◘ Omroep Zeeland

 

Om wie gaat het hier?
Omroep Zeeland, de regionale omroep van de provincie Zeeland. De omroep maakt radio en televisie, publiceert op teletekst en internet en zendt uit via tekst-tv. Dat is een hypermoderne ouderwetse manier van nieuwsberichten tonen op een televisiescherm.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
De voorwaarden stammen uit 2017, maar waren in 2020 nog in gebruik. Daarnaast zijn ook de voorwaarden van de NPO van belang. Als de voorwaarden van Omroep Zeeland en de NPO van elkaar verschillen, dan geldt dat wat in de voorwaarden van Omroep Zeeland staat.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alle opdrachten die je uitvoert voor Omroep Zeeland. Schrijf je een artikel voor de website? Dan gelden deze voorwaarden. Maak je een reportage voor de radio? Dan gelden deze voorwaarden. Pers je er in recordtempo een bloedstollend nieuwsverslag uit voor televisie? Dan gelden deze voorwaarden. Tik je stukjes voor tekst-tv of Teletekst? Dan… nou ja, je snapt ‘m. De voorwaarden gelden trouwens ook voor ruw materiaal en restmateriaal.

 

Wat is dat?
Stel dat je een reportage filmt voor de televisie. Onder ruw materiaal vallen bijvoorbeeld de filmbeelden die je hebt geschoten, maar die nog niet zijn gemonteerd. Beelden die uiteindelijk niet in je reportage terechtkomen zijn restmateriaal.

 

Wat mag Omroep Zeeland allemaal met mijn werk doen?
Alles wat de omroep wil. Omroep Zeeland wil namelijk dat je de intellectuele eigendomsrechten op je werk overdraagt. Dat betekent dat niet jij, maar de omroep eigenaar wordt van je werk en de enige is die je werk mag publiceren of uitzenden. De omroep mag je werk ook gebruiken op manieren die nu nog helemaal niet bestaan. Als jij dus een artikel hebt geschreven, mag Omroep Zeeland dat stuk ook laten voorlezen door een geanimeerde avatar die met behulp van kunstmatige intelligentie doet alsof hij een echte presentator is. Om maar een voorbeeld te noemen.

 

Mmm. Als ik dit zo lees mag de omroep mijn werk dus ook vaker dan één keer gebruiken…
Klopt. Sterker nog: Omroep Zeeland mag je werk zo vaak uitzenden of publiceren als de omroep wil. En mag dat doen tot in het einde der tijden.

 

Ik ben erg trots op een reportage die ik heb gemaakt. Mag ik hem op YouTube zetten zodat iedereen hem daar kan bekijken?
Nee. Omroep Zeeland is de enige die iets met jouw werk mag doen. Al wil dat niet zeggen dat je je reportage niet alsnog ergens anders tegen kunt komen. De omroep mag je werk namelijk ook doorverkopen aan andere partijen. Dat betekent dat jouw reportage over de Mosselfeesten in Middelburg of de Strandvijfdaagse ook ineens bij de NOS kan verschijnen. Als je werk wordt doorverkocht aan een andere partij, dan krijg jij daar geen extra geld voor.

 

De omroep is niet blij met mijn reportage en wil dat ik hem aanpas. Ben ik dat verplicht?
Officieel niet. Maar als je je reportage niet aanpast, heeft Omroep Zeeland het recht om de samenwerking met jou te stoppen. En dan krijg je ook niet betaald voor je klus. Dat kun je oneerlijk vinden, maar de klant is koning. Als jij een niet-werkende laptop koopt, wil je ook dat hij wordt gemaakt.

 

Omroep Zeeland heeft zitten knippen in een reportage die ik heb gemaakt. Kan dat zomaar?
Ja. Je doet namelijk afstand van je persoonlijkheidsrechten. Je geeft daarmee onder andere het recht op om je te verzetten tegen wijzigingen in je werk. Alleen als Omroep Zeeland je werk zo erg verprutst dat je goede naam schade oploopt, kun je naar de rechter stappen. Door afstand te doen van je persoonlijkheidsrechten mag de omroep trouwens ook je werk publiceren zonder je naam erbij te zetten. Of onder naam van iemand anders.

 

De omroep wil dat ik een verhaal maak over een onderwerp waar ik helemaal niets mee heb. Ben ik verplicht de klus aan te nemen?
Nee, ook niet als je heel vaak klussen doet voor Omroep Zeeland. Als freelancer heb je altijd het recht om een klus niet te doen.

 

Omroep Zeeland had me een klus beloofd, maar zegt die vlak van tevoren af. Wat nu?
Dan zou je zomaar eens recht kunnen hebben op een deel van je vergoeding. Zegt de omroep je klus korter dan twee dagen van tevoren af, dan mag je 50 procent van de afgesproken vergoeding in rekening brengen. Maakt Omroep Zeeland het nog bonter en wordt je opdracht korter dan een dag van tevoren geannuleerd, dan mag je je hele afgesproken vergoeding factureren. Best netjes en redelijk uniek in het werkveld.

 

Wanneer krijg ik eigenlijk betaald voor mijn werk?
Omroep Zeeland belooft facturen binnen dertig dagen te betalen.

 

Ik heb kosten gemaakt voor een klus. Kan ik die in rekening brengen bij de omroep?
Dat ligt aan het soort onkosten. Reiskosten kun je wel declareren. Je mag 19 cent per kilometer declareren als je met de auto ergens naartoe moet, met een maximum van 200 kilometer per dag. Ga je met het openbaar vervoer, dan mag je een kaartje in de tweede klasse op je factuur zetten. Alle overige onkosten zitten verwerkt in je vergoeding. Let daar dus goed op als je over je prijs gaat onderhandelen.

 

Als ik klussen doe voor Omroep Zeeland, ben ik dan in loondienst?
Niet als je onder deze voorwaarden voor de omroep werkt. Want daarin wordt specifiek genoemd dat jij werkt als zelfstandige en dat je dus niet in loondienst bent. Omroep Zeeland benadrukt dat nog maar eens extra door te benoemen dat jij geen recht hebt op een functioneringsgesprek. Tijdens zo’n gesprek kijken partijen of de samenwerking nog bevalt, wat eraan te verbeteren valt en – pas op, nu volgt een cliché – waar jij jezelf over vijf jaar ziet.

 

Waarom krijg ik zo’n gesprek niet? Dat kan toch juist heel handig zijn?
Klopt. In de voorwaarden wordt niet gezegd waarom freelancers geen recht op een functioneringsgesprek hebben. Maar het komt waarschijnlijk doordat de Belastingdienst zou kunnen oordelen dat er sprake is van een gezagsverhouding als je wél zo’n gesprek krijgt.

 

Een gezagsverhouding? Wat is dat?
Als freelancer bepaal jij officieel zelf hoe jij je werk doet. Je hoeft geen instructies van je opdrachtgever op te volgen (al is het wel handig om bepaalde afspraken te maken, bijvoorbeeld over de insteek van je verhaal en de deadline). Iemand die in loondienst is, moet dat wel. Hij of zij staat onder het gezag van zijn baas. Als er sprake is van een gezagsverhouding tussen een freelancer en een opdrachtgever, kan de Belastingdienst oordelen dat jij eigenlijk verkapt in loondienst bent. Je wordt dan ingehuurd als freelancer, maar bent eigenlijk werknemer. En dat vindt de Belastingdienst niet tof.

 

Waarom niet? 
Wanneer een werkgever iemand in loondienst heeft, dragen zowel de werkgever als de werknemer allerlei premies voor volksverzekeringen en loonbelastingen af. Freelancers betalen die premies en belastingen niet, maar mogen ook geen aanspraak maken op volksverzekeringen als de ziektewet en de arbeidsongeschiktheidswet. Als de Belastingdienst vindt dat jij eigenlijk geen freelancer bent maar een werknemer, dan zijn er een hoop premies en belastingen niet betaald die wel betaald hadden moeten worden.

 

Wie moet die premies en belastingen in dat geval betalen?
Jij. Althans, dat vindt Omroep Zeeland. De omroep schrijft in zijn voorwaarden dat jij álle achterstallige premies voor volksverzekeringen, sociale verzekeringen en loonbelastingen (en boetes die daar nog bij komen) moet betalen. Sterker nog: Omroep Zeeland vindt dat jij in het geval van de sociale verzekeringen ook de premies moet betalen die de omroep had moeten betalen. Dat noem je het zogenaamde ‘werkgeversdeel’. *tromgeroffel* En dat deel mag de omroep dus helemaal niet door jou laten betalen!

 

Hoezo niet?
Opdrachtgevers mogen bij schijnzelfstandigheid een deel van de premies, belastingen en boetes die betaald moeten worden verhalen op hun opdrachtnemers (op jou dus). Voor andere premies is er een verhaalsverbod. Dat verhaalsverbod geldt voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet en voor premies voor werkgeversverzekeringen. En daar valt het werkgeversdeel van de sociale verzekeringen onder.

 

Mooie theorie, maar wat doe ik als Omroep Zeeland dat werkgeversdeel toch bij mij komt halen? Want het staat wel in de voorwaarden dat de omroep dat mag doen…
Het kan wel in de voorwaarden staan, maar die passage is in strijd met de wet en dus nietig. Dat betekent dat hij niet geldt en ook nooit geldig is geweest. (Overigens heeft Omroep Zeeland na vragen van deze website laten weten de passage waarin staat dat de omroep ook het werkgeversdeel van de achterstallige sociale premies op freelancers kan verhalen uit zijn voorwaarden te gaan schrappen.)

 

Er is iemand boos om me vanwege werk dat ik voor Omroep Zeeland heb gemaakt. Hij eist nu schadevergoeding. Wat nu?
Veel opdrachtgevers eisen in hun voorwaarden een vrijwaring voor dit soort zaken. Dat betekent dat jij degene bent die eventuele schadeclaims over jouw werk moet afhandelen. Maar Omroep Zeeland doet het helemaal anders. De omroep geeft namelijk jóu een vrijwaring en neemt daarmee de eindverantwoordelijkheid voor jouw werk. En dat is echt heel erg netjes.

 

Ik heb zonder toestemming beelden die iemand anders heeft gemaakt in mijn reportage gebruikt. Neemt Omroep Zeeland daar ook de verantwoordelijkheid voor?

Dat dan weer niet. De vrijwaring die je krijgt geldt alleen voor de feitelijke inhoud van je werk. Als jij de intellectuele eigendomsrechten van iemand anders schendt (door bijvoorbeeld een foto van internet te plukken en bij een online artikel te zetten), moet jij eventuele schadeclaims daarvoor zelf betalen.

 

Als ik ziek ben, krijg ik dan doorbetaald van Omroep Zeeland?
Nee. En je bent ook niet verzekerd via de omroep. Dat betekent dat je zelf moet zorgen voor verzekeringen voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en een zakelijke reisverzekering. Je bouwt ook geen pensioen op bij de omroep. Dus je moet ook zelf iets regelen voor je oude dag.

 

Mag ik van Omroep Zeeland ook voor andere media werken?
Dat mag. Maar je moet wel oppassen dat je bij je andere klanten geen vertrouwelijke informatie over Omroep Zeeland deelt. In de voorwaarden van de omroep zit een geheimhoudingsverklaring die dat verbiedt. Die stelt ook dat jij je tegenover anderen niet negatief mag uitlaten over Omroep Zeeland. Dus als je met knallende ruzie weggaat bij de omroep, mag je anderen niet vertellen waarom.

 

Kan ik van de ene op de andere dag stoppen met mijn klus?
Nee, behalve in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld als de omroep failliet gaat). Omroep Zeeland hanteert een opzegtermijn van maar liefst twee maanden. Als jij met een vaste klus voor de omroep wil stoppen, moet je dus nog twee maanden uitwerken. De opzegtermijn geldt ook voor de omroep zelf. Omroep Zeeland kan je dus niet zonder goede reden van de ene op de andere dag op straat zetten.

 

Staan er nog meer dingen in deze voorwaarden die ik moet weten?
De voorwaarden van de NPO eisen dat jij je aan de wet houdt. Vooral de Mediawet is hier van belang. Die verbiedt het je onder andere om jezelf te laten sponsoren of om in je werk reclame te maken. Je mag ook geen geld of waardevolle spullen aannemen als dat cadeautje in verband staat met je werk.

 

In mijn eigen leveringsvoorwaarden staan dingen die botsen met de voorwaarden van Omroep Zeeland. Welke voorwaarden zijn nu geldig?
Die van Omroep Zeeland. Naast de voorwaarden van de omroep, gelden namelijk ook die van de NPO. En die wijzen jouw voorwaarden van de hand.

 

Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
Omroep Zeeland zegt daar niets over in zijn voorwaarden. Maar de NPO wel. Afwijkende afspraken gelden alleen als je ze op papier of mail hebt gezet.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Omroep Zeeland heeft de voorwaarden voor zijn fotografen helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -