◘ New Skool Media

 

Om wie gaat het hier?
New Skool Media BV, uitgever van Classic & Retro, Columbus Travel, delicious. magazine (zonder hoofdletter inderdaad, ‘lekker hip’), Fiets, FietsActief, Formule 1, KIJK, Knipmode, Knippie, MOTO73, Procycling, Roots, Seasons, Truckstar, Vorsten en Zin. New Skool Media heeft daarnaast een belang in One Business, dat Beleggers Belangen en Elsevier uitgeeft.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
5 juli 2014.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Al het rechtendragend materiaal dat je voor New Skool Media maakt. Tekst en foto’s dus, maar ook alle andere producties die je kunt bedenken. De voorwaarden gelden ook voor andere organisaties waar New Skool Media een belang bij heeft (zoals One Business).

 

Waar mag New Skool Media mijn werk gebruiken?
Volgens de Regeling gebruik opdrachtmateriaal mag New Skool Media je werk gebruiken in al haar uitgaven en in alle verschillende publicatievormen (print, online, postduif, etc) die je je maar kunt bedenken. Dat geldt ook voor restmateriaal dat je wel geleverd hebt, maar dat is niet is geplaatst. Lever je als fotograaf extra foto’s mee zodat de redactie wat te kiezen heeft, dan mag New Skool Media die dus ook in een van haar andere titels gebruiken.

 

Dat valt nog wel mee vergeleken met anderen, toch?
Nee, want dit was nog niet alles. New Skool Media vindt ook dat je werk opnieuw gebruikt mag worden in titels van bedrijven waar de uitgeverij een belang in heeft (zoals One Business) én door derden. Ook wanneer New Skool Media besluit custom media te gaan maken mogen ze je werk daarin opnieuw gebruiken. Schrijf je iets voor een New Skool Media-titel die met een licentie ook in het buitenland uitgegeven wordt? Dan kan je stuk óók in die buitenlandse editie verschijnen.

 

Krijg ik ook extra geld voor dat hergebruik?
Over het algemeen niet, behalve als je werk aan een derde verkocht wordt. Stel: je schrijft een mooi verhaal voor KIJK over stamcelonderzoek en het SCDD (het consortium Stem Cells in Development and Disease) wil dat plaatsen, dan krijg je een deel van de opbrengst. Als die derde partij een samenwerking heeft met New Skool Media krijg je overigens niets extra’s.

 

Nice! Ik ga vast een nieuwe auto beste…
Ho! Wacht daar nog maar even mee. Je krijgt namelijk slechts 30 procent van de afgesproken verkoopprijs. En als er andere rechthebbenden zijn (zoals een fotograaf wiens foto’s mee worden verkocht), dan moet je dat delen. Daarnaast krijg je alleen geld als New Skool Media er geld voor krijgt.

 

Dus als een van mijn stukken via een barter of een andere ruildeal wordt weggegeven?
Dan krijg je in principe niets. Behalve misschien een schouderkopje (Yes!).

 

Heb ik daar nog wat over te zeggen? Mag ik New Skool Media verbieden mijn werk door te verkopen? Of mag ik anders bepalen wat de derde partij voor mijn werk betaalt?
Wil je zélf bepalen hoeveel jouw werk waard is? Doe niet zo mal! (In andere woorden: Nee, daar heb je niets over te zeggen; Nee, je kan New Skool Media niet verbieden je werk door te verkopen; Nee, je mag niet bepalen wat de derde partij voor je werk neertelt.)

 

Hoe lang mag New Skool Media mijn werk gebruiken?
Aan het hergebruik zit geen limiet. Lever je werk aan New Skool Media, dan geef je daarbij een licentie voor hergebruik af die tot het einde der tijden geldt.

 

Mmm… Mag ik er in de tussentijd zelf nog wel wat mee?
Ja hoor. Maar wel pas na negen maanden nadat je werk voor het eerst door New Skool Media is gepubliceerd. Dat wordt de exclusiviteitsperiode genoemd. Mocht je werk een jaar of langer op de plank blijven liggen, dan mag je er een jaar na de datum op je factuur mee de hort op.

 

En wat nou als ik mijn werk wil gebruiken om reclame te maken? 
Je kunt New Skool Media in zo’n geval om toestemming vragen. Volgens de voorwaarden zullen ze daar niet moeilijk over doen. De vraag is wel of je werk op je eigen website zetten onder ‘reclame maken’ valt, of dat New Skool Media dat ziet als een nieuwe publicatie.

 

Ik ga een paar dagen op de redactie werken. Hoe zit het met schijnzelfstandigheid?
New Skool Media vraagt alle freelancers een modelovereenkomst te tekenen waarmee je nadrukkelijk aangeeft dat je niet stiekem verkapt in dienst bent bij de uitgeverij. Logisch ook.

 

Volgens de Belastingdienst ben ik tóch verkapt in loondienst bij New Skool Media. Heeft dat gevolgen voor mijn verdiensten?
Als de Belastingdienst bepaalt dat je toch in loondienst bent, past New Skool Media je honorarium daarop aan. Er wordt in de voorwaarden niets gezegd over het verhalen van eventuele schade op jou als freelancer, iets wat DPG Media (voorheen De Persgroep) er bijvoorbeeld wel in heeft staan.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn klus. Krijg ik die vergoed?
In de voorwaarden staat daar niets over vermeld, maar in opdrachtbevestigingen die ik heb gezien staat vermeld dat je hierover afspraken moet maken met de redactie. Doe dat voordat je aan de klus begint. Da komt er niemand voor verrassingen te staan.

 

Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?
Ook daar staat niets over in de voorwaarden. Maar één van de speerpunten van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is at je als zelfstandige vrij bent om vervanging te regelen. Er is geen reden om aan te nemen dat New Skool Media tegen die wet in gaat. Dus ja: je mag je opdracht doorschuiven aan je stagiair.

 

Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?
Ja. New Skool Media benadrukt in haar modelovereenkomst dat de uitgeverij daar ‘nadrukkelijk mee akkoord’ is. Fijn!

 

Ik heb geen voorwaarden gezien of ondertekend (ik ben niet gek!). Dan gelden ze dus niet voor mij, toch?
Jawel. Heb je na 5 juli 2014 een opdracht van New Skool Media geaccepteerd, dan ga je automatisch akkoord met de voorwaarden. Daar gaat je poging recalcitrant te zijn!

 

Als professional heb ik leveringsvoorwaarden gemaakt, waar hele andere dingen in staan dan in de voorwaarden van New Skool Media. Welke zijn leidend?
New Skool Media benadrukt in haar opdrachtovereenkomst dat haar voorwaarden boven die van jou gaan. Dat mag gewoon.

 

Ha, dan zet ik zelf in mijn voorwaarden dat deze weer boven die van New Skool Media staan!
Kun je doen, maar schiet je niets mee op. Zelfs als jouw voorwaarden en die van de uitgeverij even zwaar wegen. Want als je hier echt een punt van maakt wijst een uitgeverij je waarschijnlijk gewoon de deur.

 

Een Regeling gebruik opdrachtmateriaal, modelovereenkomsten, opdrachtbevestigingen… Dat zijn dus eigenlijk drie bestanden die ik moet kennen…
Jep. Het is netjes uitgedrukt nogal wat gesegmenteerd. Een beetje slordig dus eigenlijk, want nu moet jij als freelancer wel heel veel moeite doen om te weten wat je rechten en plichten zijn. Of Freelancevoorwaarden.nl lezen, natuurlijk (Wij van Wc-eend).

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
New Skool Media heeft zijn Regeling gebruik opdrachtmateriaal, haar modelovereenkomst en haar opdrachtbevestiging helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -