◘ Vakbladen.com

 

Om wie gaat het hier?
Vakbladen.com, een uitgeverij die tientallen vaktitels uitgeeft. Enkele voorbeelden zijn Automatie | PMA, C2W, Dutch Water Sector Magazine en Infosecurity Magazine. Een volledig overzicht van de titels van Vakbladen.com vind je hier.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2019.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
Voor artikelen en afbeeldingen. Sommige bepalingen in deze voorwaarden gelden niet voor tekst, maar alleen voor afbeeldingen.

 

Ugh, dat klinkt alsof dit weer zo’n ellenlang juridisch document is…
Dat valt dus wel mee: het document is maar twee A4’tjes lang. Een deel van het document is eigenlijk een brief, waarin Vakbladen.com uitlegt waarom de voorwaarden zijn zoals ze zijn. Dat de uitgeverij zo’n uitleg meestuurt is erg netjes.

 

Wat staat er dan in die brief?
Komt ie:
– dat de uitgeverij de afgelopen jaren veel investeringen heeft gedaan;
– dat sommige van die investeringen negatief hebben uitgepakt;
– dat de uitgeverij daardoor best wat titels heeft moeten verkopen;
– dat de betaaltermijn daarom voor alle freelancers gelijk getrokken wordt.

 

Hoelang is die betaaltermijn dan?
In de oorspronkelijke brief werd de betaaltermijn opgerekt naar 60 dagen. Inmiddels heeft Vakbladen.com zijn freelancers een nieuwe brief gestuurd, waarin de betaaltermijn is teruggebracht naar 30 dagen.

 

Wat gebeurt er als mijn artikel of afbeelding veel later wordt gepubliceerd? Bijvoorbeeld pas een half jaar na levering?
Dan wordt er naar een passende oplossing gezocht.

 

Kan ik ook reiskosten of andere gemaakte kosten declareren bij Vakbladen.com?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Je kunt dat het best even navragen bij de redactie waar je voor werkt.

 

Wat mag de uitgeverij allemaal met mijn werk doen?
Vakbladen.com mag je werk om te beginnen eenmalig publiceren in het papieren magazine waar je de tekst of afbeelding voor hebt gemaakt. Daarnaast mag de uitgeverij het werk ook eenmalig op de website én in de digitale editie van dat betreffende magazine publiceren. Vakbladen.com mag je werk ook vertalen en bewerken voor eventuele Franstalige en Engelstalige edities van zijn uitgaven.

 

Is dat alles?
Nee. Vakbladen.com heeft zijn titels opgedeeld in een techniekcluster en een chemiecluster. Schrijf je een artikel voor een van de titels in het chemiecluster, dan mag dat artikel in alle andere titels binnen dat cluster worden gebruikt. Inclusief de digitale edities en de websites. Voor het techniekcluster geldt hetzelfde.

 

Als mijn werk wordt doorgeplaatst in een andere titel binnen hetzelfde cluster, krijg ik daar dan extra geld voor?
Nee. Maar als je werk opnieuw wordt gebruikt op een manier die niet al hierboven beschreven staat, krijg je wél extra geld. Bijvoorbeeld wanneer een titel je tekst of afbeelding een tweede keer afdrukt in een printeditie. In dat geval krijg je 10 eurocent per opnieuw gepubliceerd woord.

 

De foto die ik heb gemaakt staat twee keer in het papieren tijdschrift: één keer bij het artikel zelf én één keer in het klein in de inhoudsopgave. Krijg ik nu extra geld?
Nee. Vakbladen.com mag geleverde foto’s in het klein gebruiken om artikelen aan te kondigen. Dat mag in de inhoudsopgave, maar ook als vooruitblik naar een volgende editie. Of in een nieuwsbrief.

 

Sommige uitgeverijen verkopen werk van freelancers ook aan andere uitgeverijen door. Doet Vakbladen.com dat ook?
In de voorwaarden staan geen algemene bepalingen die het mogelijk maken om je werk zomaar aan iedere andere uitgeverij te verkopen. Maar er staan wel wat specifieke gevallen genoemd.

 

En die zijn…
Werk dat je voor C2W maakt, ka ook in het Engels gepubliceerd worden in het digitale zusterblad C2W International. Lever je werk aan Wind Energy Magazine, dan kan dat ook verschijnen in het vakblad WindNieuws van uitgeverij ODE. Vakbladen.com heeft daar afspraken mee gemaakt over het uitwisselen van content.

 

Mag ik van Vakbladen.com voor andere uitgeverijen werken?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Lekker doen dus.

 

Staat er ook nog iets in deze voorwaarden over schijnzelfstandigheid?
Nope. Helemaal niets.

 

Staan er verder nog dingen in deze voorwaarden die ik moet weten?
Zoals gezegd zijn de voorwaarden van Vakbladen.com heel summier. Er staat dus heel veel niét in. Wat er wel in staat is in vrij begrijpelijke taal opgeschreven, al verontschuldigt Vakbladen.com zich wel voor de ‘formele toon’ van de voorwaarden (die dus heel erg meevalt).

 

Ik heb op deze site al een paar keer gelezen dat een uitgeverij zijn eigen voorwaarden boven de leveringsvoorwaarden van een freelancer stelt. Doet Vakbladen.com dat ook?
Nee. En dat betekent dus dat dat óók jouw voorwaarden gelden. Mochten daar dingen in staan die botsten met de algemene voorwaarden van Vakbladen.com, dan kun je daarover onderhandelen.

 

Onderhandelen over voorwaarden? Kan dat dan?
Er staat niet specifiek iets over in de inkoopvoorwaarden. Je kunt het dus gewoon proberen. ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
Vakbladen.com heeft haar voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen waardering € -