◘ VICE Benelux

 

Om wie gaat het hier?
VICE Benelux, een lokale tak van VICE. Dat is een online magazine voor jongeren, dat in 1994 begonnen is als Canadees punkblaadje. Het bedrijf van die anti-autoritaire punkers is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd mediaconglomeraat dat met name online actief is, maar ook televisie maakt. En het papieren magazine bestaat ook nog steeds. VICE heeft gelokaliseerde uitgaven in 21 landen, waaronder de Benelux.

 

Van wanneer zijn deze voorwaarden?
2016.

 

Waar gelden deze voorwaarden voor?
In de voorwaarden wordt alleen gesproken over artikelen.

 

Wat mag VICE Benelux daar allemaal mee doen?
Verkoop je werk aan VICE Benelux, dan mag de uitgeverij daar drie dingen mee doen: het publiceren op zijn online platform, het bewerken én het vertalen. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over de domste acties die TikTokkers ooit hebben uitgehaald, dan kan het zomaar zijn dat dat stuk ook op de Roemeense VICE verschijnt. Of de Indonesische.

 

Da’s wel tof. Krijg ik ook extra geld als mijn artikel wordt vertaald?
Nee.

 

Ach, nou ja. Moederbedrijf VICE is zó groot dat de uitgeverij ongetwijfeld heel lekker betaalt. Toch?
Dat zou je wel denken met een wereldwijde omzet van 600 miljoen dollar in 2019. Maar omzet is geen winst en VICE maakt vooral verlies. Punk is not dead, maar VICE nagenoeg wel. Dus je moet geen gouden bergen verwachten als freelancer.

 

Wat betaalt VICE Benelux dan?
Voor een groot artikel mag je bij VICE Benelux zo’n 150 euro in rekening brengen.

 

Als ik kosten maak, mag ik die dan declareren bij VICE Benelux?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Maar gezien het bovenstaande zou ik er niet op rekenen.

 

Hoelang doet VICE Benelux erover om facturen te betalen?
De uitgeverij belooft je factuur binnen dertig dagen te betalen.

 

Mag ik werk dat ik voor VICE Benelux maak ook elders publiceren of aan een andere partij verkopen?
Dat mag, maar wel pas nadat de exclusiviteitstermijn is verstreken. De exclusiviteitstermijn is een periode waarin een mediabedrijf de enige is die je werk mag uitgeven. Bij VICE Media bedraagt die periode zes maanden. Dus een half jaar na publicatie van je werk mag je het op je eigen site zetten. Of verkopen aan een ander medium.

 

Verkoopt VICE Benelux werk van freelancers ook door aan andere (media)bedrijven?
Daar staat niets over in de voorwaarden. En dat betekent dus dat VICE Benelux niet het recht heeft je werk aan een andere partij door te verkopen. Doet de uitgeverij dat wel, dan wordt je auteursrecht geschonden. En heb je mogelijk recht op een schadevergoeding.

 

Mag ik de opdracht die ik van VICE Benelux heb gekregen ook door iemand anders laten uitvoeren?
Daarover staat niets in de voorwaarden. Er staat dus ook niet in dat het niet mag. Dus: het mag.

 

Ik dacht slim te zijn en heb een artikel uit een tijdschrift overgetikt en dat aan VICE Benelux verkocht als een eigen verhaal. Daar is de oorspronkelijke schrijver nogal boos over. Wat nu?
Door de voorwaarden van VICE Benelux te ondertekenen, verklaar je dat je het werk dat je levert zelf hebt gemaakt. Je verklaart ook dat je geen inbreuk maakt op het auteursrecht van iemand anders. Doe je dat wel – door bijvoorbeeld een artikel van iemand anders over te tikken en te verkopen – dan zijn de gevolgen daarvan voor jou.

 

Valt er over deze voorwaarden te onderhandelen?
Daarover staat niets in deze voorwaarden (gewoon proberen dus). Sterker nog: er staat sowieso maar heel weinig in. De voorwaarden zijn in totaal zo’n 125 woorden lang! En da’s korter dan sommige zinnen in voorwaarden van andere uitgeverijen. Er zijn dus heel veel zaken die niet dichtgetimmerd worden. En als ergens geen specifieke afspraken over gemaakt worden, dan geldt dat wat in de wet staat. Of dat wat er in jouw eigen leveringsvoorwaarden staat.

 

Ja, die heb ik dus: leveringsvoorwaarden. Wat gebeurt er als daar dingen in staan die botsen met de voorwaarden van VICE Benelux?
Dan gelden de voorwaarden die als eerst aan de andere partij gestuurd zijn. Maar in de praktijk hebben mediabedrijven meestal een slikken-of-stikken-mentaliteit: je werkt volgens onze regels voor ons, of niet. De kans dat jouw voorwaarden botsen met die van VICE Benelux is overigens heel klein, omdat er zo weinig in de voorwaarden van VICE Benelux staat.

 

Leuk en aardig, maar van wat je hier schrijft klopt geen bal.
Als ik een foutje heb gemaakt (ik ben ook maar een mens), dan hoor ik het graag. Stuur me een mailtje en ik ga ernaar kijken.

 

Ik wil graag zelf de voorwaarden lezen. Kan dat?
VICE Benelux heeft zijn voorwaarden helaas nergens online staan. Maar als je een beetje rondvraagt onder freelancers is er vast wel iemand die ze je wil sturen.

 

Deze voorwaarden zijn verouderd. Kan ik je de nieuwe sturen?
Graag. Je mag ze aan me mailen.

 

Steun Freelancevoorwaarden.nl!

 

Deze site maakt inzichtelijk hoe uitgevers en omroepen met het werk en de rechten van freelancers omgaan.

 

Heb je iets gehad aan deze publicatie? Ondersteun Freelancevoorwaarden.nl dan met een donatie! Dat kan al vanaf 5 euro.

 

Met je donatie help je freelancers baas blijven over hun eigen werk. Dat is goed voor de hele journalistiek!

Mijn gekozen donatie € -