◘ OneWorld

Om wie gaat het hier?
Stichting OneWorld, uitgever van het magazine OneWorld en de website OneWorld.nl. Beiden richten zich op journalistiek over mondialiteit en duurzaamheid. OneWorld werd tot 1 januari 2018 uitgegeven door Stichting NCDO. Omdat subsidies opdroogden ging het platform daarna zelfstandig verder.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
1 april 2018 (geen grapje!).

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alle journalistieke bijdragen. Tekst, foto’s, illustraties… you name it.

 

OneWorld predikt duurzaamheid. Zie je dat ook in de voorwaarden terug?
Op het gebied van auteursrecht zeker. OneWorld benadrukt dat bij fotografen en andere beeldmakers de beeldrechten bij de maker blijven. Dat is vrij standaard, maar in een wereld waarin uitgevers steeds vaker verregaande licenties op je werk claimen is deze bepaling best fijn om te lezen.

 

Geldt dat ook voor tekstuele bijdragen?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Maar zoals gezegd: eigenlijk is het standaard dat de rechten op je werk bij jou blijven wanneer je freelancer bent. Dat OneWorld ze niet claimt betekent dus dat ze bij jou blijven.

 

Betaalt OneWorld ook een beetje goed? Want duurzaamheid enzo…
Stichting OneWorld is een van de weinige uitgeverijen die zijn tarieven voor bijdragen gewoon in zijn voorwaarden noemt. En die zijn: 32 cent per woord voor geschreven bijdragen voor het magazine, 150 euro voor een portretfoto van een hele of halve pagina, 250 euro voor een illustratie en 400 tot 750 euro voor een fotoreportage van acht pagina’s of meer. Als de redactie beeld van je wil plaatsen dat je al eerder gemaakt hebt gelden andere (lagere tarieven), respectievelijk 50, 100 en 300 tot 600 euro.

 

Ah, da’s wel lekker duidelijk zo. Dat zouden meer uitgevers moeten doen. Staan er nog meer tarieven in de voorwaarden?
Voor een coverfoto krijg je 175 euro (75 euro als het om bestaand werk gaat) en een fotospread levert 175 euro op (125 euro als het om bestaand werk gaat). Voor vaste rubrieken in het magazine én voor een pakket van meerdere artikelen worden aparte afspraken gemaakt.

 

Gelden die tarieven ook voor online?
Nee, dat dan weer niet. Schrijf je een stuk voor het web, dan krijg je daar 150 euro voor. Maak je een extreem lang interview of achtergrondverhaal óf een uitgebreide reportage, dan kun je daar mogelijk 250 euro van maken. Beginnend journalisten mogen trouwens voor 50 tot 100 euro aan de bak als ze online willen publiceren op OneWorld.

 

Dat is ehm…
…lekker duurzaam, hé?

 

Hoe zit het met andere producties voor online, zoals foto’s of podcasts?
Een fotoserie die uitsluitend online geplaatst wordt, levert je 150 piek op. Voor andere producties zoals video’s, podcasts en strips geldt een maximale vergoeding van 330 euro.

 

En als ik kosten heb gemaakt, dan…
…kun je die declareren. Met een maximum van 50 euro per artikel. Wel even de bonnetjes meesturen. Reiskosten kun je ook opgeven, met een maximum van 75 euro als je binnen Nederland blijft voor je bijdrage. Voor rubrieken of nieuwsstukjes krijg je dan weer geen reiskosten vergoed.

 

En wat als ik naar het buitenland moet voor een reportage?
Dan mag je maximaal 500 euro aan kosten opgeven. Maar die kosten moet je wel eerst even overleggen met de redactie. En opnieuw: bonnetjes bewaren!

 

Waarom hamer je bij de voorwaarden van OneWorld zo op de vergoeding en doe je dat elders niet?
Omdat OneWorld ze specifiek noemt. En omdat er verder niet heel veel bijzondere dingen in de voorwaarden staan. Da’s overigens allebei een duimpje omhoog waard.

 

Plaatst OneWorld mijn werk voor het magazine door op internet?
Ja, en andersom ook als de redactie dat vindt passen.

 

Krijg ik daar extra geld voor?
Doorplaatsing van print naar web (of andersom) zit in je tarief verwerkt. Dus: nee.

 

Er zijn uitgeverijen die werk van freelancers aan anderen doorverkopen aan anderen. Doet OneWorld dat ook?
Ja. Maar ‘verkopen’ is niet het goede woord, want OneWorld vraagt voor doorplaatsingen in andere media geen geld (alleen bronvermelding). OneWorld laat stukken alleen doorplaatsen na overleg met jou als maker. En het staat je vrij om rechtstreeks te onderhandelen met het medium dat je stuk wil doorplaatsen.

 

Aan wie kan OneWorld mijn stukken weggeven?
Onder andere aan externe databanken, knipseldiensten, platforms en kanalen van derden. Geschreven artikelen kunnen ook als audio worden doorgegeven. Dus wanneer een derde partij je stuk wil laten inspreken en dat als geluidsbestand wil aanbieden, mag dat. Maar, opnieuw, alleen als jij daarmee akkoord bent.

 

De redactie wil mijn stuk niet plaatsen. Nu krijg ik ook geen geld zeker?
Jawel. Als de redactie de opdracht schriftelijk heeft bevestigd krijg jij gewoon je geld. ‘Schriftelijk’ kan trouwens ook gewoon ‘per mail’ betekenen. Maar wanneer je er een potje van hebt gemaakt, krijg je natuurlijk niét alsnog betaald. Als de hoofdredacteur van OneWorld vindt dat je werk niet goed genoeg is en het daardoor niet plaatst, krijg je geen geld. Dat is vrij standaard en logisch.

 

De redactie heeft dingen in mijn stuk gewijzigd. Mag dat zomaar?
De redactie mag eindredactie doen op je werk. Inkorten valt daar ook onder. En ze hoeven dat niet eerst met je te overleggen.

 

Oeps, iemand komt met een schadeclaim omdat ik dingen heb opgeschreven die volgens hem niet kloppen. Gaat OneWorld die voor me betalen?
Haha, nee, natuurlijk niet. Jouw fout, jouw probleem. Terecht ook.

 

Staat er in de voorwaarden ook nog iets over schijnzelfstandigheid?
Nope.

 

Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?
Stichting OneWorld meldt in haar voorwaarden niet dat het niet mag. Dus: ja!

 

Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?
Daar wordt niet specifiek iets over gezegd in de overeenkomst. Dus in principe mag het.

 

Wanneer krijg ik doorgaans betaald van Stichting OneWorld?
Dertig dagen nadat je je factuur hebt ingediend. Die mag je overigens pas indienen nadat je bijdrage online is gepubliceerd. Maak je iets voor het magazine, dan mag je je factuur sturen nadat je een declaratieverzoek hebt ontvangen. Dat verzoek krijg je doorgaans na verschijning van het magazine.

 

Zijn er verder nog dingen die belangrijk zijn?
Ja, je factuur mag niet handgeschreven zijn. Komt vast doordat OneWorld-freelancers allemaal een doktershandschrift hebben.

 

Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen.
Anders dan veel andere uitgeverijen zegt Stichting OneWorld nergens dat haar voorwaarden voorrang hebben op die van jou. Mocht er in jouw voorwaarden iets anders staan dan in die van OneWorld, dan kun je het best gewoon even overleggen.

 

Valt er over de voorwaarden te onderhandelen?
Daar wordt niet specifiek iets over gezegd. Dus: ja. Mijn tip: al-tijd onderhandelen. Al-tijd.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Stichting Oneworld heeft de voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.