◘ RTV Drenthe
Om wie gaat het hier?
RTV Drenthe, de regionale omroep van de provincie Drenthe. De omroep zendt uit op radio en televisie, en heeft een eigen regionale nieuwswebsite: rtvdrenthe.nl. RTV Drenthe wil graag informeren, ‘met inachtneming van de Drentse culturele identiteit’.
Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2020.
Hé, maar eerder stond er in deze analyse nog dat het ging om de voorwaarden uit 2017!
Dat klopt. Maar er is inmiddels een nieuwere versie. Die is grotendeels hetzelfde als de vorige. De belangrijkste uitzondering is dat je in de nieuwe versie staat genoemd dat je als freelancer op regelmatige basis thuis mag werken. O, en er zit een tikfoutje in.
Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor al je bijdragen aan en diensten voor de kanalen van RTV Drenthe. Dat kan een reportage voor de radio zijn, een item voor de televisie of een artikel voor de website (en nog veel meer natuurlijk).
Wat mag RTV Drenthe allemaal met mijn werk doen?
In eerste instantie mag RTV Drenthe je geleverde werk uitzenden. Dat mag de omroep niet alleen doen op radio en televisie, maar ook via andere kanalen (zoals internet, social media, teletekst en tekst-tv). RTV Drenthe mag werk dat je voor het ene programma hebt gemaakt ook opnieuw gebruiken in een ander programma.
Als RTV Drenthe mijn bijdrage vaker dan één keer gebruikt, krijg ik daar dan extra geld voor?
Nee.
Ook niet als ik ben aangesloten bij een collectieve beheersorganisatie?
Een collectieve beheersorganisatie int rechtengelden zoals de thuiskopie- en kabelvergoeding. Als je bent aangesloten bij bijvoorbeeld Stichting Lira Reprorecht houd je het recht op die gelden. RTV Drenthe pakt dat dus niet van je af.
Verkoopt RTV Drenthe mijn werk door aan andere omroepen of partijen?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Maar RTV Drenthe werkt intensief samen met andere regionale omroepen én met de NOS. Dat betekent dat je reportage over vandalisme bij de hunebedden ook op andere zenders kan verschijnen.
Als dat gebeurt krijg ik daar dan ext…
Neehee, je krijgt geen extra geld.
Mag ik werk dat ik voor RTV Drenthe maak ook aan een andere omroep of website verkopen?
Dat ligt aan de aard van het werk. Als RTV Drenthe je op pad heeft gestuurd (en je dus een opdracht heeft gegeven), dan wil de omroep je reportage of artikel graag exclusief voor zichzelf houden. Bied jij een artikel of item aan en neemt RTV Drenthe dat van je af, dan mag je het wel nog ergens anders verkopen.
Moet ik Drèents spreken om bij de omroep te mogen werken?
Niet per se. Maar het Drents dialect is wel heel belangrijk voor de omroep. En voor de kijker. Als je niet het juiste dialect spreekt (en er zijn zeven verschillende dialecten) vinden sommige kijkers en luisteraars je geen echte Drent.
Een camera is best duur. Kan ik voor mijn werk voor RTV Drenthe apparatuur van de omroep gebruiken?
Dat kan volgens deze voorwaarden.
En als ik zelf een camera koop, kan ik die dan bij RTV Drenthe declareren?
Nee, dat kan niet. In dat geval zijn het bedrijfskosten. Je kunt de aanschaf dan wel aftrekken van je inkomstenbelasting. Goed geprobeerd trouwens.
Vergoed RTV Drenthe mijn reiskosten?
Jep. Als je naar de redactie moet komen (bijvoorbeeld om een dienst te draaien) krijg je 19 cent per kilometer. Al hoor ik ook verhalen van freelancers die voor woon-werkverkeer maar 10 cent per kilometer mogen declareren. Doe je losse opdrachten en moet je op pad voor een reportage, dan mag je 29 cent per kilometer declareren.
Hoelang doet RTV Drenthe erover om mijn factuur te betalen?
De betalingstermijn van RTV Drenthe is een maand. De omroep wil dat je iedere maand een factuur stuurt voor je geleverde werk.
Staat er in deze voorwaarden iets over schijnzelfstandigheid? En zo ja, wat?
Niet meer dan het standaard riedeltje. Dat jij je werkzaamheden zelfstandig indeelt, dat je indien nodig wel met RTV Drenthe overlegt en dat je jezelf wel naar de arbeidstijden van de omroep moet schikken als je op de redactie werkt. En dat je niet onder toezicht staat van een leidinggevende, maar wel aanwijzigingen van RTV Drenthe moet opvolgen.
Nou, mooi is dat. De Belastingdienst vindt dat ik verkapt in dienst ben bij RTV Drenthe en legt me naheffingen en boetes op…
Balen! Vooral omdat je een groot deel daarvan zelf mag betalen. Dat geldt voor alle naheffingen en boetes voor loonbelastingen en het werknemersdeel van de premies voor volksverzekeringen. Overige naheffingen en boetes zijn voor RTV Drenthe. Dat gaat vooral om het werkgeversdeel van de premies voor de volksverzekeringen.
Mag ik een klus voor RTV Drenthe ook door iemand anders laten uitvoeren als ik het te druk heb?
Daarover staat niets in de voorwaarden. En als het niet wordt verboden in de voorwaarden, dan mag het. Als je je werk graag door iemand anders (zoals een collega-freelancer of je stagiair) wil laten uitvoeren kan dat dus. Al vindt de omroep het waarschijnlijk wel fijn als je dat eerst even overlegt.
Ik heb een fout gemaakt tijdens mijn werk en dat heeft RTV Drenthe een schadeclaim opgeleverd. Nu wil de omroep die schade op mij verhalen. Kan dat?
Dat kan. RTV Drenthe mag in zo’n geval maximaal ‘de waarde van je opdracht’ als schadevergoeding verhalen. In andere woorden: als jij prutswerk levert en de omroep krijgt daar gedoe mee dat leidt tot financiële schade, dan kan RTV Drenthe je honorarium terugvorderen.
Kan ik me tegen zulke schadeposten verzekeren?
Ja, middels een aansprakelijkheidsverzekering. Sterker nog: RTV Drenthe wil dat je een dergelijke verzekering afsluit voordat je voor de omroep aan het werk gaat.
Ik wil stoppen met mijn werk voor RTV Drenthe. Heb ik een opzegtermijn?
Ja, van een maand. De omroep heeft uiteraard dezelfde opzegtermijn en kan je dus in theorie niet van de ene op de andere dag op straat zetten.
Als ik een overeenkomst teken bij RTV Drenthe, is de omroep dan verplicht me werk te geven?
Nee. En voordat je het vraagt: jij bent ook niet verplicht ‘ja’ te zeggen tegen een klus. Da’s een van de voordelen van freelancer zijn.
Ik heb met RTV Drenthe een bepaald aantal bijdragen per maand afgesproken, maar door omstandigheden ben ik vaker ingezet. Wat nu?
Da’s lekker voor je bankrekening. Als je meer werk levert dan je eigenlijk hebt afgesproken, gelden voor dat extra werk dezelfde afspraken als voor je oorspronkelijke klussen.
Staat er verder nog iets in deze voorwaarden dat ik moet weten?
Ja. RTV Drenthe wil graag dat je je houdt aan de Mediawet. Die stelt bijvoorbeeld dat je geen sluikreclame laat zien in de bijdragen die jij levert. Wil je weten wat er in die wet staat, klik dan hier.
Ik heb mijn eigen leveringsvoorwaarden en die botsen met de voorwaarden van RTV Drenthe. Welke zijn geldig?
RTV Drenthe schrijft nergens dat jouw voorwaarden ondergeschikt zijn aan die van de omroep. Dus in theorie gelden de voorwaarden die als eerste aan de andere partij zijn gestuurd. Of de omroep ook daadwerkelijk akkoord gaat met jouw voorwaarden kan natuurlijk een ander verhaal zijn.
Valt er op deze voorwaarden te onderhandelen?
Daar wordt niets over gezegd in deze voorwaarden. Maar wie niet waagt…
Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.
Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
RTV Drenthe heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.
Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.
Steun Freelancevoorwaarden.nl!
Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.
Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.
Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!