◘ MPG Holding

 

Om wie gaat het hier?
MPG Holding BV, een contentbureau dat media maakt voor bedrijven. Klanten zijn onder andere Albert Heijn (MPG is de partij die Allerhande maakt), ANWB, de Efteling, Enexis, FNV, NS, Rabobank en UWV. Niet de minsten. MPG heeft circa 85 medewerkers.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
Dat is niet bekend.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alles wat je maakt in opdracht van MPG Media.

 

Wat mag MPG Holding met mijn werk doen?
Alles! MPG Holding mag om te beginnen je werk overal ter wereld uitgeven. En op alle mogelijke manieren. Lever jij bijvoorbeeld een foto aan voor een uitgave van MPG Holding, dan mag de uitgeverij deze ook online gebruiken. Of als beeld in een video. MPG Holding neemt ook alvast een voorschot op de toekomst. De uitgeverij eist het recht op om je werk ook te gebruiken op manieren die nu nog niet bestaan.

 

Is dat niet heel breed allemaal?
But wait, there’s more! Want alles wat MPG Holding met jouw werk mag, mag de klant van de uitgeverij ook. Lever jij een artikel voor Allerhande, dan mogen zowel MPG Holding als Albert Heijn dat gebruiken op alle manieren die ze willen. Ze mogen het dus ook in reclames gebruiken. Of voor promotionele doeleinden.

 

Hoelang mag MPG Holding mijn werk blijven gebruiken?
Zo lang als de uitgeverij dat wil. De licentie die MPG Holding van je wil is van oneindige duur.

 

Mmm. Maar dan komt mijn werk tenminste niet in allerlei andere titels van MPG Holding terecht? Toch?
Jawel. MPG Holding houdt zich het recht voor werk dat jij levert ook te gebruiken in andere titels dat het uitgeeft. Lever jij een bijdrage voor een uitgave van het UWV, dan kan MPG Holding die desgewenst opnieuw gebruiken in een uitgave voor winkelketen Bever.

 

Ik kan me beter afvragen waar ik mijn werk straks niét terug ga zien…
Dat is niet verkeerd gedacht. Als je je werk herkent, tenminste. Want MPG Holding houdt zich het recht voor jouw werk naar eigen inzicht aan te passen. En het dan opnieuw uit te geven.

 

Jeetje, wat veel. 
En dan hebben we dus alleen nog maar de eerste alinea van de voorwaarden van MPG Holding behandeld!

 

Krijg ik ook extra geld als MPG Holding mijn werk opnieuw gebruikt?
Grapjas. Natuurlijk niet. Alle mogelijke vormen van hergebruik zitten in je honorarium verwerkt. De uitgeverij benadrukt in zijn voorwaarden dat je ook geen extra geld krijgt als je werk op een manier wordt uitgegeven die nog niet bestaat op het moment dat je je bijdrage levert. Volgens de wet is een uitgeverij in zo’n geval een billijke vergoeding verschuldigd.

 

Wow! Dus MPG Holding breekt de wet met deze voorwaarden?
Nou, nee. Want in principe mag je alles afspreken in algemene voorwaarden. En MPG Holding zegt in zijn voorwaarden dat het je geen extra vergoeding hoeft te geven als de nieuwe manier van uitgeven in plaats komt van een oude. Het is een wat technisch verhaal, maar als MPG Holding besluit te stoppen met video en helemaal in gaat zetten op 360-graden-virtual-augmented-reality die door een drone op de zijkant van gebouwen wordt geprojecteerd, dan is dat weliswaar een nieuwe vorm van uitgeven. Maar wel een die een oude (video in dit geval) vervangt.

 

Betaalt MPG Holding op zijn minst een beetje snel?
Daarover staat niets in de voorwaarden. En voordat je er naar vraagt: ook over het declareren van kosten en reiskosten wordt met geen woord gerept.

 

Mag ik nog ergens anders de boer op met werk dat ik voor MPG Holding heb gemaakt?
Nee. De licentie die MPG Holding krijgt is exclusief. Waar de uitgeverij alles met jou werk mag, mag jij er zelf eigenlijk niets meer mee. Je mag je werk nog nét op je eigen site of op sociale media zetten, maar alleen als MPG Holding je daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. En als je de voorwaarden ondertekent doe je ook afstand van je persoonlijkheidsrechten.

 

Persoonlijkheidsrechten? Wat zijn dat?
Als maker heb je het recht om je te verzetten tegen sommige dingen. Bijvoorbeeld tegen een openbaarmaking van je werk waar je naam niet bij staat. Of tegen wijzigingen in het werk die niet billijk zijn. Door afstand te doen van je persoonlijkheidsrecht beloof je geen heisa te maken als MPG Holding een van je bijdragen publiceert zonder dat je naam erbij staat of als er een andere naam boven je werk wordt gezet. Je belooft ook niet te gaan stampvoeten als je werk verbouwd is. Als de verbouwing te ver gaat, kun je overigens nog wél protesteren. Want van het recht je te verzetten tegen aantasting kun je geen afstand doen.

 

Wat? Moet ik wel voor een club als deze willen werken?
Dat moet je voor jezelf bepalen. (Maar als je dit tekst ontdekt, zeg ik: DOE. HET. NIET.)

 

Ik heb een opdracht van MPG Holding aangenomen, maar ze vinden dat ik mijn werk niet goed gedaan heb. Wat nu?
Dan krijg je niet betaald. En als je al wel betaald hebt gekregen mag MPG Holding dat geld bij je terugvorderen. Of om van je te eisen dat je het werk alsnog naar de wensen van de uitgeverij uitvoert.

 

MPG Holding heeft me gevraagd bij te dragen aan een heel tof project. Mag ik daarover opscheppen op sociale media?
In principe niet. Door de voorwaarden van MPG Holding te accepteren verplicht je jezelf tot geheimhouding. Vraag daarom altijd goed na welke informatie naar buiten mag en welke niet. Je mag ook geen informatie van klanten van MPG Holding met anderen delen. Als Albert Heijn aan MPG Holding vraagt een speciale kindereditie van Allerhande te maken en jij haakt daar bij aan, dan dien je dat voor je te houden.

 

Staat er ook nog iets in deze voorwaarden over schijnzelfstandigheid?
Ja, al is het een vrij standaard riedeltje. Door de voorwaarden te ondertekenen verklaar je dat je zelfstandige bent en dat je niet in dienst bent. Je verklaart ook dat je je werk zelfstandig uitvoert, maar dat je je wel houdt aan wensen van de klant. Je kan dus niet ineens een epistel van 8000 woorden leveren als je gevraagd bent een verhaal van maximaal 500 woorden te maken.

 

Wat als ik volgens de Belastingdienst toch in loondienst ben?
Dan past MPG Holding je honorarium daarop aan. Als de uitgeverij schade lijdt (stel: de Belastingdienst komt met een naheffing), dan verhaalt MPG Holding die op jou. Voor zover de wet dat toestaat.

 

Mag ik ook voor andere klanten werken?
Ja. Daar verklaart MPG Holding zich nadrukkelijk mee akkoord.

 

Ik heb het wat te druk. Mag ik mijn klus voor MPG Holding ook door iemand anders laten uitvoeren.
Bij de meeste uitgeverijen is dit geen probleem. Maar MPG Holding wil dat dan weer niet hebben.

 

Zijn er nog andere dingen die ik moet weten over deze voorwaarden?
Als iemand werk dat je voor MPG Holding hebt gemaakt zonder jouw toestemming ergens anders nog een keer publiceert, dan mag je daar géén schadeclaim voor indienen. MPG Holding is de enige die dat mag. Jammer, want dat kan je soms best een aardige bonus opleveren.

 

Ik hanteer mijn eigen voorwaarden en die botsen met die van MPG Holding. Welke voorwaarden hebben voorrang?
MPG Holding stelt in zijn voorwaarden dat die jouw niet van toepassing zijn. Dus tja…

 

Valt er dan op zijn minst te onderhandelen over de voorwaarden van MPG Holding?
Ja. Maar zorg er wel voor dat je eventuele wijzigingen op de voorwaarden schriftelijk vastlegt. Want alleen dan gelden ze.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
MPG Holding heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -