◘ Pijper Media

 

Om wie gaat het hier?

Pijper Media, een Gronings familiebedrijf dat uitgever is van veertien tijdschriften, namelijk: Beau Monde, Elegance, Golfers Magazine, Grazia, Happy in Shape, Lekker, Lonely Planet Magazine, Marie Claire, Nautique, Nieuwe Revu, Noorderland, Panorama, Playboy en Wieler Revue. Daarnaast geeft Pijper Media ook de websites Autobahn.eu en Upcoming.nl uit.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?

22 december 2016.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Al het materiaal dat je aanlevert voor publicatie. Dus tekst, foto’s en alle andere mogelijke dingen die bij je productie horen.

 

Wat mag Pijper Media daar mee doen?

De licentie die Pijper Media zich toeëigent is ruim. De uitgeverij mag je werk niet alleen gebruiken in alle soorten uitgaven van de titel waar je voor werkt, maar ook in alle andere titels van Pijper Media. Dat geldt voor print en online van de Pijper-titels, maar ook voor online knipselkranten, -diensten en kiosken zoals Blendle, eLinea en Myjour. Die laatste bestond overigens al niet meer toen Pijper Media deze voorwaarden publiceerde.

 

Krijg ik ook extra geld voor dat hergebruik?

Haha. Nee.

 

Hoelang mag Pijper Media mijn werk gebruiken?

Voor onbepaalde tijd. En zo vaak als de uitgeverij dat wil.

 

Niet alle tekst of foto’s die ik heb gemaakt zijn gebruikt. Mag ik de rest daarvan elders publiceren?

Pijper Media eigent zich het recht toe zogenoemde restmateriaal te mogen gebruiken voor promotie en reclame. Pas na de exclusiviteitsperiode mag je er zelf de boer mee op.

 

Exclusiviteitsperiode? Hoelang duurt die?

Zes maanden na publicatie. Tenzij je anders afspreekt met de hoofdredacteur van het blad waar je voor werkt.

 

Geldt die exclusiviteitsperiode ook voor het deel van mijn werk dat wél is gepubliceerd?

Uiteraard.

 

Mijn stuk ligt nu al maanden op de plank. Kan ik er iets mee of moet ik wachten?

Daarover staat niets in de overeenkomst. In principe mag je er dus de boer mee op, al kan het zijn dat Pijper Media daarna besluit je stuk niet meer te publiceren.

 

Ik heb werk geleverd, maar krijg niet betaald omdat Pijper Media het niet wil plaatsen.

Dat is een lastige situatie. Pijper Media mag er altijd voor kiezen iets niet te plaatsen. Maar als je werk wél is geaccepteerd en is goedgekeurd, dan horen ze je wel te betalen. Bewaar altijd mailtjes van redactiechefs en hoofdredacteuren die je complimenteren met je geleverde werk.

 

Ik heb kosten gemaakt voor mijn klus. Krijg ik die vergoed?

In principe niet. Pijper Media vindt dat al jouw kosten in het honorarium zitten. Maar in theorie is het mogelijk daar – voordat je aan je klus begint – losse afspraken over te maken. Eis wanneer je dat doet wel even dat de redactie die afspraken in de opdrachtbevestiging noemt.

 

Mag ik een opdracht door iemand anders laten uitvoeren?

Daar wordt niet specifiek iets over gezegd in de overeenkomst. Dus het mag.

 

De redactie heeft dingen in mijn stuk gewijzigd. Mag dat zomaar?

Als het gaat om eindredactionele wijzigingen: ja. Grote veranderingen (‘veranderingen die van essentiële aard zijn’) belooft Pijper Media alleen in overleg met de maker te doen.

 

De redactie is mijn naam vergeten te vermelden bij mijn productie. Kan ik daar wat mee?

Ja, dat kan. Ontbreekt je naam of is deze onjuist vermeld, dan kun je daarvoor een maximale vergoeding van 45 euro rekenen. Behalve als het bij de titel normaal is om geen namen te vermelden. Het is niet veel, maar een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

 

Wanneer krijg ik doorgaans betaald van Pijper Media?

Staat je stuk deze maand in een van de bladen? Dan krijg je aan het eind van komende maand betaald. Althans, dat is het idee. Pijper Media heeft in 2019 de betaaltermijn opgerekt naar twee maanden, zonder daar freelancers over op de hoogt te brengen (want waarom zou je ook?). En in de praktijk is Pijper Media nogal eens te laat. Dus de betaaltermijn is: ‘ooit’!

 

Hoe zit het eigenlijk met schijnzelfstandigheid? 

Daar is Pijper Media nogal huiverig voor, gezien de voorwaarden. Tot vier keer toe (!) meldt het bedrijf dat jij als freelancer verplicht bent tijdig een geldige VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) te overleggen. Daarnaast wil de uitgeverij graag dat je een verklaring ondertekent waarin je aangeeft zelfstandige te zijn. Je krijgt zelfs niet betaald totdat je een VAR laat zien.

 

De VAR? Die bestaat toch niet meer?

Klopt. De overeenkomst is op dit gebied een beetje verouderd. Sinds een aantal jaar hebben we te doen met de Wet Deregulering Arbeidsrelatie. Maar die wordt op het moment van schrijven (juli 2018) nog niet gehandhaaft, omdat hij vager en onduidelijker is dan het derde en laatste deel van The Matrix.

 

Shit, de belastingdienst vindt dat ik geen freelancer ben maar schijnzelfstandige en komt met een dikke aanslag. Betaalt Pijper Media dan mee?

Nee. En wanneer Pijper Media plots toch premies in moet houden (of denkt dat te moeten), dan halen ze dat van je honorarium af. Wanneer Pijper Media eventuele loonbelasting voor je moet ophoesten van de Belastingdienst, dan rekent de uitgeverij die ook aan je door. Hetzelfde geldt voor het werkgeversdeel van werknemers- en volksverzekeringen. En eventuele naheffingen zijn ook voor jou. Die naheffingen aan een freelancer doorbereken mag overigens helemaal niet van de wet. Dus.

 

Mag ik tegelijkertijd voor andere media werken?

Pijper Media meldt niet in haar voorwaarden dat het niet mag.

 

Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen.

Jammer voor je: Pijper Media wijst eventuele algemene voorwaarden die je zelf hanteert ‘nadrukkelijk van de hand’. Ze doen er in andere woorden niet toe, vindt Pijper.

 

En daar valt niet over te onderhandelen zeker?

Jawel! Je kunt bij Pijper Media wijzigingen op laten nemen in een zogenoemde ‘raamovereenkomst van opdracht’. De afspraken die daarin staan maak je met de hoofdredacteur of chef van de titel waar je voor werkt. Succes met onderhandelen. En hopelijk ten overvloede: leg afspraken die je maakt vast op papier.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.

Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Ja hoor. Klik hier om ze zelf te lezen op de website van Pijper Media.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?

Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -