◘ Omroep Brabant
Om wie gaat het hier?
Omroep Brabant, de regionale omroep van… de provincie Noord-Brabant! Maar da’s geen verrassing natuurlijk, want de naam laat weinig aan de verbeelding over.
Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2022. Het gaat om twee documenten: de algemene voorwaarden van de RPO en een opdrachtovereenkomst van Omroep Brabant zelf. Wanneer die twee documenten elkaar tegenspreken, geldt dat wat er in de opdrachtovereenkomst van Omroep Brabant staat.
Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alles wat je maakt, of het nou een artikel voor de website van Omroep Brabant is of een audiovisuele bijdrage voor online, radio of televisie.
Wat mag Omroep Brabant allemaal met mijn werk doen?
In het kort: alles wat de omroep wil. Omroep Brabant eist het exclusieve recht op om je werk uit te geven. Waar ook ter wereld en in alle vormen die je je maar kunt bedenken (en ook in vormen die jij niet bedenkt). Door de voorwaarden te tekenen draag je alle rechten op je werk over aan Omroep Brabant. Dat geldt voor je auteursrecht, naburige rechten, exploitatierecht en merkrecht.
Kan dat zomaar?
Ja hoor. Je kunt je auteursrecht alleen overdragen met een daarvoor opgestelde akte. Maar de voorwaarden van Omroep Brabant tellen ook als zo’n akte (volgens de omroep, dan).
Hoelang mag Omroep Brabant mijn werk exploiteren?
Voor onbepaalde tijd. Als je de voorwaarden tekent geef je Omroep Brabant het recht je werk zolang en zo vaak opnieuw te gebruiken als de omroep dat wil.
Als Omroep Brabant mijn werk opnieuw gebruikt, krijg ik daar dan extra geld voor?
Nee.
Mag ik mijn werk ook nog zelf publiceren?
In principe niet. Daar is dat woordje ‘exclusief’ voor dat je drie vragen terug hebt gezien. Omroep Brabant is de enige die jouw werk de wereld in mag brengen. Dus je mag er zelf ook niets meer mee doen.
Ik heb tijdens een reportage beelden geschoten die niet in mijn eindproduct terecht zijn gekomen. Mag ik die nog wel ergens publiceren?
Nee. Ook je zogenoemde restmateriaal wordt eigendom van Omroep Brabant.
Omroep Brabant is niet helemaal blij met werk wat ik heb geleverd. De omroep wil dat ik mijn geleverde werk aanpas. Kan ik die extra tijd in rekening brengen?
Nee. Als de omroep vindt dat het door jou geleverde werk niet voldoet aan de opdracht, dan zijn eventuele kosten voor extra werk voor jou.
Hoelang doet Omroep Brabant erover om facturen te betalen?
Veertien dagen.
Mag ik reiskosten declareren bij Omroep Brabant?
Ja. Als er van je wordt verwacht dat je op de redactie komt werken, mag je 19 cent per kilometer voor woonwerkverkeer declareren (met een maximum van 50 kilometer). Moet je voor je werk voor Omroep Brabant het land in, dan mag je voor die tripjes 32 cent per kilometer declareren. Ga je met het openbaar vervoer, dan mag je kaartjes voor de tweede klasse declareren.
Omroep Brabant wil me inhuren om podcasts te maken. Maar voordat ik die kan maken moet ik een cursus volgen. Kan ik de kosten daarvan bij Omroep Brabant declareren?
Nee.
Ik heb een drone gekocht om luchtbeelden te kunnen maken bij mijn reportages voor Omroep Brabant. Als die tijdens het werk stukgaat, vergoedt Omroep Brabant de reparatiekosten dan?
Nee (en dat geldt ook voor andere apparatuur die van jezelf is en die je gebruikt tijdens je werk voor Omroep Brabant). Daarnaast ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je je aan de wetten en regels omtrent dronegebruik houdt.
Kan ik overige kosten dan wel declareren?
Daar staat niets over in de voorwaarden.
Mag ik van Omroep Brabant voor andere media werken?
Ja. Door de voorwaarden te ondertekenen erken je zelfs dat je meerdere klanten hebt. Dat vindt Omroep Brabant belangrijk, omdat meer klanten betekent dat de kans klein is dat je schijnzelfstandige bent.
O ja, schijnzelfstandigheid. Daar zijn veel omroepen als de dood voor, toch?
Klopt. En bij Omroep Brabant is dat niet anders. De omroep zet in zijn voorwaarden daarom een aantal kernwaarden op een rij, die schijnzelfstandigheid moeten voorkomen. Zo staat erin dat er met jou geen functioneringsgesprekken gevoerd worden, dat je geen actief of passief kiesrecht in de Ondernemingsraad hebt en dat je je werk zelfstandig uitvoert.
Hoe zelfstandig is zelfstandig?
Omroep Brabant kan je aanwijzingen en instructies geven met betrekking tot het resultaat van de opdracht. De omroep mag in andere woorden zeggen waar je bijdrage over moet gaan, hoelang hij moet zijn en wanneer je deadline is (en meer van dat soort zaken). Daarnaast moet je ook rekening houden met andere wensen van de omroep.
Mmm. Niet heel zelfstandig, dus.
Niet zelfstandiger dan nodig om schijnzelfstandigheid te voorkomen, inderdaad. Interessant detail is nog dat Omroep Brabant in zijn voorwaarden heeft staan dat je niet meer dan 1.000 uur per jaar voor de omroep mag werken. Daarnaast wil de omroep dat je een uittreksel van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een document met daarop je btw-nummer én een ingevulde OndernemersCheck van de Belastingdienst overlegt.
Wat als de Belastingdienst vindt dat ik toch verkapt in dienst ben bij Omroep Brabant?
Dat wordt lappen, zoals ze in Noord-Brabant zeggen. Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert, moeten er allerlei achterstallige premies betaald worden. Daarbij moet je denken aan loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen, maar ook aan premies voor werkgeversverzekeringen. En daar komen dan vaak ook nog wat boetes en rente bij.
Wie moet die betalen?
Jij. En ook per direct!
Ik?
Ja, tot op zekere hoogte. Omroep Brabant houdt zich het recht voor eventuele naheffingen, boetes en rente op jou te verhalen. Dat mag tot op zekere hoogte ook van de wet, in ieder geval wat betreft naheffingen van loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen. Naheffingen voor premies van de werknemersverzekeringen mag de omroep dan weer niet op je verhalen.
Ben ik wanneer ik op pad ben voor de omroep verplicht om een jas of trui te dragen met het logo van Omroep Brabant erop?
Je hoeft tijdens je werk niet herkenbaar te zijn als verslaggever van Omroep Brabant. Alleen in uitzonderingsgevallen kan dat wel nodig zijn. Bijvoorbeeld vanwege veiligheidsoverwegingen. De voorwaarden geven helaas geen voorbeeld van situaties die daaronder vallen.
Voor een reportage die ik heb gemaakt voor Omroep Brabant heb ik per ongeluk stockbeeld gebruikt dat ik niet had mogen gebruiken. Wat nu?
Als de rechthebbende van die beelden met een schadeclaim komt, dan is die claim voor jou. Door de voorwaarden te tekenen verzeker je Omroep Brabant ervan dat je alle rechten hebt op het werk dat je levert. Ook als daar beeld (of tekst of audio) van anderen in verwerkt zit.
Een reportage die ik voor Omroep Brabant heb gemaakt heeft heel wat losgemaakt. Nu wil een landelijke krant me daarover interviewen. Mag dat?
Dat hangt ervan af. Van Omroep Brabant mag je in dergelijke gevallen alleen de publiciteit opzoeken in overleg met de omroep.
Ik ben gehackt en daardoor zijn persoonlijke gegevens van mensen die ik voor Omroep Brabant heb geïnterviewd gelekt. Wat nu?
In zo’n geval dien je Omroep Brabant daar binnen 12 uur van op de hoogte te stellen.
Omroep Brabant heeft wijzigingen aangebracht in mijn werk, zonder dat aan me door te geven. Mag dat zomaar?
Ja, tot op bepaalde hoogte. Wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden van Omroep Brabant, doe je afstand van je zogenoemde persoonlijkheidsrechten. Daarmee geef je onder andere het recht op om je te verzetten tegen wijziging van je werk, maar ook tegen publicatie van je werk zonder naamsvermelding. En ook als de omroep een andere naam bij je publicatie zet, mag je je daar niet tegen verzetten. Alleen als Omroep Brabant je werk dusdanig aanpast dat je goede naam erdoor schade oploopt, kun je je daar nog tegen verzetten. Door bijvoorbeeld naar de rechter te stappen.
Ik heb het heel erg druk. Mag ik mijn klus voor Omroep Brabant door iemand anders laten uitvoeren?
In principe mag dat, maar je dient wel vooraf aan de omroep te laten weten dat je een vervanger inschakelt. Maar je blijft verantwoordelijk voor het geleverde product. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat degene die jij inschakelt ook akkoord gaat met de voorwaarden van Omroep Brabant.
Omroep Brabant stopt vanuit het niets met het programma waarvoor ik werk. En nu ben ik ineens mijn klus kwijt. Kan dat zomaar?
Ja, de omroep kan je klus eenzijdig stopzetten. Maar wel met een redelijke opzegtermijn van één maand. Als je klus stopt zonder dat jij daar schuld aan hebt, kan Omroep Brabant je in overleg met jou een vervangende en vergelijkbare opdracht geven. Als die klus meer werk is, moet de omroep je een extra vergoeding betalen van minstens 25 procent bovenop je afgesproken honorarium.
Aha. En hoe zit het met werk dat ik al voor het programma heb verricht?
Dat krijg je uiteraard gewoon betaald.
Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden en die botsen met de voorwaarden die ik voor Omroep Brabant heb getekend. Wat nu?
Anders dan sommige andere mediabedrijven wijst Omroep Brabant jouw leveringsvoorwaarden niet direct van de hand. Je zou dus kunnen proberen in overleg te treden. En te onderhandelen.
Haha, da’s een goeie grap: onderhandelen in de mediawereld. Jij bent zeker te lang doorgegaan met carnaval vieren, zeker?
Nee, ik ben al een paar jaar niet geweest. Een doodzonde als geboren en getogen Brabander. Maarre… in de voorwaarden staat nergens dat er niet over de voorwaarden onderhandeld kan worden. En dus kun je het op zijn minst proberen.
Zijn er nog meer dingen die ik moet weten over deze voorwaarden?
Niet per se. Behalve dat ze in best begrijpelijke taal zijn opgesteld. Daar kunnen een hoop andere media-organisaties nog wat van leren. Petje af wat dat betreft.
Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
Dat wordt niet in de voorwaarden genoemd. Maar er staat wel in dat ‘de inhoud van de overeenkomst door beide partijen in onderling overleg en op voet van gelijkwaardigheid is bepaald’. Door de voorwaarden te tekenen geef je in feite aan dat je helemaal akkoord bent met alles wat in de voorwaarden staat. De passage wekt de indruk dat er over de voorwaarden valt te onderhandelen.
Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.
Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Omroep Brabant heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.
Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!