelang doet GS Magenta eigenlijk over het betalen van facturen?
Ook dat staat niet in de voorwaarden.

 

Je schrijft hierboven dat freelancers bij GS Magenta heel vrij zijn in wat ze mogen maken. Hoe vrij is vrij?
Je bepaalt zelf hoe je je werk uitvoert en staat officieel niet onder leiding van iemand bij GS Magenta. Maar je moet wel aanwijzigingen opvolgen die de redactie je geeft. Die aanwijzigingen kunnen bijvoorbeeld gaan over deadlines, het volgen van de redactionele formule en de vorm of inhoud van je bijdrage.

 

Kan ik zelf bepalen wanneer ik werk?
Als je voor GS Magenta-titel NieuwNieuws werkt, word je voor bepaalde uren / diensten ingeroosterd.

 

De Belastingdienst vindt dat ik eigenlijk helemaal geen freelancer ben, maar dat ik al die tijd in loondienst ben geweest bij GS Magenta. Wat nu?
Dan kan de Belastingdienst tot de conclusie komen dat er een hoop premies die normaal voor werknemers worden betaald, in jouw geval niet zijn betaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om premies voor werknemers- en werkgeversverzekeringen, maar ook om loonbelasting. Als de Belastingdienst besluit dat deze alsnog moeten worden betaald, dan zijn zowel jij als GS Magenta het haasje en moeten jullie die niet-betaalde centen overboeken naar de Belastingdienst.

 

Als dat gebeurt, wie betaalt dan wat?
Niet-betaalde premies voor volksverzekeringen en loonbelastingen (en boetes daarop) zijn voor jouw rekening. GS Magenta houdt zich het recht voor die premies en boetes op jou te verhalen. Achterstallige premies voor werkgeversverzekeringen en de werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering (en boetes daarop) moet GS Magenta ophoesten.

 

Ik heb een plaatje van internet geplukt om bij mijn artikel op NieuwNieuws te zetten. Nu is de maker van dat plaatje boos en wil een schadevergoeding zien. Wie moet dat betalen?
Jij. Niet alleen omdat het jóuw fout was, maar ook omdat je met het ondertekenen van de voorwaarden aan GS Magenta hebt beloofd dat je geen auteursrechten van anderen zult schenden. En je de uitgeverij daarmee vrijwaart voor eventuele schadeclaims op dit vlak.

 

Mag ik van GS Magenta ook voor andere opdrachtgevers werken?
Ja.

 

Staan er verder nog dingen in de voorwaarden die ik moet weten?
Ja, met name dat je GS Magenta belooft dat je geen bedrijfsinformatie, wachtwoorden, inloggegevens en andere gevoelige informatie en data van de uitgeverij met anderen deelt. Daarnaast zeg je toe dat je volgens het stijlboek en de toon van de titels van GS Magenta werkt én verplicht je jezelf de verhalen die je maakt te verspreiden via sociale media.

 

Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden. Gelden die ook als ik voor GS Magenta aan de slag ga?
Nee. GS Magenta wijst jouw voorwaarden van de hand. Ook eerder gemaakte afspraken, zowel mondeling als schriftelijk, vervallen als je de huidige versie van de voorwaarden van GS Magenta tekent.

 

Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
In de voorwaarden staat nergens dat het niet kan. Als je met succes weet te onderhandelen, leg afspraken die je maakt dan altijd schriftelijk vast.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
GS Magenta heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -