◘ Hortipoint
Om wie gaat het hier?
Hortipoint, uitgever van diverse vakbladen, namelijk Bloem & Blad, De Boomkwekerij, Floribusiness, Tuin en Landschap en het Vakblad voor de Bloemisterij.
Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2018.
Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alle bijdragen van freelance auteurs, fotografen en redactiemedewerkers. In het kort: voor artikelen en foto’s dus, maar ook voor werk van cartoonisten, eindredacteuren, illustratoren, vormgevers en vertalers.
Wat mag Hortipoint daar allemaal mee doen?
Het publiceren, op alle mogelijke platformen. Dat mag de uitgeverij ook in de toekomst blijven doen. En ook op platformen die nu nog helemaal niet bestaan. Hortipoint mag je werk zo vaak gebruiken als de uitgeverij dat wil, maar in eerste instantie wel alleen bij de titel waar je het werk voor hebt geleverd.
In eerste instantie…?
Ah, je had die nuance ook gespot. Hortipoint behoudt zich ook het recht voor sublicenties op je werk te verstrekken. Door de voorwaarden te tekenen geef je de uitgeverij dus ook toestemming je werk aan anderen te verkopen. En Hortipoint mag je werk ook opnieuw gebruiken in zijn andere uitgaven. Leuk feitje: Hortipoint omschrijft dat in een zin die maar liefst 173 woorden lang is!
Lekker omslachtig omschreven dan.
Nogal. O, deze voorwaarden gelden trouwens ook voor restmateriaal (foto’s of tekst die je wel levert maar die niet geplaatst worden).
Nog even terug naar die zin van 173 woorden… staat daar nog meer in wat ik moet weten?
Jep. Hortipoint eigent zich het recht toe om je werk aan te passen en in bewerkte vorm opnieuw te gebruiken. De uitgeverij mag je werk ook samenvoegen met werk van anderen en als nieuw product uitgeven, of losmaken van de context en los verkopen. Dat is vooral vervelend voor fotografen en andere beeldmakers. Hortipoint mag beelden die je levert dus ook bij andere producties gebruiken.
Mag ik mijn werk zelf ook nog ergens anders publiceren?
Dat mag, maar wel pas zes maanden nadat Hortipoint het voor het eerst heeft gepubliceerd. Want dat is de duur van de zogenoemde exclusiviteitstermijn. Als je (delen van) je werk ter promotie wil delen (bijvoorbeeld op sociale media), dan moet je daar toestemming voor vragen aan de uitgeverij.
Kan ik mijn werk na het verstrijken van de exclusiviteitsperiode ook opnieuw aan andere partijen kan verkopen?
Ja.
Hortipoit schuift mijn artikel of foto maar door en ligt al maanden op de plank. Mag ik het elders publiceren?
Dat mag pas als je werk een jaar nadat je het hebt geleverd nog niet is gepubliceerd.
Krijg ik extra geld als Hortipoint mijn werk opnieuw gebruikt?
Nee. Nou ja… als Hortipoint een nieuw platform gebruikt om je werk uit te geven en die publicatie de uitgeverij méér geld oplevert dan het platform waar je het werk eigenlijk voor gemaakt hebt, dan hoor je wél wat extra’s te krijgen. Verder zitten alle vergoedingen voor eventueel hergebruik verwerkt in je honorarium. Dat geldt ook voor meerwerk.
Meerwerk? Wat is dat?
Als Hortipoint je na oplevering vraagt je stuk aan te passen, dan valt dat onder meerwerk. Ook als de uitgeverij je vraagt nog even een andere bron te zoeken voor je verhaal en die te interviewen. Hortipoint betaalt in feite voor een eindproduct.
Hortipoint wil mijn werk niet plaatsen omdat de uitgeverij het niet goed genoeg vindt. Krijg ik nu wel betaald?
Nee. Als Hortipoint je werk afkeurt krijg je niets. Dat geldt ook als je je deadline mist. Als je al betaald bent voor je werk mag de uitgeverij de vergoeding terugvorderen. Al zal de uitgeverij je in de praktijk waarschijnlijk eerst nog de kans geven je werk aan te passen voordat het helemaal wordt afgekeurd.
Kan ik gemaakte reiskosten declareren bij Hortipoint?
Dat kan. Maar je moet ze wel kunnen onderbouwen. Bijvoorbeeld door het aantal gereden kilometers bij te houden of een kaartje voor het OV mee te sturen met je factuur.
Kan ik ook andere gemaakte kosten declareren?
Kosten die je maakt kun je aan Hortipoint doorberekenen. Maar alleen als je vooraf met de uitgeverij hebt afgesproken dat je de kosten gaat maken. Ook hier wil Hortipoint graag dat je bonnetjes meestuurt. Dat is logisch, want de Belastingdienst wil die bonnen ook graag zien bij een eventuele controle.
Betaalt Hortipoint een beetje snel?
In deze voorwaarden wordt nergens een betaaltermijn genoemd.
Mag ik van Hortipoint ook voor andere opdrachtgevers werken.
Ja, dat mag. Sterker nog: Hortipoint eist van je dat je minstens drie andere opdrachtgevers hebt.
Waarom vindt de uitgeverij dat belangrijk?
Omdat Hortipoint bang is dat de Belastingdienst het werk dat jij voor de uitgeverij doet beoordeelt als schijnzelfstandigheid. En dat brengt allerlei naheffingen met zich mee. In die naheffingen heeft Hortipoint natuurlijk geen zin.
Wat staat er nog meer over schijnzelfstandigheid in de voorwaarden?
Grotendeels het standaard riedeltje: Hortipoint schrijft in zijn voorwaarden behoefte te hebben aan bijdragen van een freelancer en stelt dat die freelancer (jij dus) niet in dienst is. Daarnaast staat er in de voorwaarden dat jij zelf bepaalt hoe je je werk doet, maar dat je wel aanwijzigingen van de uitgeverij opvolgt.
Wat voor aanwijzigingen?
Denk aan zaken als de afgesproken deadline aanhouden, de omvang van je werk (de lengte van je artikel of het afgesproken aantal foto’s dus eigenlijk) binnen de afspraken houden en het volgen van de redactionele formule.
En verder?
Naast het standaard riedeltje schrijft Hortipoint ook dat jij als freelancer niet op de redactie werkt, niet mee-evalueert en geen vergaderingen bijwoont. Door de voorwaarden van Hortipoint te ondertekenen bevestig je ook dat je de opdracht persoonlijk uitvoert.
Persoonlijk? Dus ik mag een klus niet doorspelen aan iemand anders?
Dat mag wel, maar alleen in overleg met Hortipoint. Als jij iemand anders je klus laat uitvoeren blijf jij wel verantwoordelijk voor het eindresultaat.
Wat gebeurt er als de Belastingdienst beoordeelt dat ik toch in dienst ben bij Hortipoint?
Dan past de uitgeverij je honorarium aan. En mag jij eventuele schade die ontstaat door je schijnzelfstandigheid ophoesten. In de praktijk betekent dat dat jij de naheffing voor de loonbelasting, boetes en de premies voor volksverzekeringen betaalt. Voor zover dat is toegestaan. Want Hortipoint mag niet álle geleden schade aan je doorberekenen.
Wat voor dingen mag de uitgeverij dan niet aan me doorberekenen?
De premies voor werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
Oeps. Ik heb een artikel aan Hortipoint geleverd en een foto meegestuurd die ik op internet heb gevonden. Nu dient de maker van de foto een schadeclaim in omdat Hortipoint zijn auteursrecht heeft geschonden. Wat nu?
Dan mag (of eigenlijk: moet!) jíj die claim betalen. Door de voorwaarden van Hortipoint te tekenen verklaar je dat jij het intellectuele eigendomsrecht hebt op het werk dat je aan Hortipoint levert. Je verklaart ook dat, wanneer je materiaal van iemand anders meestuurt, eventuele schadeclaims voor jou zijn.
Mmm. Zijn er nog andere manieren waarop ik een schadeclaim aan mijn broek kan krijgen?
Ja. Door de voorwaarden van Hortipoint te tekenen verplicht je jezelf tot geheimhouding. Dat betekent dat je alle kennis die je opdoet over de werkzaamheden van het bedrijf voor je moet houden. Als je die geheimhoudingsplicht schendt zou het zomaar kunnen zijn dat de uitgeverij je verantwoordelijk houdt voor eventuele ontstane schade.
Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden. Gelden die nog als ik de voorwaarden van Hortipoint teken?
Zodra je je krabbel zet, worden jouw leveringsvoorwaarden voor wat betreft je werk voor Hortipoint ongeldig. De uitgeverij wijst jouw voorwaarden uitdrukkelijk van de hand.
Mmm. Kan ik dan tenminste wel onderhandelen over de voorwaarden van Hortipoint?
Dat kan. Als je afwijkende afspraken maakt, leg ze dan op papier vast. Want alleen dan gelden ze. Ook belangrijk om te weten: je moet bij iedere opdracht opnieuw om de onderhandelingstafel. Afwijkende afspraken gelden namelijk alleen voor de opdracht waar je ze voor hebt gemaakt.
Staan er nog andere dingen in deze voorwaarden die ik moet weten?
Door de voorwaarden te tekenen stem je ermee in dat je geen geld of goederen aanneemt van een derde partij in ruil voor een artikel in een van de uitgaven van Hortipoint. Je journalistieke ethiek overboord gooien en dubbel cashen is er dus niet bij (en terecht ook).
Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.
Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Hortipoint heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.
Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!