◘ OneWorld
Om wie gaat het hier?
Stichting OneWorld, uitgever van de website OneWorld.nl, dat zich richt op journalistiek over mondialiteit en duurzaamheid. OneWorld werd tot 1 januari 2018 uitgegeven door Stichting NCDO. Omdat subsidies opdroogden ging het platform daarna zelfstandig verder.
Van wanneer zijn deze voorwaarden?
Januari 2022.
Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alle journalistieke bijdragen. Tekst, foto’s, illustraties… you name it.
OneWorld predikt duurzaamheid. Zie je dat ook in de voorwaarden terug?
Op het gebied van auteursrecht zeker. OneWorld benadrukt dat bij fotografen en andere beeldmakers de beeldrechten bij de maker blijven. Dat is vrij standaard, maar in een wereld waarin uitgevers steeds vaker verregaande licenties op je werk claimen is deze bepaling best fijn om te lezen.
Geldt dat ook voor tekstuele bijdragen?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Maar zoals gezegd: eigenlijk is het standaard dat de rechten op je werk bij jou blijven wanneer je freelancer bent. Dat OneWorld ze niet claimt betekent dus dat ze bij jou blijven.
Betaalt OneWorld ook een beetje goed? Want duurzaamheid enzo…
Stichting OneWorld is een van de weinige uitgeverijen die zijn tarieven voor bijdragen gewoon in zijn voorwaarden noemt. En die zijn: 32 cent per woord voor geschreven bijdragen voor het magazine), 150 euro voor een portretfoto van een hele of halve pagina, 250 euro voor een illustratie en 400 tot 750 euro voor een fotoreportage van acht pagina’s of meer. Als de redactie beeld van je wil plaatsen dat je al eerder gemaakt hebt gelden andere (lagere tarieven), respectievelijk 50, 100 en 300 tot 600 euro.
Ah, da’s wel lekker duidelijk zo. Dat zouden meer uitgevers moeten doen. Staan er nog meer tarieven in de voorwaarden?
Voor een coverfoto krijg je 175 euro (75 euro als het om bestaand werk gaat) en een fotospread levert 175 euro op (125 euro als het om bestaand werk gaat). Voor vaste rubrieken én voor een pakket van meerdere artikelen worden aparte afspraken gemaakt.
Gelden die tarieven ook voor online?
Nee, dat dan weer niet. Schrijf je een stuk voor het web, dan krijg je daar 150 euro voor. Maak je een extreem lang interview of achtergrondverhaal óf een uitgebreide reportage, dan kun je daar mogelijk 200 euro van maken. Voor andere klussen gelden nog wat ander tarieven: zo krijg je voor een fotoreportage met tekst 300 euro, levert een onderzoek 600 euro op en krijg je voor een opinie-video 700 euro. De redactie bepaalt onder welke noemer je bijdrage valt (en hoeveel je er dus voor betaald krijgt). Beginnend journalisten werken op basis van no cure, no pay-basis.
Dat is ehm…
…lekker duurzaam, hé?
Hoe zit het met andere producties voor online, zoals foto’s of podcasts?
Een fotoserie die uitsluitend online geplaatst wordt, levert je 150 piek op. Voor andere producties zoals video’s, podcasts en strips geldt een maximale vergoeding van 330 euro.
En als ik kosten heb gemaakt, dan…
…kun je die declareren. Waar in eerdere voorwaarden stond dat daar een maximum van 50 euro aan verbonden zat, is dat maximum in de voorwaarden van 2019 komen te vervallen. Bij het indienen van onkosten dien je wel even de bonnetjes meesturen. Deze moeten wel onderdeel zijn van je factuur-PDF. Voor telefoonkosten (tot maximaal 20 euro) hoef je geen bonnen mee te sturen.
En hoe zit het met reiskosten?
Reiskosten kun je ook opgeven, met een maximum van 75 euro als je binnen Nederland blijft voor je bijdrage. Voor rubrieken of nieuwsstukjes krijg je dan weer geen reiskosten vergoed.
En wat als ik naar het buitenland moet voor een reportage?
Dan mag je maximaal 500 euro aan kosten opgeven. Maar die kosten moet je wel eerst even overleggen met de redactie. En opnieuw: bonnetjes bewaren!
Waarom hamer je bij de voorwaarden van OneWorld zo op de vergoeding en doe je dat elders niet?
Omdat OneWorld ze specifiek noemt. En omdat er verder niet heel veel bijzondere dingen in de voorwaarden staan. Da’s overigens allebei een duimpje omhoog waard.
Er zijn uitgeverijen die werk van freelancers aan anderen doorverkopen aan anderen. Doet OneWorld dat ook?
Ja. Maar ‘verkopen’ is niet het goede woord, want OneWorld vraagt voor doorplaatsingen in andere media geen geld (alleen bronvermelding). OneWorld laat stukken alleen doorplaatsen na overleg met jou als maker. En het staat je vrij om rechtstreeks te onderhandelen met het medium dat je stuk wil doorplaatsen.
Aan wie kan OneWorld mijn stukken weggeven?
Onder andere aan externe databanken, knipseldiensten, platforms en kanalen van derden. Geschreven artikelen kunnen ook als audio worden doorgegeven. Dus wanneer een derde partij je stuk wil laten inspreken en dat als geluidsbestand wil aanbieden, mag dat. Maar, opnieuw, alleen als jij daarmee akkoord bent.
Mag ik mijn werk voor OneWorld zelf ook nog ergens publiceren?
Na de publicatiedatum mag je je werk opnemen in je eigen portfolio. Dat mag alleen op je eigen website. OneWorld staat je ook alleen toe je werk in pdf-vorm te plaatsen. Platte tekst van je éigen verhaal op je éigen website publiceren mag dus niet. Je mag je werk ook niet integraal doorplaatsen bij een ander medium. Niks geen move the product, dus!
Maar, ehm… ik heb een verhaal dat ik voor OneWorld heb geschreven al eerder verkocht aan een ander medium…
Als dat zo is dien je dat bij OneWorld aan te geven.
De redactie wil mijn stuk niet plaatsen. Nu krijg ik ook geen geld zeker?
Jawel. Als de redactie de opdracht schriftelijk heeft bevestigd krijg jij gewoon je geld. ‘Schriftelijk’ kan trouwens ook gewoon ‘per mail’ betekenen. Maar wanneer je er een potje van hebt gemaakt, krijg je natuurlijk niét alsnog betaald. Als de hoofdredacteur van OneWorld vindt dat je werk niet goed genoeg is en het daardoor niet plaatst, krijg je geen geld. Dat is vrij standaard en logisch.
De redactie heeft dingen in mijn stuk gewijzigd. Mag dat zomaar?
De redactie mag eindredactie doen op je werk. Inkorten valt daar ook onder. En ze hoeven dat niet eerst met je te overleggen.
Oeps, iemand komt met een schadeclaim omdat ik dingen heb opgeschreven die volgens hem niet kloppen. Gaat OneWorld die voor me betalen?
Haha, nee, natuurlijk niet. Jouw fout, jouw probleem. Terecht ook.
Staat er in de voorwaarden ook nog iets over schijnzelfstandigheid?
Nope.
Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?
Stichting OneWorld meldt in haar voorwaarden niet dat het niet mag. Dus: ja!
Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?
Daar wordt niet specifiek iets over gezegd in de overeenkomst. Dus in principe mag het.
Wanneer krijg ik doorgaans betaald van Stichting OneWorld?
Dertig dagen nadat je je factuur hebt ingediend. Die mag je overigens pas indienen nadat je bijdrage online is gepubliceerd.
Ai, ik heb het wat te druk en ga daardoor mijn deadline voor OneWorld missen…
Dat is dan heel onprofessioneel van je. En dat voel je bij OneWorld in je portemonnee. Daar huurt OneWorld namelijk externe eindredactie voor in. Met ingang van 2020 houdt OneWorld 15 procent van je vergoeding in als je, zonder bericht vooraf en zonder goede reden, de afgesproken deadline mist.
Zijn er verder nog dingen die belangrijk zijn?
Ja, je factuur mag niet handgeschreven zijn. Komt vast doordat OneWorld-freelancers allemaal een doktershandschrift hebben.
Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen.
Anders dan veel andere uitgeverijen zegt Stichting OneWorld nergens dat haar voorwaarden voorrang hebben op die van jou. Mocht er in jouw voorwaarden iets anders staan dan in die van OneWorld, dan kun je het best gewoon even overleggen.
Valt er over de voorwaarden te onderhandelen?
Daar wordt niet specifiek iets over gezegd. Dus: ja. Mijn tip: al-tijd onderhandelen. Al-tijd.
Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.
Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Ja hoor. Klik hier om ze zelf te lezen op de website van OneWorld.
Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!