◘ Reshift Digital

 

Om wie gaat het hier?
Reshift Digital BV, uitgever van talloze tech-titels (magazines en websites). De titels zijn: Computer Idee, Computer Totaal!, Gamer.nl, Inside Gamer, IPON, lifehacking, Linux Magazine, Kieskeurig.nl, Macworld, NLJUG, Power Unlimited, SHUTR.photo, Techpanel, Tips & Trucs, Vives en Zoom.nl. Daarnaast organiseert Reshift ook events, zoals de IoT Tech Day en J-Fall.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
Dat is onbekend.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
De voorwaarden van Reshift zijn heel breed opgezet. Dat maakt ze een beetje een vreemde eend in de bijt. Ze gelden voor álles en voor iedereen die zaken doet met Reshift. Of je nu artikelen of foto’s verkoopt, of een website bouwt. De voorwaarden gelden ook voor offertes.

 

Ook voor offertes? Dat is ehm…
Onconventioneel, inderdaad. Reshift stelt dat je – wanneer je een offerte uitbrengt – verplicht bent je aan die offerte te houden. Daarmee willen ze waarschijnlijk voorkomen dat een project ineens duurder uitvalt dan begroot. Breng je een offerte uit voor een project, dan blijft deze honderd dagen geldig.

 

Wat mag Reshift doen met mijn artikelen en foto’s?
Reshift stelt in haar voorwaarden vrij sec dat alles wat je voor hen maakt eigendom van de uitgeverij wordt. Dat is anders dan veel andere uitgeverijen. De meesten van hen vragen alleen een (exclusieve) licentie op je werk. Omdat de voorwaarden van Reshift zo breed opgezet zijn vragen ze in feite van je dat je je intellectueel eigendom overdraagt (wat – anders dan veel mensen denken – onder bepaalde voorwaarden gewoon kan). Deze overdracht staat niet één, maar twee (!) keer in de voorwaarden.

 

Op die link die je hierboven plaatst staat dat je voor het overdragen van auteursrecht een akte moet opstellen…
Klopt. Mocht dat nodig zijn, dan moet je daar aan meewerken volgens Reshift. Wanneer je de voorwaarden van de uitgeverij accepteert, verklaar je tegelijkertijd dat je meewerkt aan het opstellen van zo’n akte.

 

Dus Reshift doet niet aan licenties en eigent zich altijd het intellectuele eigendom toe?
Bovenstaande geldt alleen als je een opdracht speciaal voor Reshift maakt. Lever je een artikel of foto die niét speciaal voor Reshift is gemaakt, dan geef je de uitgeverij daar automatisch een licentie op.

 

Hoelang is die licentie geldig?
Die licentie geldt wereldwijd en is eeuwigdurend, maar is niet exclusief. Een geleverde stockfoto mag dus bijvoorbeeld voor altijd door Reshift worden gebruikt, maar mag ook aan anderen worden verkocht.

 

Krijg ik extra geld voor die wereldwijde, eeuwigdurende licentie?
Nee, Reshift vindt dat dat in de prijs inbegrepen is.

 

Hoelang doet Reshift erover om facturen te betalen?
Dat staat niet in de voorwaarden. Uit rondvraag blijkt dat de betaaltermijn een maand is.

 

Er zijn uitgeverijen die werk van makers doorverkopen aan andere partijen, die het dan opnieuw mogen publiceren. Doet Reshift Digital dat ook?
Dat staat niet specifiek genoemd in de voorwaarden. Maar omdat Reshift Digital je volledige intellectuele eigendom opeist kan het in principe wel gebeuren. En daarvoor krijg jij dan welgeteld 0 euro extra.

 

In het kader van move the product: mag ik werk dat ik voor Reshift heb gemaakt ook elders verkopen?
Als je je bijdrage speciaal voor Reshift hebt gemaakt, mag je dat alleen elders publiceren als je schriftelijk toestemming van de uitgeverij hebt. Wil je bijvoorbeeld een artikel dat je voor een titel van Reshift hebt geschreven op je eigen website verkopen met behulp van de betaalknop van Reporters Online? Dan moet je daar eerst toestemming voor vragen (en de kans dat je die krijgt is klein).

 

Ik heb iemand in een artikel voor Reshift onterecht beschuldigd van hacken. Nu is die persoon boos op me. Wat nu?
Dat had je dan ook niet moeten doen. Als er juridisch gedoe van komt, dan mag je dat zelf oplossen. Ook als je een schadeclaim aan je broek krijgt. Door de voorwaarden van Reshift te tekenen vrijwaar je de uitgeverij van dit soort claims. Als de claim het gevolg is van handelen van Reshift, dan is eventuele schade of een claim voor de uitgeverij. Wel zo eerlijk.

 

Oeps, mijn agenda stroomt over en nu kan ik niet op tijd leveren. Wat nu?
Dan mag Reshift de opdracht intrekken en hoeft de uitgeverij je niets te betalen. Mocht er door jouw planningsfout schade geleden worden (stel: het magazine kan pas later naar de drukker en de drukker legt in zulke gevallen een boete op), dan kan Reshift die schade op je verhalen.

 

Mag ik in zo’n geval de klus uitbesteden aan een collega-freelancers?
Alleen in overleg met Reshift. Ze moeten het schriftelijk goedkeuren. En dan nog blijf jij eindverantwoordelijk voor het resultaat.

 

Mijn bijdrage is afgekeurd. Kan ik nog (een deel van) mijn geld krijgen?
Nee. Reshift stelt heel duidelijk dat er in zo’n geval niet betaald wordt. In de praktijk wordt je verteld wat er beter of anders moet en mag je je product nog verbeteren. Maar als je écht niet levert wat er van je gevraagd is kun je naar je centen fluiten (wat ook wel logisch is).

 

Ik ben niet goed in mijn mond houden en heb geheime informatie over een project doorverteld aan iemand anders. 
Haal dan maar vast je spaarrekening leeg. De uitgeverij zegt in zo’n geval een boete jouw kant op te slingeren van 50.000 euro. Mocht de uitgeverij door jouw loslippigheid schade lopen, dan kan Reshift ook deze op je verhalen. Mondje dicht dus.

 

Mag ik van Reshift voor andere media werken?
Daarover staat niets in de voorwaarden.

 

Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en daarin staan hele andere dingen. Welke voorwaarden zijn geldig?
Die van Reshift (sorry!). De uitgeverij zegt in haar voorwaarden nadrukkelijk dat hij voorwaarden die jij misschien hanteert naast zich neerlegt. Daar kun je moeilijk over gaan doen als je wilt, maar de kans dat je dan nog klussen krijgt is klein.

 

Ah, en over de voorwaarden van Reshift valt zeker niet te onderhandelen?
In principe moet dat kunnen. Maar spreek je dingen af die anders zijn dan wat in de voorwaarden staat, leg ze dan wel schriftelijk vast. Anders gelden ze namelijk niet. Lukt het je een wijziging door te voeren, dan moet je dat per overeenkomst opnieuw doen.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Reshift Digital had zijn freelancevoorwaarden voorheen online staan. Helaas zijn ze inmiddels verwijderd. Als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -