◘ Omroep Gelderland

 

Om wie gaat het hier?
Omroep Gelderland, de regionale omroep voor de provincie Gelderland. De omroep bestaat uit Radio Gelderland, TV Gelderland en de website GLD.nl.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2020.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alles wat je maakt in opdracht van Omroep Gelderland. Van radioreportages tot nieuwsverhalen en van tv-interviews tot onthullende foto’s waarmee je een regionaal politiek kopstuk ten val brengt.

 

Wat mag Omroep Gelderland met mijn werk doen?
Openbaar maken. Op radio, televisie, internet… eigenlijk overal. De omroep mag dat zo vaak doen als hij wil. En op alle manieren die je kunt bedenken. In binnen- en buitenland. Nu en in de toekomst.

 

Als Omroep Gelderland mijn werk opnieuw gebruikt, krijg ik daar dan een extra vergoeding voor?
Nee. De vergoeding die je met de omroep afspreekt is ‘allesomvattend’. De omroep betaalt één bedrag en koopt daarmee alle rechten op je werk af.

 

Welke rechten bedoel je precies?
Omroep Gelderland claimt het intellectuele eigendomsrecht op je werk. Je auteursrecht eigenlijk. Als jij iets voor de omroep maakt is dat dus niet meer van jou (wat normaal wel zo is als je freelancer bent) maar van de omroep. Dat geldt ook voor je ruwe materiaal en je restmateriaal.

 

Ruw materiaal en restmateriaal: wat zijn dat?
Stel dat je een uur filmt op locatie, dan zijn je onbewerkte beelden je ruwe materiaal. Als je dat uur aan materiaal een reportage van tien minuten maakt, dan is alles wat je niet gebruikt je restmateriaal.

 

Kan Omroep Gelderland zich zomaar mijn auteursrecht toe-eigenen?
Ja. In Nederland heb je iets dat ‘contractsvrijheid’ heet. Dat betekent dat je alles met elkaar mag afspreken in een contract. Als het binnen de grenzen van de wet valt. Als Omroep Gelderland in zijn voorwaarden opneemt dat jij je auteursrecht overdraagt en jij zet daar je handtekening onder, dan is het rechtsgeldig.

 

Huh? Ik heb een stuk geschreven voor de website van Omroep Gelderland, maar de redactie heeft mijn naam er niet bij gezet!
Dat kan gebeuren. Soms is dat bewust, soms niet. Maar zelfs als het bewust is, kun je daar weinig tegen doen. Door de voorwaarden te ondertekenen doe je afstand van een deel van je persoonlijkheidsrechten. Zo mag je je niet verzetten (dat is: naar de rechter stappen) als je werk zonder je naam wordt gepubliceerd. En je kunt ook al niet gaan steigeren als de redactie een andere naam boven je werk zet of als de omroep wijzigingen doorvoert in je werk. Behalve als die wijzigingen je goede naam of eer schaden. Dan kun je nog wel protesteren.

 

Mag ik van Omroep Gelderland voor andere media werken?
Ja, dat mag.

 

En mag ik mijn klus door iemand anders laten uitvoeren? Bijvoorbeeld wanneer ik ziek ben? Of geen zin heb?
Dat mag. Maar je moet dat wel even aan Omroep Gelderland melden. Zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Als je een vervanger inschakelt blijf jij er ervoor verantwoordelijk dat de klus goed afgerond wordt. En je dient zelf de financiële kant af te handelen met je vervanger. Omroep Gelderland betaalt jou en jij betaalt degene die jou vervangt.

 

Betaalt Omroep Gelderland een beetje snel?
Facturen worden binnen dertig dagen voldaan. Aldus de voorwaarden.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn klus. Krijg ik die vergoed?
Ja. Maar alleen als je ze vooraf met de omroep bespreekt. Reiskosten mag je sowieso declareren. Dat geldt ook voor je woon-werkverkeer als je fysiek op de redactie moet zijn. Maar wel tot een maximum van dertig kilometer. Woon je verder weg, dan zijn alle kilometers daarboven voor jou.

 

Wat mag ik per kilometer declareren?
19 eurocent.

 

Veel media zijn bang voor schijnzelfstandigheid. Is Omroep Gelderland dat ook?
Jazeker. Omroep Gelderland benadrukt dat jij niet in loondienst bent. Als blijkt dat jij namelijk tóch verkapt in dienst bent moet de omroep allerlei naheffingen (en soms ook boetes) betalen. En daar heeft de omroep geen zin in.

 

Heeft dat nog gevolgen voor de manier waarop ik mijn opdrachten uitvoer?
Op papier wel. In de voorwaarden staat dat jij je werk helemaal zelfstandig uitvoert en dat je geen leidinggevende hebt die je aanstuurt.

 

Cool. Dus ik kan gewoon doen en laten wat ik wil en krijg toch wel betaald? Dus ook een interview maken met mijn tante Coby die geesten ziet?
Nou, nee. Hoewel je je opdracht in principe zelfstandig uitvoert, moet je wel met de omroep overleggen over wat je gaat doen. Je hebt dus op papier geen ‘baas’, maar moet wel je klant tevreden houden.

 

De inspecteur van de Belastingdienst is op bezoek geweest.
Gezellig! Hoe gaat het met zijn kinderen?

 

Zo gezellig was het niet. De Belastingdienst vindt dat ik eigenlijk in loondienst ben bij Omroep Gelderland.
Dan ben jij het haasje, want in dat geval moet er achterstallige loonbelasting betaald worden. En er moeten ook premies voor de volksverzekeringen worden afgetikt. Omroep Gelderland verhaalt die op jou. Inclusief eventuele rente.

 

Maak je nu een grapje?
Helaas niet. En het is voor Omroep Gelderland ook bloedserieus. De omroep wil namelijk dat jij die kosten onmíddellijk betaalt. Mocht de Belastingdienst vinden dat jij eigenlijk in loondienst bent, dan moet je ook direct een kopie van je paspoort aan Omroep Gelderland geven.

 

Waarom moet dat? 
Vermoedelijk omdat de omroep je dan als werknemer in zijn administratie wil opnemen en meent daar een kopie van je paspoort voor nodig te hebben.

 

Mag Omroep Gelderland die kosten wel op me verhalen? Ik dacht dat de wet zo was ingericht dat opdrachtgever en opdrachtnemer samen de pineut zijn in het geval van schijnzelfstandigheid.
Dat zijn ze ook. Want als de jongens en meisjes van de blauwe enveloppenbrigade ook nog eens met boetes gaat strooien, dan zijn die voor Omroep Gelderland. Als de omroep die boetes toch op jou probeert te verhalen, doe dan vooral een ‘see-you-in-court-je’. Want dat mag niet.

 

Ik heb een foutje gemaakt in een reportage. Daardoor heeft Omroep Gelderland schade geleden. Wat nu?
Dan mag de omroep die schade op je verhalen. Maar de te verhalen schade mag niet hoger zijn dan het honorarium dat jij voor je klus hebt ontvangen.

 

Ik hoor weleens dat mediabedrijven zomaar hun voorwaarden aanpassen zonder freelancers daarvan op de hoogte te stellen. Doet Omroep Gelderland dat ook?
In principe niet. Wijzigingen in de voorwaarden gelden alleen als ze schriftelijk aan jou zijn doorgegeven.

 

Valt er te onderhandelen over deze voorwaarden?
Er staat in de voorwaarden niet dat het niét kan… Dus je kunt het proberen!

 

Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden. En die verschillen van freelancevoorwaarden van Omroep Gelderland. Wat nu?
Sommige mediabedrijven stellen hun eigen voorwaarden boven die van jou. Omroep Gelderland doet dat niet, dus je kunt in principe leveren onder jouw eigen voorwaarden. Maar of de omroep dan nog met je wil werken…

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Omroep Gelderland heeft zijn freelancevoorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -