◘ RTL Nederland

 

Om wie gaat het hier?
RTL Nederland, eigenaar van de televisiezenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime, RTL Telekids en de ondemand-dienst Videoland. Daarnaast is RTL Nederland de partij achter talloze televisieprogramma’s en hun bijbehorende websites. RTL Nederland is ook actief op Facebook en YouTube en heeft zijn eigen terugkijkdienst: RTL XL. Het concern heeft ook zijn eigen nieuwstak: RTL Nieuws.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2021.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor alles wat jij als freelancer aan RTL Nederland levert. RTL Nieuws heeft zijn eigen voorwaarden, maar die zijn exact hetzelfde als die van RTL Nederland.

 

Wat mag RTL Nederland daar allemaal mee?
Publiceren. Niet alleen op het platform waar je het voor hebt gemaakt, maar ook op alle denkbare andere manieren. Ook als die manieren nu nog helemaal niet zijn bedacht. RTL Nederland mag je werk voor onbepaalde tijd overal ter wereld uitgeven. En is de enige die dat mag.

 

Echt de enige?
In principe wel, maar RTL Nederland mag je werk wel door iemand anders laten publiceren. Maar jij mag werk dat je voor RTL Nederland hebt gemaakt niet ergens anders publiceren.

 

Krijg ik extra geld als RTL Nederland mijn werk door iemand anders laat publiceren?
Nope.

 

Maar het auteursrecht op mijn werk ligt als freelancer toch bij mij?
RTL Nederland eigent zich het intellectueel eigendomsrecht op je werk toe. Dat betekent dat jij eigenlijk niet meer de eigenaar van je werk bent, maar RTL. Het bedrijf wil die intellectuele eigendomsrechten omdat het je werk zo breed mogelijk wil kunnen uitventen.

 

Wat valt er onder dat ‘intellectueel eigendomsrecht’?
Nogal wat. Het auteursrecht, maar ook portretrechten, naburige rechten, merkrechten, modelrechten, databankrechten en eventuele octrooirechten op ideeën en ontwerpen. Mocht je een geniaal product bedenken terwijl je voor RTL Nederland aan het werk bent, dan wordt dat geniale product eigendom van RTL Nederland.

 

Dus ik mag mijn werk niet nog een keer aan andere partijen verkopen?
Nee, dat mag niet. RTL Nederland mag dat overigens wél met jouw werk. Zelfs in gewijzigde vorm. Het zou in theorie dus kunnen dat RTL Nederland een scène uit een door jou gemaakte videoreportage knipt en verkoopt.

 

Krijg ik voor dat alles dan op zijn minst wat extra geld?
Natuurlijk niet. Zelfs niet als een van jouw bijdragen op wat voor manier dan ook leidt tot merchandise. De vergoeding daarvoor zit verwerkt in je honorarium.

 

RTL Nederland heeft mijn werk aangepast. Mag dat?
Ja.

 

En wat als ik het daar niet mee eens ben?
Dan heb je pech. Als je voor RTL Nederland wil werken moet je namelijk afstand doen van een deel van je persoonlijkheidsrechten. Je kunt je daardoor niet verzetten tegen wijziging van je werk, behalve als de wijziging je goede naam of eer schaadt. Als je deze voorwaarden tekent kun je jezelf overigens ook niet verzetten tegen publicatie van je werk zonder naamsvermelding of onder een andere naam (bijvoorbeeld als je chef zijn eigen naam boven je artikel plakt).

 

Mag ik van RTL Nederland voor andere opdrachtgevers werken?
Ja, dat mag. Maar RTL Nederland wil wel dat jouw andere activiteiten niet in strijd zijn met de belangen van RTL Nederland. En met de belangen van diens sponsors, adverteerders en andere betrokkenen.

 

Betekent dat dat ik als ik voor RTL Nederland werk niet bij een andere klant mag publiceren over een van RTL’s adverteerders?
Dat staat er niet. Maar zo kun je het wel interpreteren. RTL Nederland schrijft in zijn voorwaarden ook dat als een dergelijke botsing ontstaat je in overleg gaat met RTL Nederland. Inzet van zo’n overleg: je andere activiteit aanpassen of stoppen.

 

Mag ik iemand anders inschakelen als vervanger als ik het even te druk heb?
Nee. Tenminste niet zonder schriftelijke toestemming van RTL Nederland. Dus eigenlijk mag het wel, mits je toestemming vraagt.

 

RTL Nederland wil dat ik diensten kom draaien op de redactie. Mag dat wel? Of loop ik dan het risico schijnzelfstandige te worden?
Het risico op schijnzelfstandigheid is groot wanneer je op redacties gaat werken. Dat weten ze bij RTL Nederland ook. En dat laten ze ook blijken in hun voorwaarden. RTL Nederland schrijft daarin dat de samenwerking die je met ze aangaat géén arbeidsovereenkomst is. Zo proberen ze schijnzelfstandigheid te voorkomen. Voor de duidelijkheid benoemen ze ook dat je geen aanspraak kan maken op WW- en WIA-uitkeringen.

 

Waarom doet RTL Nederland dat?
Omdat de omroep geen zin heeft in financiële verrassingen achteraf als de Belastingdienst langskomt. Daarom staat in de voorwaarden ook dat jij zelf mag bepalen hoe je je werk uitvoert. RTL Nederland benadrukt ook dat er geen gezagsverhouding is. Je doet je werk zonder toezicht van RTL.

 

Dat klinkt wel relaxt. Dus ik mag zelf bepalen wat ik doe en krijg gewoon betaald?
Nou, niet helemaal. RTL Nederland volgt de wet Deregulering Arbeidsrelatie. Versimpeld uitgelegd: een opdrachtgever mag een schilder wel vragen een muur groen te verven, maar mag hem niet vertellen welke kwast hij daarvoor moet gebruiken.

 

Wat nou als de Belastingdienst vindt dat ik tóch verkapt in loondienst ben bij RTL?
Dan houdt RTL Nederland zich het recht voor je honorarium daarop aan te passen. Je afgesproken honorarium wordt dan in feite je brutoloon. In de praktijk betekent dat dat zaken als vakantietoeslag (waar je in loondienst recht op hebt) op je honorarium worden ingehouden.

 

Kan dat wel? Als ik in loondienst blijk te zijn val ik toch onder de cao? Heb ik dan geen andere rechten? 
Als blijkt dat je verkapt in loondienst was, mag je van RTL Nederland geen aanspraak maken op de cao van RTL. En je hebt ook geen recht op extra vergoedingen, schrijft het bedrijf in zijn voorwaarden. Blijk je schijnzelfstandige te zijn, dan mag je ook geen aanspraak maken op de pensioenregelingen van RTL. Zodra je de voorwaarden ondertekent doe je daar afstand van.

 

Jammer, want de Belastingdienst ziet me inderdaad als schijnzelfstandige. Ze zwaaien nu met allerlei boetes. Wat nu? Betaalt RTL Nederland die?
Nee. Wanneer je de voorwaarden tekent vrijwaar je RTL van zulke claims. Komt de Belastingdienst achterstallige premies voor volksverzekeringen halen, dan zijn die voor jou. Inclusief eventuele boetes en rente. RTL kan deze indien nodig ook inhouden op je honorarium. Dat mag overigens gewoon. Wat niet mag is ook de premies voor werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet bij jou neerleggen.

 

Mmm. Hier ben ik het echt niet mee eens.
Je mag volgens de voorwaarden het bedrag waarvoor je RTL Nederland vrijwaart proberen te verlagen. Of je daar succes mee hebt mag blijken.

 

Supersympathiek!
Nou, hé!

 

Krijg ik reiskosten vergoed?
Je krijgt zakelijke kilometers vergoed. Kom je met de auto, dan mag je 19 cent per kilometer declareren. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Maar wel met een maximum van 9,50 euro per dag (al zijn er freelancers die hogere reiskostenvergoedingen hebben weten te bedingen). Kom je met het openbaar vervoer, dan worden de kosten daarvan ook vergoed.

 

Dat is wel netjes. Betalen ze ook een beetje snel bij RTL?
Wat is snel? RTL Nederland belooft je factuur dertig dagen nadat je hem hebt verstuurd te betalen. Dat blijkt het bedrijf in de praktijk ook echt te doen (in tegenstelling tot best wat andere partijen die op deze website worden besproken).

 

Mijn bronnen waren er zeker van dat een bekende ondernemer een fraudeur was en dat heb ik opgeschreven, maar het bleek niet waar. Nu dreigt de ondernemer met een schadeclaim!
Oef, da’s niet heel tof. En nu jij zeker weten of…

 

…RTL Nederland me daarmee helpt, inderdaad. Is dat zo?
In theorie: nee. Want door deze voorwaarden te tekenen vrijwaar je RTL Nederland van alle schadeclaims. Maar de praktijk kan natuurlijk altijd afwijken van de theorie.

 

Ik heb een vaste klus bij RTL Nederland, maar die stopt van de ene op de andere dag. Kan dat zomaar?
In principe hanteert RTL Nederland een opzegtermijn van twee weken. Het concern verplicht zichzelf daarmee om je minstens twee weken ‘uit te laten werken’ als je niet meer nodig bent. Dus als je vaste diensten draait bij RTL Nieuws en de redactie heeft geen plek meer voor je, dan moeten ze je dat twee weken van tevoren laten weten.

 

Staan er nog andere dingen in de voorwaarden die ik moet weten?
Je mag jezelf van RTL Nederland niet uitgeven voor werknemer. Dat mag schriftelijk niet, maar ook niet op sociale media of mondeling.

 

Ik hanteer mijn eigen leveringsvoorwaarden. En daar staan hele andere dingen in dan in de voorwaarden van RTL Nederland. Welke zijn leidend?
RTL Nederland stelt zijn voorwaarden niet boven de jouwe. Daar staat in ieder geval niets over in deze voorwaarden. Je zou RTL Nederland dus kunnen wijzen op afwijkende bepalingen in joúw voorwaarden. De vraag is alleen of je daar iets mee opschiet.

 

Kan ik onderhandelen over deze voorwaarden? 
Er wordt in de voorwaarden niet gezegd dat het niet kan. Dus: gewoon proberen.

 

Wat nou als ik deze voorwaarden niet teken?
Dan krijg je in principe niet betaald.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
RTL Nederland heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -