◘ NDC mediagroep

Om wie gaat het hier?
NDC mediagroep, uitgever van de kranten Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. NDC mediagroep geeft ook de websites Sikkom en Suksawat uit én is eigenaar van weekbladen in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen en Overijssel. En dan zijn er ook nog een hele hoop special interest-titels. Een volledig overzicht vind je hier.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
Het zijn er twee. De overeenkomst van opdracht voor freelance journalisten en correspondenten is van april 2015. Daarnaast zijn er algemene publicatievoorwaarden. De datum die daar opgeplakt zit is… april 2007.

 

Da’s wel heel oud!
Klopt. Als je een nieuwere versie hebt, zou ik ze heel graag van je ontvangen (stuur me een mailtje).

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Journalistieke artikelen en foto’s.

 

En wat mag NDC mediagroep daarmee doen?
Publiceren. Zowel in print als digitaal. NDC mediagroep mag je werk ook doorplaatsen in andere titels die het uitgeeft. Schrijf je iets voor het Dagblad van het Noorden? Dan kan het zomaar in de Leeuwarder Courant terechtkomen.

 

Mag ik er ook zelf nog wat mee doen daarna?
Het auteursrecht op je werk blijft van jou. Maar NDC mediagroep claimt wel een exclusiviteitstermijn van drie maanden. Dat betekent dat je je werk drie maanden nadat je het hebt ingeleverd niet elders mag publiceren. In die periode mag je van NDC mediagroep ook geen andere artikelen publiceren die dezelfde strekking hebben. En je mag óók niet aan werk van anderen bijdragen als dat te veel op het jouwe lijkt. Na die exclusiviteitstermijn mag je er zelf de boer mee op.

 

Daar valt zeker niet over te onderhandelen?
Jawel. Je kunt toestemming vragen als je je werk eerder ergens anders wil onderbrengen (bijvoorbeeld als je het op je eigen site wil zetten). En in de voorwaarden staat ook specifiek vermeld dat je over de lengte van de exclusiviteitstermijn kunt onderhandelen. Zorg wel dat je alles wat je afspreekt schriftelijk vastlegt.

 

Als die exclusiviteitstermijn voorbij is, mag NDC mediagroep er dan nog wat mee?
Ja. Door de voorwaarden te accepteren geef je de uitgeverij het recht je werk tot in het einde der tijden opnieuw te gebruiken. Niet alleen in print, maar ook in (elektronische) archieven, op websites van andere uitgaven van NDC mediagroep, bij knipseldiensten en databanken.

 

Dus ze mogen in theorie ook een ‘best off…’ maken van mijn werk?
Wat een specifieke vraag! Maar nee, dat mag dus niet. De licentie geldt alleen voor ‘generiek hergebruik’. Een ‘best off’ van een journalist maken valt onder ‘specifiek hergebruik’. Als de uitgeverij in het kader van move the product dus een kaftje om je columns wil doen en ze als boek in de winkel wil leggen (Niet lachen, Youp van ‘t Hek loopt er aardig mee binnen), dan moeten ze je eerst om toestemming vragen.

 

Ik heb de krant een hete tip gestuurd, en de krant heeft daar zelf een artikel over gemaakt. Krijg ik daar geld voor?
Ja! NDC mediagroep betaalt tipgeld. Hoe hoog dat bedrag is, staat niet in de publicatievoorwaarden.

 

Ik heb een rotklus aangenomen, maar toevallig heb ik óók een stagiair (Ja, ook als zzp’er kun je een stagiair hebben). Mag ik mijn klus aan hem of haar doorgeven?
In principe wil NDC mediagroep dat je een klus zelf uitvoert. Maar in overleg met de uitgeverij mag je hem doorspelen aan iemand anders. Doe je dat, dan blijf je wel zélf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Dat is eigenlijk niet meer dan logisch. NDC mediagroep sluit een overeenkomst met jou. En niet met je stagiair.

 

Sommige uitgevers willen bij iedere opdracht een nieuwe opdrachtbevestiging ondertekenen. Wil NDC mediagroep dat ook?
Nee, gelukkig niet.

 

Mogen de redacties van NDC mediagroep ook dingen in mijn werk veranderen?
Ja. Ze mogen kleine aanpassingen doen die bedoeld zijn om je werk ‘kopijklaar’ te maken. Ook inkorten valt daaronder. Wanneer redacteuren ingrijpende veranderingen door wil voeren, moeten ze dat met je afstemmen.

 

Mijn stuk is goedgekeurd, maar niet geplaatst. En nu?
Dan krijg je dat stuk gewoon betaald. Mocht je stuk niet geplaatst zijn omdat je broddelwerk hebt geleverd, dan wil de uitgeverij zoeken naar ‘een passende oplossing’, wat dat ook moge betekenen.

 

De redactie heeft mijn stuk lang laten liggen, maar wil nu alsnog publiceren. Maar nu moet ik het wel weer actueel maken…
Dat is meerwerk. En daar hoor je volgens de algemene publicatievoorwaarden een vergoeding voor te krijgen. Vraag daar dus zeker om.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn bijdrage. Mag ik die declareren?
Je mag reiskosten declareren: 19 cent per gereden kilometer óf een OV-kaartje op basis van de 2e klas. Maak je andere kosten? Dan dien je die te overleggen met de uitgeverij.

 

Wanneer krijg ik eigenlijk betaald van NDC mediagroep?
Lever je deze maand een stuk? Dan krijg je het honorarium voor dat stuk eind volgende maand betaald.

 

Hoe zit het met schijnzelfstandigheid?
NDC mediagroep schrijft in haar voorwaarden dat ze nadrukkelijk niet bedoeld zijn als arbeidsovereenkomst. Je komt dus niet bij ze in dienst. Dat moet je ook niet willen. Vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw… Wie zit dáár nou op te wachten?

 

Ik heb de voorwaarden zelf opgesnord en zie iets staan over de VAR. Die bestaat niet meer, toch?
Klopt. Maar toen deze voorwaarden werden opgesteld bestond de VAR nog wel. De voorwaarden zijn op dit vlak dus een beetje verouderd. Inmiddels werkt ook NDC mediagroep met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (wet DBA, of wet DeBAkel voor de liefhebber).

 

Daar staat anders niets over in de voorwaarden van 2015. 
Klopt. Maar NDC mediagroep heeft – en dit vind ik tof – speciaal een website opgericht voor NDC-freelancers. Daar plaatst de uitgeverij nieuws dat voor NDC-freelancers van belang is. Je leest er bijvoorbeeld over de wet DBA, maar ook dat freelancers sinds 2018 niet meer mogen meedoen met de collectieve zorgverzekeringsregeling van de uitgeverij. Uit angst voor schijnzelfstandigheid.

 

Wel handig, zo’n website voor freelancers.
Jep. Dat zouden meer uitgevers moeten doen.

 

Shit! De Belastingdienst is langs geweest en vindt dat ik al die tijd verkapt in loondienst ben geweest. Wat nu?
Trek dat je spaarrekening (haha, een freelancer met een spaarrekening!) maar leeg. NDC mediagroep houdt zich het recht voor de loonbelasting die de uitgeverij achteraf over je moet betalen aan jou door te rekenen. De kosten worden dan ingehouden op je honorarium. Hetzelfde geldt voor premies voor volks- en werknemersverzekeringen die de uitgeverij ineens moet betalen. Sterker nog: NDC mediagroep wil ook naheffingen op je verhalen. Maar…

 

Maar?
Dat mag dus niet van de wet DBA. Niet meteen gaan steigeren! De algemene publicatievoorwaarden stammen uit 2007 en zijn dus flink verouderd. De hele wet DBA bestond toen nog niet. Maar in feite klopt het dus niet wat er staat.

 

Staan er nog andere bijzonderheden in deze voorwaarden?
Ja! Iets wat je nauwelijks ziet zelf. NDC mediagroep noemt de vergoedingen die freelancers krijgen in de opdrachtovereenkomst. Dat is 0,02 eurocent per teken, bij artikelen die korter zijn dan 250 woorden. Bij langere teksten mag je daarnaast eenmalig 25 euro erbovenop gooien.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
NDC mediagroep heeft de voorwaarden helaas nergens online staan. Zelfs niet op haar website voor freelancers, wat een beetje zonde is. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -